Familiile jurnaliştilor anticorupţie ucişi în Malta şi Slovacia o susţin pe Kovesi pentru şefia Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Europarlamentarul Cristian Preda a publicat o scrisoare în care familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia şi a jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucişi fiindcă dezvăluiau acte de corupţie, cer Consiliului s-o numească pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

Potrivit scrisorii înaintate secretarului general al Consiliului Europei, familiile celor doi jurnalişti ucişi susţin că Laura Codruţa Kovesi este cea mai calificată candidată la funcţia de procuror şef european. 

„O prăbuşire a statului de drept în ţările noastre, Malta şi Slovacia, a dus la uciderea membrilor familiei noastre, Daphne Caruana Galizia şi Ján Kuciak. 

Solicităm Consiliului să aleagă candidatul cel mai curajos şi mai distinct pentru această slujbă, o femeie făcută din acelaşi şablon ca Daphne şi Ján: Laura Codruţa Kövesi.

Doamna Kövesi este candidatul cel mai calificat şi s-a arătat dispusă să aducă acuzaţii atunci când toate celelalte instituţii nu au reuşit să acţioneze, un test pe care niciun alt candidat nu l-a trecut. UE nu mai poate să presupună că statele membre vor garanta statul de drept şi vor lupta împotriva corupţiei din proprie iniţiativă.

Kovesi ştie ce este necesar pentru a preveni uciderea altor jurnalişti care investighează corupţia, spălărea banilor şi frauda fiscale“, se arată în scrisoare.

Jurnalistul slovac Jan Kuciak şi partenera sa Martina Kusnirova au fost împuşcaţi mortal în casa lor pe 21 februarie 2018. Tânărul jurnalist se pregătea să facă publică o anchetă jurnalistică cu privire la presupuse legături între politicieni slovaci şi mafia italiană, dar şi cu privire la fraude vizând fonduri agricole europene.

Asasinarea lui Jan Kuciak are loc după cea din Malta din octombrie 2017 a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a denunţat corupţia pe insula mediteraneeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite