Crimele din Oneşti: Ce nereguli au găsit inspectorii ITM la firma la care lucrau cei doi muncitori ucişi de Gheorghe Moroşanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţa eşuată a poliţiştilor din Oneşti, în urma căreia cei doi muncitori ţinuţi ostatici de Gheorghe Moroşanu au fost ucişi. Imagine: Captură video
Intervenţa eşuată a poliţiştilor din Oneşti, în urma căreia cei doi muncitori ţinuţi ostatici de Gheorghe Moroşanu au fost ucişi. Imagine: Captură video

Firma din Oneşti care i-a trimis pe cei doi muncitori în apartamentul unde au fost sechestraţi şi ucişi de către crimimalul Gheorghe Moroşanu a fost sancţionată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), iar rudele celor doi analizează posibilitatea de a formula plângeri penale împotriva societăţii comerciale.

Avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul familiilor celor doi muncitori ucişi, a declarat pentru „Adevărul” că victimele se aflau în „apartamentul groazei” din dispoziţia verbală a angajatorului. Rudele victimelor iau în calcul formularea unor plângeri penale împotriva angajatorului şi se gândesc să solicite despăgubiri şi din partea firmei. Deocamdată, rudele celor ucişi solicită despăgubiri din partea MAI şi IGPR.

Raportul ITM cu privire la firma din Oneşti unde lucrau cei doi relevă că angajatorul nu a respectat legislaţia referitoare la securitatea în muncă. Firma a fosat amendată, iar inspectorii ITM au obligat conducerea societăţii comerciale să refacă procedurile de securitate în muncă.

„Chimcomplex - angajatorul muncitorilor ucişi în apartamentul din Oneştigăsit vinovat de către ITM. În raportul ITM se arată că muncitorii au suferit un «accident de muncă mortal». De asemenea, ITM a amendat Chimcomplex cu 8.000 de lei şi i-a obligat să refacă procedurile de securitate în muncă. Dispoziţia dată de către angajator celor doi muncitori de a se deplasa în apartament a fost VERBALĂ. Chimcomplex este pasibil de răspundere penală pentru nerespectarea legislaţiei referitoare la securitatea în muncă. Familiile celor două victime analizează varianta plângerilor penale împotriva Chimcomplex şi a răspunderii civile (plata de daune) cu privire la accidentul de muncă”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Ce despăgubiri cer familiile celor ucişi

Avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul rudelor celor doi muncitori ucişi de Gheorghe Moroşanu, a arătat că s-au finalizat audierile pentru părţile civile în dosarul crimelor din Oneşti. 

 „Atât familia Pătatu cât şi Istoan, au fost audiate de procuror cu privire la pretenţiile civile şi modul în care au fost anunţate de către poliţişti despre desfăşurarea evenimentelor din apartamentul lui Moroşanu. Tragem concluzia că procurorul a demarat anchetă şi a dispus disjungerea cauzei cu privire la şefii IPJ Bacău urmând să fie făcute cercetări şi cu privire la o posibilă neglijenţă în Serviciu sau chiar abuz în serviciu în legătură cu conducerea din Bucureşti şi lipsa de preocupare a acestora în ceea ce priveşte trimiterea elicopterului. S-a reconfirmat suma de 2.000.000 de euro despăgubiri civile către familia Istoan. P entru familia Pătatu urmează să trimitem, zilele următoare, pretenţiile civile”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Fratele unui dintre cei doi muncitori ucişi de Gheorghe Moroşanu în urma intervenţei eşuate a poliţiştilor din Oneşti, cumnata şi nepoţii celui decedat solicită despăgubiri morale, anunţă avocatul Adrian Cuculis.

Rudele acestuia vor ca criminalul Gheorghe Moroşanu să răspundă în solidar cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi cu Poliţia Română.

Intervenţie eşuată a poliţiştilor

Pe data de 1 martie, doi muncitori în vârstă de 36 şi 52 de ani care renovau un apartament în Oneşti au fost ucişi de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Bărbatul i-a ucis cu un cuţit. Crimele au avut loc după ce agresorul i-a sechestrat şi legat pe cei doi, în balconul locuinţei. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore. Agresorul a fost rănit, fiind spitalizat.

Ulterior, conducerea Poliţiei Judeţene Bacău şi a Poliţiei Oneşti a fost demisă şi a fost sesizat Parchetul pentru neglijenţă în serviciu, a anunţat ministrul de Interne Lucian Bode.

Din cercetările ulterioare a rezultat că agresorul - Gheorghe Moroşan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante cu care apoi şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele, cu cuţitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite