FOTO VIDEO Omor la comandă rezolvat după 18 ani. Principalul suspect de asasinarea afaceristului Mihai Ionescu, reţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Găină a fost reţinut de procurori FOTO Sever Gheorghe
Alexandru Găină a fost reţinut de procurori FOTO Sever Gheorghe

Alexandru Găină, principalul suspect de comiterea unei crime la comandă în urmă cu 18 ani a fost reţinut, urmând ca mâine procurorii bucureşteni să ceară arestarea lui. Fiu al unui ofiţer superior în Doi Şi-un Sfert, Departamentul de informaţii şi protecţie internă, Găină este acuzat că, în urmă cu aproape 18 ani, l-ar fi împuşcat pe omul de afaceri Mihai Ionescu la comanda unor mafioţi din Napoli, Italia.

UPDATE Procurorul Adrian Ţârlea, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, a declarat miercuri că există multe elemente care conduc la ipoteza unui asasinat la comandă, dar acestea urmează să fie stabilite cu mai mare certitudine pe parcursul anchetei. 

Acesta adăugat că, până la acest moment, Găină nu a dat nicio declaraţie.

Magistratul a menţionat că cercetările au fost făcute inclusiv cu sprijinul Inspectoratului General de Imigrări şi al autorităţilor judiciare italiene, în condiţiile în care încă de la comiterea crimei a fost lansată în presă ipoteza implicării mafiei italiene.

De asemenea, există indicii că victima obişnuia, la acel moment, să împrumute sume considerabile de bani, de ordinul sutelor de mii de dolari.

UPDATE Alexandru Constatin Găină a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de omor calificat.

„Din probele administrate în cauză a reieşit faptul că, după o supraveghere prealabilă în vederea pregătirii comiterii faptei, inc. Găină Alexandru - Constantin a executat trei focuri cu o armă letală procurată în acest scop, în direcţia victimei I.M., provocându-i plăgi în zona toracelui, leziuni grave care în scurt timp au condus la decesul acesteia”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul Capitalei.

Fapta a fost comisă pe 15 iulie 1998, la ora 22.15, Mihai Ionescu (48 de ani) fiind împuşcat în timp ce se afla la volanul maşinii, în faţa locuinţei sale de pe Strada Intrarea Mieilor din Sectorul 2.

Anchetatorii precizează că, de-a lungul timpului, au fost derulate mai multe activităţi pentru identificarea autorului.

„În perioada 2014-2016, pe lângă alte activităţi specifice, au fost reaudiaţi peste 40 de martori, au fost efectuate numeroase identificări de persoane din planşă fotografică şi au fost reevaluate listingurile telefonice din perioada săvârşirii faptei”, mai arată anchetatorii.

Omul de afaceri Mihai Ionescu a fost omorât pe 15 iulie 1998

UPDATE Alexandru Găină a fost ridicat şi dus la audieri la sediul Poliţiei Capitalei. După ce va da declaraţii, bărbatul va fi cel mai probabil reţinut.

Poliţiştii Serviciului Omoruri şi procurorii de la Parchetul Capitalei au reuşit să pună cap la cap mai multe informaţii privind cazul „Mieilor”, aşa cum a fost denumit dosarul asasinatului la comandă din anul 1998 a cărei victimă a fost omul de afaceri Mihai Ionescu.

În spatele asasinatului stă o datorie de aproape un milion de dolari, sumă pe care victima o împrumutase unor italieni. Aceştia nu au mai vrut să îi dea banii şi ar fi pus la cale crima.

Mihai Ionescu, executat în faţa locuinţei

Mihai Ionescu a fost împuşcat în seara zilei de 15 iulie 1998, în jurul orei 22.30, imediat după ce a parcat în faţa casei sale de pe strada Intrarea Mierilor din zona Piaţa Muncii, sector 2, din Capitală. Nici nu a apucat să coboare din maşină.

Agresorul, care l-a aşteptat să ajungă acasă, a tras trei gloanţe prin portiera autoturismului, iar două au nimerit victima. 

La vremea respectivă, anchetatorii au luat în calcul mai multe ipoteze, mergând inclusiv pe ideea unei reglări de conturi.

La baza acestei supoziţii a stat faptul că Mihai Ionescu era în relaţii bune cu mafioţi din Napoli, iar aceştia ar fi putut „comanda” acest asasinat.

Mai mult, anchetatorii precizau că asasinii ar fi plecat imediat după comiterea crimei de pe teritoriul României.

Găină, implicat în mai multe dosare penale

Nu o dată, Alexandru Găină a fost audiat în acest dosar. Deşi multe informaţii duceau către el, anchetatorii nu au reuşit niciodată să dovedească implicarea acestuia în omorul la comandă. „Îl recomandau şi antecedentele sale, şi anturajul în care se învârtea. Găină a fost acuzat în mai multe dosare penale de viol, de furt de autoturisme de lux, fals privind identitatea şi fals în declaraţii. Nu a răspuns pentru toate faptele comise. Nu ştim dacă asta are legătură cu faptul că este fiul lui Constantin Găină, fost adjunct al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI)”, au explicat surse apropiate anchetei.

Acuzat de viol, scăpat nepedepsit

Concret, în luna mai a anului 2000, el a fost acuzat că ademenit o tânără, din discotecă Karma, la o plimbare cu maşină, iar aceasta ar fi fost dusă, împotriva voinţei ei, în Pădurea Snagov, unde a fost violată. 

„Întrucât nu a acceptat să întreţină raport sexual normal cu el în maşină, victima a fost trasă cu forţa jos din maşină, după care a fost lovită cu pumnii şi picioarele peste faţă şi corp, fapt ce a făcut să cadă la sol pe pământul reavăn care s-a impregnat în hainele victimei, pe pantaloni în zona genunchilor şi bluza în zona spatelui. Găină a profitat de imposibilitatea victimei de a se mai apăra, a reuşit să o dezbrace de pantaloni, după care, continuând să o lovească cu pumnii şi picioarele şi imobilizandu-i ambele mâini, ducându-i-le la spate, a întreţinut raport sexual normal incomplet cu aceasta, fără să ejaculeze”, se arăta în referatul anchetatorilor. 

Deşi iniţial Alexandru Găină a fost prezentat de poliţişti procurorilor cu propunerea de arestare, Parchetul a refuzat să emită mandat de arestare. Chiar şi judecătorii de la Buftea au emis un mandat de arestare preventivă, însă şi acesta a fost „ignorat”.

Ba mai mult, în momentul în care dosarul a ajuns în faza de judecare, acesta a avut un traseu „complicat”. Mai exact, sub diverse pretexte, acesta a ajuns pe masa poliţişiştilor, apoi la Prachet şi retur.

De altfel, la un termen de judecată în instanţă, au existat comentarii care acuzau modul de procedură. 

„Discuţiile au fost aprinse atât din cauza faptului că instanţa a purces la audierea martorei Buzdugan Dorina în lipsa noastră, înainte de ora stabilită, chiar înainte de a se lua dosarele cu arestaţi, dar şi din cauza solicitării avocatului advers. Acesta a cerut retrimiterea dosarului la Parchet pe motiv că nu i s-ar fi prezentat clientului său materialul de urmărire penală. Dar nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru acest lucru”, spunea atunci apărătoarea victimei, Monica Teodorescu. 

Acuzat că a spart 18 maşini şi locuinţe fără să fie tras la răspundere

La sfârşitul anilor ’90, acesta era considerat un complice al unui hoţ celebru de maşini, Radu Bolgiu, zis Robocop. La un moment dat a şi fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru furt calificat, însă după ce a executat jumătate din pedeapsă a fost eliberat.

Ulterior, în martie 2001, Găină a scăpat de o nouă condamnare pentru implicare în furtul a 18 spargeri de maşini şi de locuinţe, fapte datând din perioada 1991-1994, pentru că, aşa cum a constatat instanţa Judecătoriei Sectorului 2, intervenise prescripţia faptelor. 

A produs un accident cu o maşină furată şi şi-a abandonat prietena rănită

Un alt dosar în care a fost cercetat Găină este legat de producerea unui grav accident rutier în Constanţa, în care a fost acuzat de vătămarea corporală gravă a Despinei Panait, precum şi de părăsirea locului accidentului. Concret, după producerea accidentului, tânărul a scos plăcuţele de înmatriculare ale maşinii care era furată, şi-a abandonat prietena care era în stare de inconştienţă în maşină şi a fugit de la faţa locului.

Cazul a ajuns cu greu pe rolul instanţei, mai ales după ce un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne a stabilit alte concluzii decât cele puse în urmă investigaţiilor de către Poliţia Rutieră Constanţa. Aceste concluzii au fost însă desfiinţate prin materialul probator strâns de către procurorii criminalişti care au dispus trimiterea beizadelei în judecată. 

Pe 4 decembrie 2001, Judecătoria Constanţa l-a condamnat la 3 ani de închisoare. Decizia nu a fost definitivă, astfel că a fost contestată la Curtea Supremă care a desfiinţat sentinţa şi a admis cererea de strămutare a procesului, formulată de Găină înainte de pronunţarea sentinţei.

Această hotărâre a magistraţilor a dus la eliberarea din arest a lui Alexandru Găină. Ulterior, dosarul a ajuns la Tribunalul Huşi care, după un singur termen, a decis să-l condamne la 1 an şi 2 luni de închisoare, pe care îi executase, astfel că a fost pus în libertate.

Cine era victima Mihai Ionescu

La rândul ei, victima Mihai Ionescu era unul dintre afaceriştii de succes din România acelor ani, numele său fiind vehiculat inclusiv în scandalul „Ţigareta”. Era cunoscut ca fiind cămătar, şi că deţinea mai multe cluburi.

Potrivit unor informaţii apărute în 1992 în „Evenimentul Zilei”, Mihai Ionescu şi-ar fi oferit serviciile de agent electoral pentru Frontul Salvării Naţionale şi ar fi candidat pentru o funcţie de senator. 

Faptele de omor sunt imprescriptibile

În prezent, Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei mai are de rezolvat 87 de omoruri cu autori necunoscuţi, dosare ce au fost înregistrate din 1990 şi până la începtul anului 2016.

„Până în 2013, omorurile mai vechi de 15 ani se prescriau şi automat că trebuia să le scazi. După 2013 însă, omorurile sunt imprescriptibile şi automat numărul lor va creşte. Cel mai vechi dosar pe care îl avem este din 1994. Conform regulilor, din şase în şase luni, împreună cu procurorii criminalişti, discutăm aceste dosare, le analizăm şi stabilim anumite priorităţi. Dosarele sunt complicate, sunt unele care au câte 20 de volume”, declara pentru „Adevărul” comisarul-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri, în urmă cu puţin timp.

Cazul profesoarei de chineză omorâtă în 1998

Tot de 18 ani a fost nevoie şi pentru capturarea criminalului Mihaelei Fulga, o profesoară de Limba chineză ucisă cu sânge rece în garsoniera ei în iunie 1998. Principalul suspect Dan Păcurariu (55 de ani) este un renumit profesor universitar. Ancheta a fost extrem de anevoiasă, presupusul criminal fiind protejat de părinţii săi, care i-au asigurat alibiul. Dan Păcurariu a fost suspect în acest caz încă de la declanşarea primelor cercetări, dar relaţiile şi influenţa părinţilor săi i-au împiedicat pe anchetatori să-l pună sub acuzare. Acesta provine dintr-o ilustră familie de intelectuali. 

Cu toate acestea, poliţiştii de la Omoruri şi procurorii l-au ţinut tot timpul sub supraveghere, iar în martie când l-au reţinut aveau deja dovezi care îl încriminau pe dascăl, inclusiv din interceptările unor discuţii ambietale. De altfel, acestea au fost ultimele probe strânse împotriva lui Păcurariu. 

„Interceptările arată maniera în care suspectul, cu ajutorul mamei, îşi pregătea argumentele pentru a da explicaţii credibile la probele care-l incriminau. Sigur, trebuie să ţinem cont şi de prezumţia de nevinovăţie“, spune specialistul criminolog Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei.

Renumitul profesor universitar a fost reţinut, la începutul lunii martie 2016, de procurorii Parchetului Capitalei, iar pe 10 iunie a fost trimis în judecată.

Crima din Berceni, rezolvată după 5 ani

Poliţiştii de la Serviciul Omoruri şi procurorii bucureşteni au rezolvat anul acesta şi cazul unei taximetrist ucis în 2011 în Capitală de un tânăr care, în loc să achite cursa, a scos cuţitul şi l-a înjunghiat pe şofer.

Ionuţ Beraru a fost prins în ianuarie 2016 de poliţişti de la Serviciul Omoruri, iar acesta a recunoscut fapta în faţa anchtetatorilor. Mai mult, el ar fi spus că a recurs la acest gest pentru că nu avea bani să plătească cursa.

Pe aceeaşi temă:

Profesorul Dan Păcurariu a ajuns după 18 ani în boxa acuzaţilor pentru crimă

Altarul văcuţei Fulga. Bizareriile profesorului universitar arestat pentru că şi-a ucis iubita din gelozie cu 18 ani în urmă

Atacul armat din Vitan. Asasinul plătit Vitalie Proca a fost condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite