Criticul Nicolae Manolescu este incompatibil cu ocuparea funcţiei de şef al Uniunii Scriitorilor, funcţie pe care abia a fost reales

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Manolescu nu mai poate fi şef la USR
Nicolae Manolescu nu mai poate fi şef la USR

Judecătorii Curţii Supreme au admis luni recursul Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva lui Nicolae Manolescu, proaspăt reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a fost acuzat că nu-şi poate justifica averea dobândită în perioada în care a ocupat funcţia de ambasador pe lângă UNESCO.

„Admite recursul declarat de reclamanta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 2811 din data de 2 noiembrie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe Respinge recursul incident declarat de pârâtul Manolescu Apolzan Nicolae, ca rămas fără obiect”, se arată în minute Curţii.

Până la finalizarea procesului retrimis Curţii de Apel Bucureşti, rămâne valabilă pronunţarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Astfel preşedintele Uniunii Scriitorilor din România  este incompatibil cu ocuparea unei funcţii publice.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat în cazul lui Nicolae Manolescu, existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de aproximativ 78.000 de euro, între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu soţia. 

Potrivit unui comunicat al ANI din anul în 2009, „Nicolae Manolescu a realizat venituri salariale în cuantum de peste 664.000 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost de peste 991.000 lei, rezultând o diferenţă nejustificată de aproximativ 327.000 lei (aproximativ 78.000 de euro)”. Prin urmare, ANI a dispus atunci sesizarea Comisiei de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Bucureşti în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Nicolae Manolescu în perioada exercitării funcţiei publice.

În perioada avută în vedere, Nicolae Manolescu a deţinut funcţia publică de ambasador, delegat permanent al României de pe lângă UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), la Paris, începând cu data de 20 noiembrie 2006.

Realegerea

Nicolae Manolescu a fost reales, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Nicolae Manolescu a obţinut 60,26% din voturi, mai precis 744, iar principalul contracandidat, scriitorul Dan Lungu, a obţinut 336 de voturi,

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în 2009 şi 2013.

Mandatul de preşedinte al USR are o durată de cinci ani.

În 2014, Agenţia de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Bucureşti în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Nicolae Manolescu în perioada exercitării funcţiei publice.

Nicolae Manolescu deţinea atunci funcţia publică de ambasador, delegat permanent al României de pe lângă UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură).

Potrivit unui comunicat al ANI în 2009, Nicolae Manolescu a realizat venituri salariale în cuantum de peste 664.000 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost de peste 991.000 lei, rezultând o diferenţă nejustificată de aproximativ 327.000 lei (aproximativ 78.000 de euro).

Uniunea Scriitorilor din România, la 24 de ore de la publicarea acestui articol, ne-a trimis un drept la replică cu privire la continutul acestui articol. Redăm mai jos precizările formulate de către Uniunea Scriitorilor din România prin avocata Corina Ruxadra Popescu.

Drept la replică

Prin Ordonanţa nr 2/13.02.2015, Comisia de cercetare a averilor dindrul Curii de Apel Bucureşti, constatând inexistenţa între veniturile şi cheltuielile dlui Nicolae Manolescu,a  dispus în temeiul art. 10 lit. b) din Legea nr. 115/1996, clasarea cauzei cu care fusese sesizată de Agenţia Naţională de Integritate.

Agenţia Naţională de Integritate a atacat în instanţ Ordonanţa de clasare nr. 2/13.02.2015, solicitând anularea acesteia.

Prin sentinţa nr. 2811/02.11.205 pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti, s-a respins inadmisibilă (pentru motive de procedură) acţiunea promovată de către ANI.

Împotriva acestei sentinţe, Agenţia Naţională de Integritate a formualt recurs ce a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Prin Decizia nr. 1811/07.05.2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a admis recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate, s-a casat sentinţa sentinţa recurată şi s-a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

În acest context Curtea de Apel Bucureşti urmează să soluţioneze acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva Ordonanţei nr. 2/13.02.2015.

Susţinerile din curpinsul articolului potrivit cărora: „Preşedintele uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu, nu mai poate ocupa funcţii publice, conform Deciziei nr. 1811 din 7 mai 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie” sunt necorespunzătoare realităţii.

Soluţia pronunţată de ÎCCJ nu se traduce decât prin faptul că, pentru motive de procedură, s-a casat sentinţa prin care s-a respins ca inadmisibilă acţiunea ANI şi procesul s-a trimis prin rejudecare.

Prin Decizia nr 1811/ 07.05.2018, Înalat Curte de Casaţie şi Justiţie nu a cercetat legalitatea Ordonanţei 2/13.02.2015 şi nici nu a reţinut existenţa vreunei incompatibilitaţi a dl. Manolescu Nicolae cu vreo funcţie publică.

Totodată, contrar celor retinute în cuprinsul articolului, pana la solutionarea acestui dosar, produc efecte depline dispozitiile Ordonantei de clasare nr. 2/13.02.2015, prin care s-a constatat lipsa unei diferente între veniturile şi cheltuielile dlui Nicolae Manolescu în perioada cercetată.

Or, de vreme ce s-a dispus clasarea cauzei, fără să se stabileasc vreo incompatibilitate ori să se dispuna vreo sanctiune, iar Ordonanţa prin care s-a clasat cauza nu este anulată, producând efecte, susţinerile din cuprinsul articolului, potrivit cărora „Nicolae Manolescu nu mai poate ocupa funcţii publice”, sunt nereale.

Prin urmare, având în vedere aceste aspecte, afirmaţiile din cuprinsul articolului date cu ignorarea acestor informaţii factuale, se dovedesc sunt necorespunzătoare adevărului şi sunt de natură să prejudicieze interesele Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite