Coronavirus: Viaţă fără contacte sociale?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania beneficiază de patru săptămâni avans faţă de Italia în combaterea pandemiei, spun virusologii. Dar avansul este periclitat. Viaţa publică trebuie îngrădită. Este eficient planul actual?

Mesajele nu mai contenesc. Angajatorii anulează toate întrunirile programate pentru săptămânile viitoare. Organizatorii de evenimente culturale anunţă că artiştii renunţă la toate apariţiile în public. Vizitele la bunici sunt amânate. Totul în contextul măsurilor preventive şi de stopare a răspândirii galopante a coronavirusului. 

Cam astfel comunică în aceste zile germanii. Viaţa publică se apropie tot mai mult de momentul unei linişti totale. În Bundesliga s-au jucat meciuri pe stadioane goale, acum se renunţă complet la întruniri sportive. La locurile de joacă, leagănele sunt pustii. În trenurile de navetişti şi la cantine există deodată mai mult loc. Şcolile şi grădinţele au fost închise, foarte probabil restaurantele şi cluburile din toată Germania vor avea program restricţionat.

Contacte sociale? Renunţaţi!

"Între timp, ştim cu precizie că, în actuala fază a pandemiei, practic toate contactele sociale trebuie evitate, dacă vrem să mai avem vreo şansă pentru a menţine volumul infecţiilor la un nivel cât mai redus", spune Patrick Larscheid. Medicul de la Direcţia de Sănătate Publică din Berlin-Reinickendorf a solicitat decizii ferme din partea Senatului din Berlin împotriva raspândirii coronavirusului. Viaţa publică trebuie limitată cât mai mult posibil.

image

"Aşteptarea poate costa şi mai multe vieţi" - spune medicul Patrick Larscheid.

În opinia lui ar trebui închise toate locaţiile în care se adună oameni. "În caz contrar, nu mai putem controla nimic", spune Larscheid. Contactele sociale nu sunt doar fundamentale pentru fericirea oamenilor, ci apropierea poate îmbolnăvi, mai ales atunci când viruşii se transmit de la o persoană la alta.

Italia reacţioneză, dar prea târziu

"Cu doar câteva zile în urmă v-am rugat să vă schimbaţi obiceiurile şi să rămâneţi acasă", a amintit premierul Giuseppe Conte într-un mesaj video: "Eram conştient că acesta va fi un prim pas şi nu ultimul. Este momentul să facem următorul pas.”

Viaţa publică din Italia este complet paralizată. Şi nici Germania nu este departe de următorul pas. Când, în urmă cu 10 zile, virusologul Alexander Kekulé solicita închiderea imediată a şcolilor în toată Germania, pentru a întrerupe astfel în stadiul incipient lanţul infecţiilor, cercetătorul a fost luat în derâdere.

Ministrul Sănătăţii din landul Renania de Nord-Vestfalia, Karl-Josef Laumann, răspundea atunci că politicienii nu au voie să ia niciun fel de măsuri "exagerate, care ar putea induce isterie".

Realitatea se schimbă în fiecare moment

La doar câteva zile distanţă, situaţia este complet diferită, toate evenimentele sportive sunt anulate. Şi nimeni nu mai vorbeşte despre măsuri exagerate, nici atunci când Federaţia de Hochei a anunţat că întrerupe sezonul şi nici când Bundesliga a decis suspendarea meciurilor.

image

Borussia Park din Mönchengladbach - stadioanele germane rămân goale

Unităţile de învăţământ vor fi închise de luni şi semestrul universitar va începe de abia la sfârşitul lunii aprilie. Evenimente culturale tradiţionale, precum cele programate în luna martie, ca parte a Festivalului Beethoven, sunt anulate, întocmai ca şi târgurile internaţionale sau alte manifestări culturale. De luni, Germania va închide graniţele cu Austria, Franţa şi Elveţia. Viaţa publică este pas cu pas îngrădită, dar într-un ritm mult prea lent, spun unii experţi.

Implicare suficientă?

Numărul pasagerilor a scăzut semnificativ. Numai la aeroportul din Frankfurt, în ultima săptămână din februarie, s-au înregistrat cu 14,5% mai puţini pasageri decât în mod obişnuit. Taximetriştii reclamă pierderi de până la 40 de procente şi propun ca persoanele cu abonament pentru transportul public să primească preţuri preferenţiale dacă se deplasează cu taxiurile. În tot mai multe oraşe, călătorii sunt obligaţi să se urce în autobuze doar pe uşa din spate, pentru a nu avea contact direct cu şoferii şi pentru a-i proteja. Trenurile pe distanţe lungi sunt curăţate şi dezinfectate la fiecare două ore.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acuzat mai multe state că nu au făcut destul pentru a opri pandemia. "Suntem extrem de îngrijoraţi că anumite state nu iau măsurile politice necesare pentru a controla situaţia", a explicat etiopianul la Geneva. El nu a precizat însă la ce state s-a referit. Este însă foarte posibil ca acuzaţiile să fi vizat şi Germania.

Oliver Pieper - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite