Cozmin Guşă, despre audierea lui Eduard Hellvig: Comisia de Control al SRI a decis să îşi ia rolul în serios şi să nu fie doar o anexă a Serviciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat miercuri seara la Realitatea TV, după audierea directorului SRI Eduard Hellvig în Comisia de Control al Serviciului, că lungimea audierilor arată cât de grav este scandalul în care a fost implicat SRI, dar şi că acum Comisia a decis să îşi ia rolul în serios, să şi-l exercite şi să nu fie doar o anexă a SRI.

„Lungimea audierilor arată cât de grav este scandalul în care a fost implicat SRI, insituţia pe care am apreciat-o ca fiind cea mai influentă şi cea mai solidă într-o perioadă în care clasa politică din România a fost calamitată”, a declarat Cozmin Guşă, potrivit Realitatea.net.

El a precizat că „faptul că s-a discutat atât de mult într-un format de audiere parlamentară ne arată că şi la nivel de Parlament decizia este de a-şi lua rolul în serios, de a încerca amiabil să-şi exercite rolul şi să nu fie doar o anexă a SRI, cum ne dădea impresia până acum că ar fi această comisie parlamentară”.

Consultantul politic a precizat că a ajuns la trei concluzii după audierea lui Eduard Hellvig. 

Prima dintre ele ar fi că Hellvig „şi-a fructificat avantajul de a fi fost om politic important”, iar audierile au fost realizate într-o manieră pozitivă din acest motiv, datorită „relaţiilor vechi transpartinice”.

Cea de-a doua concluzie a lui Guşă arată că „s-a marcat un nou început la nivel simbolic, din punct de vedere al discuţiilor comune la care au participat, în faţa presei, ei doi protagonişti - Hellvig şi Ţuţuianu”, deoarece între cei doi s-a observat dorinţa de colaborare şi transparenţă, fără tente de scandal. ”Concluziile de azi îi consolidează autoritatea în fruntea SRI, într-o ţară care trepidează din cauza războiului dintre Cotroceni şi Parlament, entităţi care se întâlnesc în CSAT pentru lucruri de consens, unde SRI are un loc bine definit în această perioadă agitată”, a afirmat Cozmin Guşă despre Eduard Hellvig, potrivit sursei citate.

De asemenea, cea de-a treia concluzie se referă la importanţa controlului intern făcut de SRI după scandalurile legate de Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă. „Al treilea element e legat de procedurile în cazul generalului Florian Coldea, proceduri care ne-au sugerat azi un lucru pe care îl ştiam - că acest control intern din SRI care trebuie să fie raportat la nişte lucruri apropo de incidentele cu Ghiţă ar trebui să fie raportat înainte conducerii Serivciului”, potrivit lui Guşă. 

Cazul lui Ghiţă a fost atât de complicat, a explicat consultantul politic, nu doar pentru că Ghiţă era un om de afaceri care livra servicii sau bunuri către SRI, ci şi pentru că avea şi calitatea de secretar al Comisiei de Control al SRI. „Aici, Comisia are o problemă pe care trebuie să şi-o asume. Aici s-ar dori un raport şi din partea Comisiei, referitor la comportamentul lui Ghiţă în cadrul Comisiei; să vedem cum şi-a facut treaba în ceea ce-l priveşte pe Ghiţă”, a susţinut Cozmin Guşă.

Conducerea SRI a fost audiată miercuri timp de şapte ore în Comisia parlamentară de control privind activitatea Serviciului, în lumina acuzaţiilor recente aduse directorului SRI Eduard Hellvig privind implicarea sa în protestele faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea legislaţiei penale. Hellvig a declarat, după audierile Comisiei, că în mandatul său serviciul nu se va implica în jocurile politice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite