CEDO: Statul român, dator 4.000 de euro lui Costel Căşuneanu pentru condiţiile pe care omul de afaceri le-a suportat în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Căşuneanu a câştigat la CEDO procesul cu statul român      FOTO Adevărul
Costel Căşuneanu a câştigat la CEDO procesul cu statul român      FOTO Adevărul

Judecătorii de la Strasbourg au decis că omul de afaceri, Costel Căşuneanu, trebuie să primească daune morale de 4.000 de euro - în decurs de trei luni - pentru condiţiile din arestul poliţiei, dar şi pentru faptul că interceptări din dosarul său penal au ajuns în presă. Căşuneanu a dat în judecată  statul român în anul 2010.

Costel Căşuneanu este judecat şi condamnat în primă instanţă în dosarul fostului senator Cătălin Voicu.

Omul de a afaceri a invocat că au fost date presei interceptări care i-au afectat imaginea şi care i-au adus grave prejudicii atât lui, cât şi afacerii sale.

Acesta susţine că ar fi pierdut zeci de milioane de euro din cauza faptului că partenerii de afaceri şi-ar fi pierdut încrederea în firma sa, în urma publicităţii din jurul dosarului penal.

Condiţiile precare din arestul poliţiei, invocate la CEDO

Căşuneanu a invocat la CEDO şi condiţiile precare din arestul Poliţiei Capitalei unde a petrecut trei zile în urma arestării sale preventive.

Omul de afaceri a mai adăugat faptul că a fost plimbat încătuşat prin faţa camerelor de filmat, încălcându-i-se astfel dreptul la imagine.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate în ceea ce priveşte condiţiile din arest, cât şi interceptările. Prin urmare, statul român trebuie să îi plătească lui Căşuneanu 4.000 de euro.

Căşuneanu, condamnat în dosarul fostului senator Cătălin Voicu

În primă instanţă, cea de fond, completul de trei judecători a decis condamnarea lui Cătălin Voicu la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

Marius Locic şi Costel Căşuneanu au primit de asemenea pedepse cu executare: fiecare câte patru ani. Pentru cel din urmă, instanţa supremă a decis însă suspendarea pedepsei, pentru o perioadă de probă de şapte ani.

Judecătorul Florin Costiniu a fost singurul dintre cei patru inculpaţi care a primit o pedeapsă cu suspendare, de trei ani de închisoare.

Dosarul se află acum la completul de cinci judecători al instanţei supreme, următorul termen fiind 22 aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite