UPDATE CSM: Ordonanţa pe Legile Justiţiei nu se aplică retroactiv. Procurorii rămân în funcţii. Parchetul General a sesizat Avocatul Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia pentru procurori a CSM a stabilit că procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT care au fost numiţi în aceste funcţii pe baza fostei legi îşi păstrează funcţiile. Prevederile Ordonanţei pe Legile Justiţiei nu se aplică retroactiv. Această decizie nu se aplică însă procurorilor delegaţi.

UPDATE Parchetul General a sesizat, miercuri, Avocatul Poporului în cazul ordonanţei de modificare a legilor Justiţiei, cerându-i sesizarea Curţii Constituţionale. 

„În considerarea rolului constituţional al Ministerului Public stabilit prin dispoziţiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetăţenilor, prin prezenta, am onoarea de a vă supune, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României şi art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei”, se arată în preambulul actului normativ.

Motivele pot fi consultate AICI.

UPDATE Ordonanţa de Urgenţă cu privire la Legile Justiţiei a creat incertitudine în sistem din cauza condiţiei impuse ca procurorii DNA şi DIICOT să aibă minim 10 ani experienţă pentru a putea activa în cadrul celor două unităţi de Parchet.

CSM a anunţat că s-a convenit asupra faptului că această prevedere se va aplica doar pentru viitor.

„În şedinţa din data de 17 octombrie 2018,  Secţia pentru procurori  a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”, se arată în comunicatul oficial al CSM.

Procurorii care au intrat în DNA şi DIICOT pe bază de concurs sau interviu vor rămâne pe posturi, chiar dacă nu au 10 ani de experienţă.

Afectaţi de OUG vor fi procurorii DNA şi DIICOT delegaţi pe funcţii care nu îndeplinesc condiţiile de vechime de zece ani. Delegările acestora încetează.

Delegările care îndeplinesc condiţiile de vechime şi grad se menţin. În această categorie intră şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, care actualmente activează în Parchetul General.

Ministrul Justiţiei, prezent la Parlament, a refuzat să se pronunţe cu privire la „interpretarea corectă” a acestor articole din ordonanţă, însă a precizat că „trebuie să avem încredere în interpretarea dată de Secţia pentru procurori a CSM”.

UPDATE Ministrul Justiţiei Tudorle Toader a declarat miercuri, la ieşirea de la discuţiile din CSM despre OUG pe justiţie, că vrea să transmită procurorilor un mesaj de stabilitate, evident, în condiţiile legii şi şi-a exprimat încrederea că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă către sistem.

"Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate. Evident, în condiţiile legii. Am încredere că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă", a declarat ministrul Justiţiei la ieşirea de la discuţiile din CSM pentru clarificarea prevederilor din OUG pe justiţie privind menţinerea în funcţie a procurorilor din DNA, DIICO, Parchetul ICCJ şi din alte parchete.

Toader a precizat că legea trebuie respectată .

”Până la urmă, legea este lege şi trebuie respectată de toată lumea. Ştiţi deosebirile între o lege civilă şi o lege penală şi aceasta este o lege civilă. Avem în sistemul judiciar 2.700 de procirori în schrmă, 2500 efectiv. Procurorii pot fi împărţiţi în patru mari categorii: procurorii detaşaţi, procurorii care sunt delegaţi în cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta şi respectă regulile delegării, avem o altă categorie care sunt numiţi pe bază de concurs şi alţii care sunt numiţi pe bază de interviu”, a declarat Tudorel Toader.

UPDATE Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că parlamentarii formaţiunii vor depune, în cursul zilei, la Avocatul Poporului, o cerere pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei. 

„Avem o ordonanţă prin care Liviu Dragnea tocmai şi-a concediat procurorul din dosarul Tel Drum. DNA este pus pe butuci, forma ordonanţei este de neacceptat. Parlamentarii USR vor merge la Avocatul Poporului şi îi vom solicita să atace ordonanţa la CCR pentru că are numeroase elemente de neconstituţionalitate”, a declarat liderul USR Dan Barna, la Parlament.

Acesta a spus că în cursul zilei de miercuri parlamentarii formaţiunii se vor deplasa în acest sens la sediul instituţiei.

Deputatul USR Stelian Ion a adăugat că nu contează dacă Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a intrat în concediu. Întrebat dacă ştie că Ciorbea ar fi intrat, miercuri, într-un concediu de două săptămâni, parlamentarul USR a spus că instituţia poate funcţiona în continuare. „E fabulos. Noi după şedinţa de plen vom merge toţi parlamentarii la Avocatul Poporului, am formulat o sesizare în aceste sens şi îi vom depune o sesizare pentru a sesiza CCR. Avocatul Poporului nu e Victor Ciorbea, e o instituţie şi cine îi ţine locul, adjunctul trebuie să ia o decizie în acest sens”, a indicat Stelian Ion.

Preşedintele USR Dan Barna a menţionat că „tocmai a trecut pensia specială pentru Avocatul Poporului”. „Cumva e o reacţie pe care o anticipam de la persoana Victor Ciorbea şi instituţia are obligaţia să funcţioneze şi să dea curs unei solicitări. E clar că OUG cum e acum e din prostie sau din rea -voinţă. Noi, cei de la USR spunem că este rea-voinţă”, a indicat Barna.

Partidul Naţional Liberal va depune miercuri, ora 15:00, o sesizare la Avocatul Poporului, prin care solicită contestarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei de Urgenţă care modifică Legile Justiţiei, adoptată, luni, de Guvern.

DNA a trimis către CSM un punct de vedere cu privire la efectele ordonanţei

Conducerea DNA susţine că aplicarea retroactivă a noilor condiţii de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituţionale şi că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. În documentul semnat de procurorul-şef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor şi perioada în care aceştia au fost auditori de justiţie în cadrul INM, atunci DNA va pierde alţi 23 de procurori, după cum informează publicaţia G4Media.

Astfel, după publicarea OUG în Monitorul Oficial, DNA va pierde 57 din 150 de procurori, adică aproape 40% din totalul lor. Surse din cadrul direcţiei au declarat pentru G4Media.ro că impactul asupra activităţii instituţiei este, de fapt, mult mai mare, având în vedere că procurorii vizaţi de OUG sunt cei tineri, operativi – ceea ce înseamnă că vor pleca 57 din cei 100 de procurori care lucrează efectiv dosare, adică DNA va pierde aproape 60% din forţa de muncă efectivă doar în cazul aplicării noilor condiţii de vechime.

Guvernul a mărit de la 8 la 10 ani condiţia de vechime pentru ca un procuror să poată activa în DNA. Tot, prin OUG s-a prevăzut la art VII că procurorii pot rămâne în DNA nu mai dacă îndeplinesc noile condiţii prevăzute în legea de organizare judiciară.

***

Ştirea iniţială: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ajuns la sediul CSM pentru a participa la discuţii. El le-a spus jurnaliştilor că este dreptul său de a participa, precizând că va da declaraţii la ieşire.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, miercuri dimineaţă, referindu-se la ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei, că se face o analiză pe efectele acestui act normativ.

"Şi noi am vrea să ştim ce vreţi să ştiţi dumneavoastră. Este o analiză în curs. Vom face o analiză", a declarat procurorul general, întrebat de OUG privind legile justiţiei şi cum se aplică prevederile acesteia.

Pe ordinea de zi a şedinţei Secţie pentru procurori, programată să înceapă la ora 10,30, se află solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018.

Articolul pe care cele trei instituţii au transmis puncte de vedere prevede că "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Noile prevederi din ordonanţa de urgenţă, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Totodată, pe ordinea de zi a Secţiei pentru procurori se mai află nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite