Cosilier juridic, pus sub control judiciar în dosarul fostului ministru Cristian David

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Constantin Stoica, consilier juridic, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este cercetat fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David. Stoica l-ar fi ajutat pe David să justifice cei 60.000 de euro.

Marius Stoica este acuzat de anchetatori de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate fals în înscrisuri oficiale.

Concret, procurorii anticorupţie susţin că „pe 21 iunie 2013, Marius Constantin Stoica a fost informat de Cristian David cu privire la faptul că acesta din urmă nu poate justifica o sumă de bani menţionată în declaraţia sa de avere, respectiv 60.000 euro”.

În acest context, ”Stoica i-a oferit ajutorul lui Cristian David, prin comunicarea datelor de identitate ale suspectei Maria Diana Hadzhieva, dispusă să încheie în mod nereal un antecontract de vânzare –cumpărare şi ulterior un contract de vânzare cumpărare în formă autentică, cu suspecta Georgiana Dumitrescu, mama lui David Cristian”, susţin anchetatorii.

Astfel, această măsură a avut drept consecinţă asigurarea unui folos de 60.000 euro, pe care Cristian David nu-l putea justifica în mod legal.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis joi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Cristian David, până ieri ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Preşedinţia a înştiinţat şi Parchetul General cu privire la faptul că procurorii anticorupţie au undă verde pentru a-l cerceta pe fostul ministru.

otrivit unui comunicat de presă emis astăzi de Administraţia Prezidenţială, Traian Băsescu a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală pentru Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, „pentru a se proceda conform legii”.

Totodată, preşedintele ţării a înştiinţat şi Parchetul General legat de cererea de urmărire penală pentru fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Procurorii anticorupţie au cerut ieri aviz de la preşedintele Traian Băsescu pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian 

David (foto). 

Acesta este acuzat de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii, infracţiuni ce ar fi fost comise pentru a justifica 60.000 de euro trecuţi de acesta în declaraţia de avere. 

La numai câteva ore de la acest anunţ, David a declarat că a demisionat şi din calitatea de membru al PNL pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor ce i se aduc. 

Asta, în condiţiile în care acesta tocmai demisionase din funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern.

Concret, procurorii îl acuză pe fostul ministru că pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă pe 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace legale, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica “venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa.

„Pentru ca, la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro”, au scris procurorii în referatul prin care cer aviz de începere a urmăririi penale.

De asemenea, anchetatorii au început urmărirea penală şi împotriva mamei lui Cristian David pentru uz de fals şi fals în înscrisuri oficiale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite