Craiova: Lovit de 11 boli, a cerut să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bătrân le cere autorităţilor statului să îl eutanasieze. Răspunsul primit în urma adreselor sale a fost negativ. Vasile Păsărin s-a săturat de chinurile bolii şi vrea să-şi ia adio de la lumea în care a trăit aproape 78 de ani. În România nu este legiferată eutanasierea.

„Am diabet, insuficienţă circulatorie cerebrală, fibrilaţii, accident cerebral la ochi, hemoroizi, depresie, cu urechea dreaptă aud foarte slab, am hipertensiune şi pancreatită", înşiră nea Vasile lista de boli. Se plânge că nu mai poate suporta cele 11 afecţiuni şi complicaţiile lor. Craioveanul povesteşte că a fost internat în nenumărate rânduri şi operat de trei ori, însă intervenţiile nu i-au fost de niciun folos.

„În spital suntem jigniţi şi umiliţi dacă nu dăm şpaga cerută. Eu am fost nevoit să dau şpagă de 300 de lei ca să fiu tratat de prostată. Am dat banii, dar degeaba", adaugă nea Vasile.

Ameninţă că se va sinucide

În cazul în care problema nu îi va fi soluţionată, bătrânul spune că va recurge la măsuri drastice. „Neaprobarea eutanasierii mă va determina să iau alte decizii neomeneşti şi necredincioase, pentru a înceta calvarul vieţii", scrie Vasile Păsărin în paginile care au ajuns la minister. Răspunsul din partea autorităţilor din Sănătate a fost prompt, însă nesatisfăcător.

Colegiul Medicilor Dolj, Direcţia de Sănătate Publică, dar şi Ministerul Sănătăţii l-au anunţat pe bărbat că dorinţa nu îi poate fi îndeplinită. Au şi un motiv: nu există o lege în acest sens.

"În ceea ce priveşte eutanasierea, aceasta nu este reglementată. Aveţi însă dreptul de a iniţia o normă juridică, urmând reglementările legale în vigoare, inclusiv procedura prevăzută de CEDO şi OMS", este mesajul doctorului Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor (CMR) Dolj.

Medicii şi preoţii se opun eutanasierii

Medicul Doru Dobrescu spune că, pentru profesia sa, eutanasia nu reprezintă un act medical. "Meseria medicului este să salveze vieţi, iar mâna care vindecă nu poate să omoare. Suntem de acord cu medicina paleativă, adică îngrijirea bolnavilor aflaţi în stadii terminale ale unor afecţiuni. Dacă însă este vorba de boli mortale, atunci se poate administra ca analgezic (pentru calmarea durerii - n.r.) morfina, în anumite doze", a completat vicepreşedintele CMR Dolj.

Reprezentanţii Bisericii se opun vehement eutanasierii. "Viaţa omului a dat-o Dumnezeu, doar El o poate lua. Trebuie să ne ducem crucea până la sfârşitul vieţii. Nimeni altcineva nu are dreptul să îi pună capăt", a declarat Constantin Popescu, preot într-o localitate doljeană.

„Aceşti bolnavi au nevoie de ajutor"

Psihologii spun că oamenii care ajung în asemenea situaţii au o personalitate deficitară. "Unele medicamente schimbă personalitatea şi gândirea omului. Pot interveni şi alţi factori, printre care lipsa afectivităţii celor din jur sau sentimentul de inutilitate pe care îl încearcă bolnavii.

Aceştia au nevoie de ajutor. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii de la oraş. În mediul rural există spiritul creştin, aici predomină ideea potrivit căreia doar Dumnezeu poate hotărî soarta omului", este de părere psihologul Mihail Jianu.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite