Corupţii nu vor mai putea beneficia de pensia specială. Avocat: Vom asista la o scădere a infracţiunilor de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie nu vor beneficia de pensii speciale FOTO Shutterstock
Persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie nu vor beneficia de pensii speciale FOTO Shutterstock

Cei condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie rămân fără pensia specială dacă un proiect de lege în acest sens va fi avizat în Camera Deputaţilor după ce, în urmă cu două zile, a fost adoptat în Senat. Este cazul funcţionarilor publici, personalului navigant, diplomaţilor, personalului instanţelor, poliţiştilor şi militarilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea mai multor acte normative, în sensul instituirii unor prevederi potrivit cărora persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie să nu beneficieze de pensie de serviciu.

„Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, prevede textul adoptat. Concret, nu vor putea beneficia de acest drept cei condamnaţi pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau alte fapte de corupţie. 

De asemenea, „nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”.

Curtea Constituţională nu a fost uitată

În forma amendată a propunerii legislative de către Comisia juridică şi însuşită de plen, se prevede că de pensie de serviciu nu vor beneficia nici judecătorii Curţii Constituţionale, membrii Curţii de Conturi, persoanele care au îndeplinit funcţia de consilier de conturi, precum şi persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern în cadrul Curţii de Conturi, „care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnate definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea, precum şi una dintre infracţiunile cuprinse în Codul penal la Titlul IV – Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei sau în titlul V – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu din Legea 286/2009”.

În fine, nu vor beneficia de pensia de serviciu nici funcţionarii publici parlamentari din structurile de specialitate ale Parlamentului, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice, personalul aeronautic civil navigant profesionist dacă au fost condamnaţi pentru o infracţiune de corupţie.

Cercetarea penală suspendă pensia specială

Proiectul – iniţiat de deputaţii PNL Florin Roman şi Romeo Nicoară în legislatura trecută – a fost adoptat de Senat în calitate de Cameră decizională pentru unele articole şi se întoarce la Camera Deputaţilor pentru articolul IX, nou introdus în Comisia juridică a Senatului. „Punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru una dintre infracţiunile menţionate, atrage suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau suspendarea acesteia, dacă a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. (…) Dacă se dispune clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea sau încetarea procesului penal sau renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de o persoană dintre cele menţionate, aceasta este repusă în situaţia anterioară şi se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsită”, se arată în articolul pentru care Camera Deputaţilor se va pronunţa în calitate de for decizional.

Semne de întrebare

Sociologul Mircea Kivu susţine că din punct de vedere moral, proiectul de lege este unul bun, dar tehnic, ridică unele probleme de echitate. „Este normal să fie astfel pedepsiţi cei care comit fapte de corupţie în exerciţiul funcţiunii. Mai puţin normal este însă ca o persoană să fie condamnată definitiv pentru o faptă de corupţie să-şi săvârşească pedeapsa cu închisoarea, dar la ieşire să se trezească fără pensie. Adică dacă nu era o persoană cu pensie specială ar fi avut pensie la revenirea în libertate. Concret, văd un soi de discriminare aici şi nu ştiu dacă va trece de Curtea Constituţională”, a precizat sociologul. 

Avocatul Adrian Cuculis susţine, însă, că din punct de vedere constituţional nu sunt probleme cu proiectul de lege. „Raţiunea pentru care aceste categorii de persoane cum ar fi poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special sau membrii corpului diplomatic, judecătorii Curţii Constituţionale sau alţii asimilaţi acestor tipuri de funcţionari încasează acele pensii speciale rezidă şi din faptul că aceştia au obligaţia ca pe toată perioada desfăşurării activităţii publice să se abţină de la anumite fapte şi, în acelaşi timp, să înfrângă tentaţia de a lua mită, de a face trafic de influenţă sau alte abuzuri din poziţiile pe care le ocupă. 

Pensia specială vine ca o recompensă pentru verticalitatea demonstrată în timpul serviciului, iar încălcarea legii penale vine şi cu ridicarea acestui drept. Adrian Cuculis, avocat

Practic, pensia specială vine ca o recompensă pentru verticalitatea demonstrată în timpul serviciului, iar încălcarea legii penale vine şi cu ridicarea acestui drept. Per total, reglementarea nu poate pica examenul de constituţionalitate, dar va avea un puternic caracter de prevenţie. Vom asista la o scădere a infracţiunilor de corupţie, pentru că mulţi dintre cei care erau tentaţi înainte să săvârşească asemenea fapte se vor abţine. Funcţionarii respectivi se vor gândi de două ori, pentru că ştiu că riscă să rămână fără pensie specială sau de serviciu după zeci de ani de muncă”, a mai precizat avocatul.

Doi ofiţeri de servicii secrete ar putea fi printre primii „beneficiari“

Printre primii „beneficiari” ai suspendării dreptului la pensia de serviciu ar putea fi generalul în rezervă Cristian Gherghe, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. În luna martie a acestui an, generalul a fost arestat de procurorii militari după ce a delapidat din fondurile de război ale instituţiei peste 179.400 de dolari, scop în care ar fi falsificat şi folosit mai multe înscrisuri. Cristian Gherghe a luat banii din seif pentru a-şi cumpăra un teren în Corbeanca pentru a-şi construi o casă, potrivit procurorilor.

De acelaşi tratament ar putea avea parte şi şeful serviciului secret al Ministerului de Interne din Suceava care a şi fost reţinut pentru corupţie. Colonelul Florin Timu, care conducea Serviciul de Protecţie Internă din Suceava, este acuzat că a acoperit corupţia de la Serviciul permise auto din judeţ, ba chiar i-a informat pe poliţiştii judecaţi acum pentru că dădeau permise pe mită, despre faptul că sunt în vizorul procurorilor anticorupţie.

Parcursul legislativ

Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate de Senat, for decizional pentru această iniţiativă legislativă, care deja trecuse de Camera Deputaţilor din iunie 2020. 

Cu toate acestea, proiectul va merge din nou în Camera Deputaţilor, pentru a fi dat un vot suplimentar pe un articol introdus de Comisia juridică din Senat. Concret, deputaţii trebuie să adopte acele prevederi referitoare la suspendarea acordării pensiilor speciale, încă din momentul punerii în mişcare a acţiunii penale, precum şi reacordarea acestor venituri în cazul în care dosarul este clasat, are loc renunţarea la urmărirea penală sau suspectul este achitat. Mai mult, în cazurile enunţate, de clasare, renunţare sau achitare, persoana căreia i-a fost suspendată pensia specială va primi retroactiv şi veniturile pe care le-a pierdut în perioada în care a fost cercetată. „Sunt câteva reglementări pentru a nu fi probleme la CCR privind formele în care a trecut iniţiativa de cele două Camere”, a declarat vicepreşedinta Comisiei juridice din Senat, Simona Spătaru. Surse din coaliţie au precizat pentru „Adevărul” că modificările vor fi adoptate şi de Camera Deputaţilor până la finalul acestei sesiuni parlamentare, fiind vorba doar de o formalitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite