Grozdan Savic, suspectat de crime de război în fosta Iugoslavie, a fost extrădat din România în Bosnia şi Herţegovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grozdan Savic, suspectat de crime de război, a fost extrădat joi din România în Bosnia şi Herţegovina, acesta fiind primul caz de extrădare din ţara noastră. El era căutat pentru infracţiuni comise în războiul din 1992 - 199 din fosta Iugoslavie, iar de 20 de ani acesta se ascundea în Timişoara.

Cetăţeanul bosniac şi sârb Grozdan Savic, în vârstă de 46 de ani, era urmărit internaţional de Interpol Sarajevo pentru infracţiuni grave comise în timpul războiului din fosta Iugoslavie din perioada 1992 - 1995.

Concret, acestea este suspectat că, încălcând legislaţia internaţională şi în special Convenţia de la Geneva cu privire la protecţia populaţiei civile, Savic, ca membru al armatei, împreună cu alte persoane ar fi aplicat măsuri de intimidare şi violenţe fizice asupra unor etnici bosniaci, care au fost supuşi muncii forţate într-un lagăr de concentrare.

Potrivit poliţiştilor români, Savic s-ar fi ascuns în ultimii 20 de ani în România, în judeţul Timiş.

Astfel, acesta a fost prins de polişiştii români chiar în momentul în care voia să părăsească ţara noastra. Mai exact, Savic a fost prins la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad – Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, încercând să iasă din România pentru a ajunge în Ungaria. Destinaţia finală a acestuia era însă Germania. 

„Biroul Naţional Interpol Bucureşti a transmis informarea de urmărire internaţională către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, iar la data de 2 noiembrie a.c., instanţa de judecată a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării, pentru 30 de zile”, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, joi, 24 decembrie.

Acest lucru a fost posibil joi, astfel că Grozdan Savic este prima extrădare din România în Bosnia şi Herţegovina.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite