Cozmin Guşă, în presa americană: Avem un Al Doilea Război Rece în desfăşurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei vizite în Statele Unite, analistul politic Cozmin Guşă a declarat că „SUA vor trebui să facă faţă noii situaţii geopolitice, mai ales în contextul în care avem un Al Doilea Război Rece în desfăşurare“.

El a menţionat că, incontestabil, România este o insulă pro-americană în regiune, dar că are nevoie de îndrumarea şi de asistenţa Statelor Unite pentru a continua pe acest drum. Cozmin Guşă a fost citat de jurnalistul postului FOX News Bill Cowan, care a analizat, pe site-ul DailyCaller, situaţia tensionată determinată de instalarea scutului antirachetă pe teritoriul României. 

Cowan subliniază că „deşi noi, în SUA, poate nu simţim Al Doilea Război Rece, ţările din regiunea Mării Negre, precum România, sigur simt asta“. 

Jurnalistul american scrie despre „preţul pe care România trebuie să-l plătească“ după ce Statele Unite au pus în funcţiune scutul antirachetă de la Deveselu, el amintind că ţara noastră ar putea fi ţinta rachetelor ruseşti.

SUA şi NATO au subliniat faptul că sistemul antirachetă este destinat să apere Europa de Iran şi de arsenalul său aflat în continuă expansiune. Dar, cum sunt bine conştiente Europa, NATO şi SUA, rachete ruseşti reprezintă, de asemenea, un pericol, iar ameninţările lui Putin că va recurge la represalii sunt exemplul perfect, subliniază Bill Cowan. 

Rusia consideră că sistemul de apărare antirachetă încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF) semnat cu SUA în 1987. Statele Unite susţin că Rusia are acum rachete balistice care încalcă tratatul prin care au convenit ca cele două puteri să nu dezvolte rachete cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. SUA au declarat că Rusia nu mai respectă termenii tratatului în iulie 2014.

Prin devotamentul pentru securitatea în zona Mării Negre şi creşterea cheltuielilor sale de apărare la 2% din PIB, România demonstrează că s-a angajat într-o cursă pe termen lung, remarcă jurnalistul american. 

„Capacitatea Statelor Unite de a oferi îndrumare şi asistenţă ar putea fi demonstrată anul viitor, când un nou preşedinte va fi forţat să răspundă ofensivei lui Putin. Lumea a privit lipsa de reacţie a administraţiei Obama când Rusia a luat Crimeea. Să sperăm că noul preşedinte va arăta mai multă hotărâre şi determinare în a susţine, apăra şi asista aliaţii strategici loiali precum România“, îşi încheie Bill Cowan editorialul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite