Cozi infernale la permise auto. Ministrul de Interne a chemat prefecţii din Bucureşti şi Ilfov la discuţii: Vor fi 60 de posturi suplimentare la Serviciul Permise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne a anunţat că de luni se va lucra în două schimburi şi vor fi alocate posturi suplimentare pentru a evita formarea cozilor interminabile la Serviciul Permise de Conducere din Capitală. Joi, sute de oameni au stat la coadă ore în şir să ca să îşi schimbe permisul sau să înmatriculeze o maşină.

UPDATE Tudorache: Vor fi 60 de posturi suplimentare la Serviciul Permise, de luni se lucrează în două schimburi, până la 21.00

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat, vineri, că pentru a nu mai fi cozi la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a decis alocarea imediată a 60 de posturi suplimentare, 50 pentru Bucureşti şi 10 pentru Ilfov, arătând că de luni se va lucra în două schimburi, de la orele 07.00 la 21.00 şi se va face programare online. Tudorache a spus că roagă cetăţenii ca de săptămâna viitoare să nu mai vină din cursul nopţii la Serviciul Permise de Conducere din Capitală.

UPDATE Prefectura Capitalei spune că sunt cozi la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru că instituţia are un deficit de personal de 22%, iar dintre cei 88 de angajaţi, doar 66 sunt prezenţi, restul fiind în concedii. 

Oficialii instituţiei susţin că dacă vor fi ocupate cele 16 posturi vacante şi va fi suplimentat numărul de angajaţi, situaţia s-ar normaliza, pentru că s-ar putea lucra în două ture zilnic, până la ora 19.30.

Potrivit Prefecturii Capitalei, situaţia actuală de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti se datorează deficitului de personal de 22%, instituţia având 88 de cadre, dintre 22 sunt în concediu de odihnă sau medical. Angajaţii sunt repartizaţi pentru activităţile de lucru cu publicul la ghişee şi pentru examinarea candidaţilor la proba practică pentru obţinerea permisului auto.

„Precizăm că pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, angajaţii Serviciului au efectuat ore suplimentare, inclusiv în weekend, şi şi-au amânat efectuarea concediilor de odihnă”, a arătat sursa citată.

Rabla a dat peste cap Serviciul Înmatriculări

O altă cauză pentru care se formează cozi la Serviciul Permise de Conducere este, potrivit Prefecturii Capitalei, începerea cu întârziere a programului pentru înnoirea parcului auto “Rabla”, respectiv în luna iunie, faţă de anii anteriori când a debutat în primăvară, „ceea ce a condensat într-o perioadă mai scurtă de timp un număr mult mai mare de solicitări, pe toate palierele de evidenţă a vehiculelor”.

Oficialii Prefecturii susţin şi că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activitatea societăţilor de leasing şi a dealerilor de vehicule atât noi, cât şi second-hand, a cunoscut o creştere, în medie, de 15%, în condiţiile în care 80% dintre aceşti agenţi economici sunt concentraţi în Bucureşti, iar 75% dintre vehiculele înmatriculate la cererea acestora sunt pentru utilizatori din afara Bucureştiului.

„Deşi prin OUG 41/2016 s-au diversificat modalităţile de plată pentru obţinerea documentelor eliberate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti (online prin internet banking, virament bancar, mandat poştal, plata la Trezorerie, plata direct la ghişee), se constată că cetăţenii preferă, în continuare, plata în numerar la ghişeu, ceea ce duce la creşterea timpilor de lucru”, mai arată Prefectura Capitalei.

Oficialii Prefecturii Capitalei spun că o măsură luate pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeele Serviciului Permise de Conducere este ocuparea celor 16 posturi vacante, concursurile fiind începute în luna noiembrie.

„Se estimează că ocuparea celor 16 posturi vacante şi suplimentarea cu alte funcţii va permite organizarea a două ture, zilnic, între 8.00 - 19.30, ceea ce ar presupune normalizarea situaţiei. Menţionăm că în perioada aprilie - noiembrie 2016, un număr mai redus de personal a implementat un număr mai mare de lucrări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, arată sursa citată.

De asemenea, o altă măsură a fost punerea în funcţiune a unui sistem de eliberare a bonurilor de ordine la înmatriculări, aflat la parterul clădirii, acesta urmând să fie extins, în luna decembrie, şi la etaj, pentru activitatea pe linie de permise de conducere.

Oficialii Prefecturii Capitalei mai spun că pentru a reduce timpul de aşteptare la ghişeele Serviciului Permise de Conducere au fost iniţiate demersuri de implementare a unui sistem de programare online pentru depunerea documentelor. De asemenea, din luna septembrie a fost operaţionalizat un portal de înmatriculare a vehiculelor noi, disponibil pentru societăţile de leasing şi dealeri auto.

Situaţia de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu este nouă, încă din vară fiind zile în care oamenii sunt nevoiţi să aştepte la cozi foarte lungi.

Ministrul de Interne se întâlneşte cu prefecţii

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat joi, pentru News.ro, că problemele la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sunt complexe şi structurale, iar rezolvarea lor „va lua timp”.

„Mâine dimineaţă (vineri) am chemat prefecţii de la Ilfov şi Bucureşti, împreună cu conducerea Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru a găsi soluţii. Problemele sunt complexe şi structurale, pentru care rezolvarea va lua timp, dar voi cere şi soluţii imediate, cu impact în zilele următoare”, a spus ministrul Dragoş Tudorache.

În vară, când la Direcţia Permise de Conducere erau foarte mulţi oameni care aşteptau la cozi, oficialii Ministerul Afacerilor Interne motivau creşterea numărului solicitărilor prin „prezenţa în România, în vacanţă, a unui mare număr de cetăţeni români care în mod normal lucrează în străinătate şi odată sosiţi în ţară îşi rezolvă şi problemele administrative”. Aceştia arătau că alte cauze ar fi debutarea programului Rabla în luna iunie, faţă de anii anteriori când a debutat în primăvară şi creşterea cu aproximativ 20% a numărului de absolvenţi ai şcolilor de şoferi, majoritatea fiind tineri şi intenţionând să-şi obţină permisul de conducere în perioada de vacanţă.

Oficialii Ministerului Afacerilor Interne explicau formarea acestor cozi şi prin faptul că, deşi a fost introdusă facilitatea plăţilor online, prin mandat sau virament bancar, majoritatea românilor preferă să plătească numerar la sediul instituţiilor care emit aceste documente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite