Cristi Danileţ: CSM trebuie să reacţioneze de urgenţă la atacurile lansate de premier şi ministrul de interne la adresa judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ/ Foto: David Muntean
Cristi Danileţ/ Foto: David Muntean

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să reacţioneze de urgenţă şi să pună capăt atacurilor lansate de Viorica Dăncilă şi Carmen Dan la adresa judecătorilor supremi, după ce acestea au criticat sentinţa instanţei în cazul lui Liviu Dragnea, susţine judecătorul Cristi Danileţ.

„Primul ministru al ţării a declarat că sentinţa pronunţată ieri este una arbitrară. Ministrul de interne a declarat că hotărârea este una politizată şi impiedică reformarea statului real. Eu cred că este necesar ca CSM să reacţioneze de urgenţă, punând capăt acestor atacuri la adresa judecătorilor supremi. Iar pentru cine nu ştie: reforma justiţiei s-a făcut în 2004-2005 şi aşa am fost primiţi în UE. Ce se face acum nu are nicio legătură cu reforma”, a scris Danileţ pe pagina sa de Facebook.

Liviu Dragnea a fost condamnat joi, în primă instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Printre primii apărători ai şefului PSD au fost premierul Viorica Dăncilă care a afirmat că cei care îi cer demisia lui Liviu Dragnea încalcă grav Constituţia, dar şi ministrul de Interne, Carmen Dan care a caracterizat decizia magistraţilor ca fiind „politizată”.

„Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei.  Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiţie, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menţine şi după recursul din apel”, a fost reacţia premierului Viorica Dăncilă după anunţarea deciziei Curţii Supreme. Şeful Guvernului a adăugat şi că ea consideră „că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii finale, încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie”.

„Este evident că această sentinţă este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislaţia respectând Constituţia şi deciziile CCR, aşa cum se întâmplă în orice democraţie autentică”, a fost reacţia ministrului de interne, Carmen Dan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite