Criza în Justiţie. Protestul magistraţilor, interzis pe treptele Curţii de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii şi procurorii nu renunţă la protestele faţă de Ordonanţa 7. Au fost şi câteva momente de tensiune la Curtea de Apel Bucureşti, pentru că, iniţial, jandarmi nu au vrut să permită protestul pe treptele instituţiei şi i-au alungat pe magistraţi.

Luni seară, de la ora 18.00, mai mulţi judecători şi procurori s-au adunat din nou pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti, pentru a protesta faţă de modificarea legilor justiţiei şi faţă de Ordonanţa 7, de modificare a acestora. Ei au fost împiedicaţi însă de jandarmi, care le-au transmis magistraţilor că nu pot protesta pe treptele instanţei, invocând dispoziţii ale conducerii Curţii de Apel Bucureşti.

"E spaţiul juridic al instituţiei. Instituţia vrea să se disocieze şi să facă în altă parte", a spus unul dintre jandarmi, întrebat de Rezistenţa TV de ce îi împiedică pe magistraţi să protesteze.

Magistraţii s-au mutat apoi la colţul clădirii, discutând ce să facă, iar pe treptele Palatului de Justiţiei a rămas în continuare să protesteze o singură judecătoare - Andreea Sârbu, de la Judecătoria Sectorului 1, arată hotnews.ro.

"Cred că oricine vrea sa protesteze trebuie să aibă dreptul să o facă. (...) Îmi doresc o revizuire a legilor justiţiei, care încalcă independenţa justiţiei. Lăsând la o parte ordonanţele, care evident că ne încalcă independenţa, nici cele trei legi ale justiţiei nu respectă statul de drept", a declarat judecătoarea, potrivit imaginilor postate pe Facebook de Rezistenţa TV.

Întrebată despre faptul că magistraţii au fost împiedicaţi să protesteze, ea a afirmat: "Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti ne interzice să stăm pe treptele Curţii (...) am înţeles că există un ordin, pe care nu l-am văzut (...) Dreptul la libera exprimare nu ni-l poate interzice nimeni. Este un drept pe care îl avem şi noi, magistraţii, ca orice cetăţean".

După un timp, lângă ea au venit şi ceilalţi magistraţi care se mutaseră în colţul din stânga al clădirii.

"Este un protest tăcut al colegilor judecători şi procurori. Este public ce cerem în legătură cu legile justiţiei şi cu modalitatea în care se întâmplă modificările legislative în această perioadă. Dialogul cu celelalte puteri ale statului ar trebui, la acest moment, să fie în sensul păstrării principiului echilibrului şi transparenţei. Toate solicitările judecătorilor şi procurorilor sunt publice prin intermediul asociaţiilor sau demersuri personale”, a declarat, potrivit Mediafax, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este vizat Liviu Dragnea.

Întrebată cine le-a interzis protestul pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, procurorul DNA, Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul Tel Drum, a declarat: "Ar trebui să întrebaţi conducerea Curţii de Apel Bucureşti, care a luat această decizie. Nu sunt în măsură să vă spun acest lucru".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite