Crescătorii de vaci au făcut prima asociaţie cooperatistă din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

negociere cu procesatorii de lapte şi carne, scutire de impozite, accesarea de fonduri. Cei prezenţi au acceptat statutul asociaţiei şi cuantumul taxei de înscriere de 2 milioane lei pentru

negociere cu procesatorii de lapte şi carne, scutire de impozite, accesarea de fonduri. Cei prezenţi au acceptat statutul asociaţiei şi cuantumul taxei de înscriere de 2 milioane lei pentru viitorii membri. Rovin Paşca, preşedintele asociaţiei, a anunţat primele acţiuni pe care le va întreprinde în numele colegilor săi: renegocierea preţului de achiziţie la lapte şi începerea demersurilor accesării unui fond SAPARD, pentru construcţia unei fabrici de produse lactate de 5.000 litri. "Vrem să reluăm producerea unui sortiment de brânză specific zonei", ne-a spus Paşca. ţăranii s-au împărţit în două tabere, cei deja lămuriţi cu avantajele asocierii, şi observatorii sceptici, dar dornici să intre în asociaţie. "O problemă a înţelegerii privind asocierea este informaţia, care fie lipsea pe la noi, fie circula deformată", ne-a spus Paşca.

Asociere agroturistică
Pe lângă fermierii din mai multe comune din judeţ, printre care cei din Beliş, Mărişel, Măguri-Răcătău, participanţii la adunarea generală au primit semnale că afilierea la nou-creata asociaţie este dorită şi de ţărani din alte comune montane şi chiar din judeţele limitrofe. Întâmplător sau nu, membrii comitetului de iniţiativă fac parte şi din recent înfiinţata asociaţie de agroturism, care reuneşte deja câteva zeci de pensiuni, în curs de omologare, inclusiv ale primarului Ioan Mariş. Dacă până în prezent agroturismul era dezvoltat doar în zona Huedin, acum în inima Apusenilor circulă frecvent carele cu elevi din toată ţara, de când se topeşte zăpada. După cum ne-a declarat preşedintele "Asociaţiei Pelaghia Mărişel", Viorel Pleşa, pensiunea sa mai are puţine locuri libere, până la viitoarele sărbători de iarnă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite