Criza în sălile de tribunal: avocaţi cu plata în rate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărătorii din Baroul Galaţi nu le mai pretind clienţilor să plătească onorariile la începutul proceselor, ci periodic, în funcţie de posibilităţi. Unii avocaţi îi acuză pe colegii lor de concurenţă neloială, din cauza reducerii tarifelor. În plus, ei consideră că este dezonorant pentru breaslă să fie plătiţi ieftin.

Scăderea dramatică a veniturilor pe fondul crizei economice i-a determinat pe avocaţii din Galaţi să-şi regândească sistemul de onorarii.

Mai citeşte şi:

„Avocatul Poporului” a rămas fără bani

Unii au redus masiv tarifele practicate, în vreme ce alţii, mai pragmatici, au ţinut la „etichetă", dar au adoptat sistemul de magazinele de electro-casnice: plata în rate. „Procentul de încasare a onorariilor a scăzut în medie cu 40%. Oamenii au fost nevoiţi să se adapteze cumva", spune decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

Scăderea tarifelor a provocat scandal

Faptul că unii dintre avocaţi au trecut la tarife mai mici pentru a atrage clienţi i-a nemulţumit însă pe alţi colegii de breaslă, care consideră că o reducere prea mare este dezonorantă pentru profesie. De altfel, această chestiune a trezit reacţii furtunoase în şedinţele de Barou, avocaţii care au lăsat prea mult la preţ fiind acuzaţi de dumping.

„Ceea ce face un avocat bun nu poate face oricine. Tarifele prea mici sunt de regulă folosite de colegii mai puţin experimentaţi. Cine ţine la «brandul» lui de avocat nu poate face reduceri spectaculoase", spune avocatul Mihail Boldea.

Şi conducerea Baroului este de aceeaşi părere. „Onorariile au scăzut din cauza perioadei nu tocmai faste din punct de vedere economic, dar pe de altă parte nu sunt de acord cu colegii care reduc foarte mult onorariile în raport cu complexitatea cauzelor. Această modalitate de lucru cu clienţii reprezintă practic concurenţă neloială", afirmă decanul Breahnă.

Onorariu eşalonat

Există însă şi avocaţi care au găsit soluţii practice pentru a depăşi momentul. Un astfel de exemplu este Romică Artene, unul dintre cei mai reputaţi avocaţi pe cauze civile şi comerciale din Galaţi. „Eu pot spune că am inventat plata onorariului în rate. Lucrurile merg bine. Clienţii sunt mulţumiţi. Am renunţat la plata integrală a onorariilor la începutul procesului pentru că oamenii nu mai au posibilitatea financiară să plătească. Ei pot achita onorariul pe parcursul procesului şi le convine asta", ne-a declarat Artene.

Decanul Baroului gălăţean recunoaşte şi el că a acceptat plata onorariului în rate. „Este ceva normal. În aceste vremuri, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii. Decât să nu ai pe cine apăra, mai bine accepţi plata în mai multe tranşe, declară avocatul Mircea Breahnă.

Reduceri şi la notari

Şi notarii fac reduceri. Taxele pentru ipotecarea imobilelor au scăzut cu 10 până la 25% în urma unei decizii luate recent de Congresul notarilor. Mai mult, proprietarii de locuinţe care doresc să schimbe banca unde au realizat ipoteca pentru că au găsit condiţii mai avantajoase în altă parte, o pot face gratuit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite