Crima din poligon. Psiholog: „Este sinucigaşul demonstrativ, care vrea să rămână în istorie, la fel ca şi copilotul avionului prăbuşit în Alpi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instructorul Nicolae Tănase (stânga) a fost ucis de un tânăr aflat în depresie foto Complex de Tir UTI/Facebook
Instructorul Nicolae Tănase (stânga) a fost ucis de un tânăr aflat în depresie foto Complex de Tir UTI/Facebook

Depresia gravă a împins un tânăr de 24 de ani să se sinucidă într-un poligon privat din Bucureşti, însă nu înainte de a-l ucide, cu sânge-rece, pe instructorul său de tir, pe care l-a împuşcat cu trei gloanţe în cap şi în piept. Fapta era de neevitat, spun specialiştii.

„A fost un act premeditat adânc de către criminal, care a scris despre nefericirile lui. Când scria biletul (de adio găsit în casa părintească - n.r.), era deja hotărât. De ce a împuşcat şi pe alţii? A făcut-o ca să îşi detensioneze necesitatea de a ieşi din anonimat de a face cunoscută întregii lumi, celor apropiaţi lui, starea lui de nemulţumire şi de frustrare. Este sinucigaşul de tip demonstrativ, care vrea să intre în istorie, cum a fost şi copilotul care a prăbuşit avionul în Alpii francezi”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Tudorel Butoi, psiholog criminalist. 

Chiar şi anchetatorii, care au găsit biletul de adio în casa acestuia, afirmă că instructorul a fost o victimă colaterală. Asta pentru că în bilet, tânărul Cristian Pop spunea că „nu sunt bun de nimic. Mă simt inutil. Toţi suntem un pumn de pământ, ce dracu!”. Aşadar, arată anchetatorii, Nicolae Tănase, care avea 56 de ani şi o vastă experienţă în mânuirea armelor, s-a aflat „în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”, susţin aceştia. 

„Mintea imprevizibilă a acestui tânăr făcea de neevitat un comportament de această natură cu toate testările care s-ar fi făcut vreodată. Ele doar aproximează, sunt relative. Este vorba de o persoană cu grave probleme psihice”, a completat Butoi. 

Filmul tragediei

Concret, anchetatorii care au analizat imaginile surprinse de camerele de supraveghere în seara zilei de 31 martie, când a avut loc crima, susţin că au observat cum tânărul trage câteva focuri la ţintă, dar pentru că nu stătea în poziţia corectă, instructorul, aflat la o distanţă de mai puţin de un metru de el, îi dădea indicaţii referitor la cum ar trebui să ţină mâinile. La un moment dat, tânărul, care folosea o armă Glock 17 de nouă milimetri s-a întors brusc spre instructorul Nicolae Tănase şi l-a împuşcat în cap fără să ezite. Ulterior, criminalul a mai tras două gloanţe în pieptul victimei, după care şi-a scos căştile şi s-a împuşcat în cap. 

„În nebunia lui, criminalul se întoarce spre instructor, rămâne confuz o clipă, apoi găseşte tâmpla şi se sinucide. Execuţia este mozambic, a tras un glonţ în cap şi alte două în pieptul victimei”, a mai explicat psihologul criminalist. 

Soţia victimei a primit vestea cu demnitate 

Gestul lui Cristian Pop, dar şi moartea violentă a colegului lor, Nicolae Tănase, i-au şocat pe angajaţii poligonului din şoseaua Olteniţei din Capitală. Familia instructorului a beneficiat de sprijin psihologic chiar în noaptea tragediei. 

„Soţia lui Nicolae Tănase s-a comportat mai mult decât demn în momentul în care a aflat vestea. Psihologul clinician care i-a dat vestea a empatizat cu aceasta, a încurajat-o”, a conchis Tudorel Butoi, adăugând că îl cunoştea de ani buni pe administratorul poligonului privat  şi că acesta era o persoană capabilă să aplaneze conflictele.

Un sportiv de performanţă ucis de propriul elev

Instructorul Nicolae Tănase era administratorul poligonului şi avea 56 de ani. A fost sportiv de performanţă şi a câştigat multe competiţii naţionale de TIR sportiv. În ultimii ani profesa ca instructor, iar prin mâna sa au trecut zeci de elevi.

Nicolae Tănase a fost desemnat de către Federaţia Română de TIR drept "antrenor emerit" al acestui sport. Colegii săi spun că orice şedinţă de tragere începea cu un instructaj. „Elevul ucigaş era un client vechi al poligonului şi cunoştea foarte bine regulile”, spun colegii instructorului.

FOTO Facebook 

Nicolae Tanase - managerul Complexului de Tir UTI FOTO Facebook

Pe pagina de Facebook a Complexului de Tir UTI  a fost postat următorul mesaj: 

„Dragi prieteni, colegul şi prietenul nostru, Nicolae Tănase, managerul Complexului de Tir UTI, s-a stins din viaţă azi în urma unui regretabil incident căruia i-a căzut victimă chiar în timp ce-şi făcea meseria, pe care toţi cei care l-au cunoscut ştiu cât de mult o iubea. Din păcate, nimic nu a putut să prevestească finalul tragic al acestei seri, în care un tânăr a hotărât să-şi curme propria-i viaţă şi pe cea a colegului nostru. Suntem înmărmuriţi de ceea ce s-a întâmplat şi profund îndureraţi. Toate gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către familia colegului nostru. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“

Pistolul Glock 17

Pistol Glock 17 de 9 milimetri este o armă austriacă, de mici dimensiuni, este uşor de mânuit, fiind în dotarea armatei austriece încă din 1982. Ulterior, pistolul a devenit popular în lume. Trăgaciul este singurul element al pistolului, care se şi mişcă.

În dotarea poligonului din zona Piaţa Sudului se aflau şi arme Barak, produse în Israel şi care au devenit populare şi în Europa în urmă cu 10 ani. Deşi nu are o formă de invidiat, arma este una practică. Considerat un concurent direct al lui Glock, pistolul Barak are mai multe sisteme de siguranţă.

Reprezentanţii UTI arată că purtarea lui Cristian Pop, tânărul care şi-a împuşcat instructorul de tir, nu a dezvăluit niciun indiciu care ar fi putut să prevină tragedia.

Grupul UTI precizează că, în complexul de tir pe care îl administrează, activitatea se desfăşoară în baza autorizaţiilor de funcţionare emise de organele abilitate din domeniul armelor în conformitate cu prevederile legale.

"Regulile de acces al clienţilor şi procedura de instruire sunt afişate pe pagina web a poligonului şi reamintite clienţilor printr-un instructaj riguros înaintea efectuării sesiunilor de trageri. De asemenea, personalul poligonului are dreptul să refuze clienţi care nu întrunesc condiţiile specificate, lucru care s-a întâmplat anterior, de-a lungul activităţii poligonului. Din nefericire, comportamentul tânărului programat la trageri în seara zilei de 31 martie nu a dezvăluit niciun indiciu care ar fi putut să prevină producerea acestei tragedii", se arată în comunicatul companiei.

Potrivit unor surse din Poliţie, clienţii poligoanelor de tir vor fi verificaţi de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe toxice, în condiţiile în care, potrivit legii, şedinţele de tragere pot fi susţinute de orice persoană care are peste 18 ani, doar pe baza actului de identitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite