Criză în justiţie. Augustin Lazăr, cere aviz negativ pentru proiectul de modificare a OUG7: Incertitudinea cadrului legal este îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

Procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat marţi că proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi ale OUG 7/2019 ar merita aviz negativ din partea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanţă de urgenţă care ar amplifica şi mai mult incertitudinea reglementării legilor Justiţiei, asta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile Justiţiei au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care prin a patra ordonanţă de urgenţă vrea să ajusteze legile Justiţiei".

El a adăugat că îngrijorarea magistraţilor este determinată de incertitudinea cadrului legal în care se lucrează.

"De ce deranjează pe magistraţii această chestiune? Este foarte clar: îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistraţii sunt oameni care reflectează asupra legii. Ei vor să ştie care le este statutul legal, cum ar trebui să acţioneze conform legii şi iată că ne aflăm acum la a patra ordonanţă de urgenţă, care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească. Din păcate, asta e situaţia", a spus Lazăr.

Plenul CSM discută, marţi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi ale OUG 7/2019 şi urmează să dea un aviz consultativ în acest caz.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un proiect de ordonanţă prin care se abrogă mai multe dintre prevederile OUG 7 care a modificat legile justiţiei şi care a scos sute de magistraţi în stradă. 

Proiectul de ordonanţă al ministrului Justiţiei nu vizează însă şi abrogarea articolului prin care Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este practic decupată de sub controlul ierarhic al procurorului general, rămând în vigoare şi posibilitatea ca procurorii de la această secţie să retragă apelurile în dosarele preluate de la celelalte parchete. 

Concret, se elimină interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere din parchete, o prevedere ce risca să producă blocaje majore în sistemul judiciar, avizul pentru numirile în aceste funcţii se întoarce de la plenul CSM la Secţia pentru procurori. De asemenea, se elimină prevederea care le-ar fi permis judecătorilor să candideze la funcţiile de conducere în parchete şi posibilitatea excluderii din magistratură sub condiţia neîndeplinirii bunei reputaţii.  

Ministrul Tudorel Toader susţine că motivul pentru abrogarea acestor prevederi îl constituie protestul masiv al magistraţilor. „Aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe langă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii, în contextul general de neîncredere”, se arată în motivarea proiectului de ordonanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite