Curtea de Apel Bucureşti amână pentru 20 mai judecarea contestaţiei lui Cristi Danileţ. CCR: revocare neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecarea contestaţiei lui Cristi Danileţ împotriva deciziei de revocare din funcţia deţinută la CSM, amânată pentru 20 mai   FOTO Adevărul
Judecarea contestaţiei lui Cristi Danileţ împotriva deciziei de revocare din funcţia deţinută la CSM, amânată pentru 20 mai   FOTO Adevărul

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a amânat, luni, pentru 20 mai judecarea contestaţiei magistratului Cristi Danileţ împotriva deciziei de revocare din funcţia deţinută la Consiliul Superior al Magistarturii (CSM). Curtea Constituţională (CC) a decis în cazul Danileţ că acesta a fost revocat neconstituţional, motivarea deciziei fiind aşteptată la dosar.

La termenul de luni al procesului, apărarea judecătorului a depus la dosar comunicatul de presă al Curţii Constituţionale prin care instituţia anunţa că judecătorii constituţionali au admis cu majoritate de voturi excepţia de neconstituţionalitate invocată de Danileţ.

CAB a stabilit reluarea dezbaterilor în cazul contestaţiei făcute de Danileţ în 20 mai, dată până la care este aşteptată şi motivarea deciziei CCR ce urmează a fi publicată în Monitorul Oficial.

Judecătorul Cristi Danileţ a fost revocat neconstituţional din CSM, Curtea Constituţională constatând, în 4 aprilie, cu majoritate de voturi, că articolul 55, alineatele 4 şi 9 din Legea 317/2004 sunt neconstituţionale.

Potrivit articolului 55, alineatul 4, „membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului.În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor“.

Legalitatea revocării judecătorului Cristi Danileţ din Consiliului Superior al Magistraturii a fost discutată de judecătorii Curţii Constituţionale în urma unei decizii din 18 martie a Curţii de Apel Bucureşti.

În 26 februarie, Cristi Vasilică Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, au fost revocaţi din CSM, ca urmare a voturilor exprimate în acest sens în adunările generale ale judecătorilor.

Cei doi magistraţi au făcut contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând anularea hotărârilor de revocare din CSM.

În cazul Alinei Ghica, colegele sale de la Curtea de Apel Bucureşti s-au abţinut în a judeca acţiunea acesteia, astfel că judecătoarea a solicitat strămutarea dosarului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite