Cristi Borcea, externat de la Spitalul Floreasca şi dus la Arestul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Borcea, fostul acţionar al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti, a fost externat vineri de la Spitalul Floreasca şi transferat în Arestul Central. Acesta se află în arest din aprilie 2014 când a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul „Transferurilor”.

Cristi Borcea a fost externat, vineri, din Spitalul Floreasca unde fusese internat marţi pentru efectuarea unor analize. 

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, Borcea nu a fost încătuşat „la recomandarea medicului”.

Dosarul Transferurilor

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, preşedinte şi patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei "Becali sport". Toţi au fost acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dat, la data de 4 martie 2014, condamnări cu executare definitive în dosarul Transferurilor din fotbal.

Numele lui Borcea apare într-un nou dosar penal

Numele lui Cristi Borcea apare şi în dosarul în care judecătoarea Geanina Terceanu este acuzată, alături de fraţii Victor şi Ioan Becali, că ar fi primit 220.000 de euro pentru a da o soluţie de achitare în dosarul „Transferurilor”.

Procurorii DNA deţin probe că Terceanu ar fi fost cea care ar fi pus la punct toate detaliile afacerii. Inclusiv circul pe care l-a făcut Giovani Becali în sala de judecată.

Mai exact, în 2012, pe parcursul judecării dosarului „Transferurilor”, Giovani Becali nu s-a sfiit să facă un scandal-monstru în şedinţa prezidată de Geanina Terceanu. „Să vă ferească Dumnezeu să ajungă familia mea să conducă ţara asta! Să vă văd atunci dacă faceţi dreptate sau nu! Că trebuie să o faceţi! Aaa, dacă aţi consemnat ce a zis martorul, săru’-mâna! Pot să vă sărut mâna? V-ar plăcea, dar ce doamnă? Sunteţi sub ordin să se scrie cum vrea martorul?“, răcnea Becali plin de indignare în sala de judecată.

Ulterior a ieşit la iveală că spectacolul avea însă rolul a se lăsa impresia că inculpaţii se aşteaptă să primească pedepse grele, iar regia aparţine chiar judecătoarei „umilite“. Unul dintre denunţătorii din acest caz, care este chiar rudă cu fraţii Becali, a povestit anchetatorilor că judecătoarea Terceanu le-a transmis impresarilor cum să se poarte în sala de judecată la pronunţarea sentinţelor măsluite.

„Totodată, judecătoarea mi-a spus că, în momentul în care va pronunţa soluţia de achitare, să spun familiei Becali să pară îngrijoraţi de soluţia care se va pronunţa“, a declarat Gabriela Manole, soţia lui Teodoris Manole, cel de-al doilea denunţător.

Potrivit procurorilor, în 2012, chiar înainte de pronunţarea hotărârii de achitare, Terceanu s-ar fi întâlnit cu avocatul George Iorgovan, fiul „părintelui Constituţiei“ Antonie Iorgovan, care îl apăra pe Borcea, de la care ar fi primit 10.000 de euro.

„Ştiu de la judecătoarea Terceanu Geanina că, înainte de pronunţarea hotărârii în dosarul Transferurilor, Borcea Cristian l-a trimis pe avocatul Iorgovan, fiul răposatului Antonie Iorgovan, să-i dea acesteia suma de 10.000 euro“, a declarat Teodoris Manole.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite