CSM: Peste 4.000 de cereri de emitere a ordinului de protecţie în cazuri de violenţă în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe cereri de protecţie au fost emise în Bucureşti FOTO Arhivă
Cele mai multe cereri de protecţie au fost emise în Bucureşti FOTO Arhivă

Peste 4.000 de cereri de emitere a ordinului de protecţie în cazuri de violenţă în familie au fost înregistrate la instanţe din mai 2012 până în martie 2014, cele mai multe fiind la judecătoriile din Bucureşti, iar cele mai puţine la judecătoriile din judeţul Caraş-Severin, potrivit CSM.

Datele sunt prezentate în Raportul Inspecţiei Judiciare privind verificarea modalităţii de aplicare de către instanţe a dispoziţiilor articolului 23 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, referitoare la emiterea ordinului de protecţie. Raportul a fost aprobat marţi, în şedinţa Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În raport se arată că, în perioada 12 mai 2012 - 31 martie 2014, pe rolul judecătoriilor din România au fost înregistrate 3.629 de cauze având ca obiect emiterea ordinului de protecţie, iar la instanţele de control judiciar s-au înregistrat 676 de astfel de cauze. Cele mai multe s-au înregistrat la judecătoriile din Bucureşti, respectiv 515, iar cele mai puţine la judecătoriile din judeţul Caraş-Severin, unde au fost şase dosare.

Inspecţia Judiciară a constatat că dispoziţiile legale în materie sunt respectate de către judecători. Totuşi, există şi unele deficienţe cu privire la celeritatea soluţionării cererilor de emitere a ordinelor de protecţie, a motivării soluţiei şi a comunicării ordinelor de protecţie către structurile din Poliţia Română pentru a fi puse în executare. Pentru înlăturarea acestora, Secţia pentru judecători a Consiliului a dispus luarea măsurilor administrative care se impun de către preşedinţii de instanţe şi intensificarea activităţii de învăţământ profesional tematic.

Potrivit Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin ordinul de protecţie se pot lua măsuri provizorii, pentru maxim şase luni, în cazul actelor de violenţă comise asupra unui membru al familiei, constând, de exemplu, în evacuarea agresorului din locuinţă, reintegrarea victimei în locuinţă, interdicţia pentru agresor de a se apropia de victimă. Cererea se soluţionează de către judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima, în regim de urgenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite