UPDATE Dobriţoiu reclamă greşeli la  recalcularea pensiilor militarilor. Gabriel Oprea se apără: „Pensiile sunt calculate la Casele de Pensii sectoriale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că un audit realizat în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei. DNA spune că nu există niciun dosar în lucru pe această temă. Vicepremierul Gabriel Oprea spune că pensiile militarilor sunt calculate la Casele sectoriale de Pensii.

UPDATE 19.55 Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, că pregăteşte un proiect de lege privind pensiile ocupaţionale, care va intra în dezbaterea parlamentară până la sfârşitul sesiunii şi a făcut un apel către parlamentari pentru o iniţiativă de îndreptare a erorilor la calcularea pensiilor.

UPDATE 16.59  Vicepremierul Gabriel Oprea a explicat că în timpul mandatului său la Ministerul Apărării, era susţinută varianta scăderii pensiilor militarilor la jumătate şică, protestele militarilor, dar şi opoziţia sa faţă de o astfel de măsură au condus la acceptarea unei soluţii de compromis, respectiv crearea unei legi care să respecte specificul pensiilor speciale.

„Atunci s-a făcut o comisie şi a ieşit o lege – mai bună sau mai proastă – şi s-a introdus specificul legii militare. După respectivul algoritm, cele mai multe pensii ale militarilor au crescut în loc să scadă. Dar eu am susţinut tot timpul că celor cărora le-a scăzut pensia, ar trebui să revină la cuantumul din 2010. Aceste pensii sunt calculate la Casele sectoriale  de Pensii”, a spus Gabriel Oprea.

UPDATE 12.56 Premierul Ponta a afirmat, înainte de şedinţa de Guvern, că pensiile speciale nu se vor recalcula, iar în cazul în care vor fi sesizate nereguli vor răspunde cei vinovaţi, însă a ţinut să precizeze că nu miniştrii sunt cei care calculează pensiile.

Calculul pensiilor speciale a inclus o serie de probleme, dar nu miniştrii sunt cei care calculează pensii, ci persoanele cu atribuţii legale, iar acestea vor răspunde dacă sunt vinovate, în funcţie de concluziile Parchetului, Curţii de Conturi sau Avocatului Poporului”, a declarat premierul Victor Ponta.

El a asigurat că, în pofida problemelor de recalculare, pensiile speciale nu vor fi recalculate.

UPDATE 12.42 Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), Mircea Dogaru, a explicat pentru adevarul.ro că sindicatul pe care îl conduce a sesizat încă din 2010 că Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii este ”defectuoasă”. Pentru a veni în sprijinul acestei afirmaţii, Dogaru a venit şi cu un exemplu de recalculare cel puţin ciudată. Un subofiţer care a lucrat în acelaşi Centru Militar cu generalul a ajuns să aibă, în urma recalculării pensiilor, o pensie cu mult mai mare decât generalul şed de Centru Militar.

Dogaru a precizat este imposibilă recalcularea pensiilor speciale – Armată, SRI şi Interne – fără toate documentele de venit, multe dintre ele astăzi pierdute.

Conform legii arhivelor naţionale nimeni nu are voie să îmi dea mie adeverinţă de venit. Nu putem primi o astfel de adeverinţă decât de la arhive. În mod normal, au 30 de zile să găsească toate aceste acte. Or, ei nu le-au găsit cu anii”, a explicat Dogaru.

Preşedintele SCMD a afirmat că sindicatul a cerut în perioada februarie – martie anul trecut audit la toate casele de Pensii sectoriale – Interne, SRI şi Armata pentru a verifica modul în care au fost efectuate recalculările pensiilor speciale.

UPDATE 12.13 Reprezentanţii Ministerului Apărării (MApN) susţin că nu ştiu de vreo anchetă a DNA care să vizeze MApN, plecând de la procesul de recalculare a pensiilor militare, început în 2010. 

Trebuie să facem verificări şi să strângem toate informaţiile înainte de a comenta. Deocamdată, nu avem nicio informaţie legată de o eventuală anchetă a DNA vizând ministerul”, a declarat pentru adevarul.ro Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

UPDATE 12.07 Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu există nici un dosar pe numele fostului ministru Gabriel Oprea sau care să vizeze Ministerul Apărării Naţionale, privind recalcularea pensiilor militare.

UPDATE 12.00 Fosta şefă a Casei de Pensii în guvernarea PDL Doina Pârcălabu a explicat, pentru adevarul.ro, că greşelile de recalculare a pensiilor speciale care i se impută lui Oprea sunt puţin probabile, întrucât, pe de-o parte, la Casele de Pensii sectoriale (de la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării şi SRI) "a colaborat cu specialişti", iar, pe de altă parte, "pentru a valida o pensie recalculată, dosarele au trecut prin mâinile mai multor funcţionari, ceea ce face destul de dificilă strecurarea unor astfel de erori".

"Eu nu cred că ar fi vorba de nişte nereguli de tipul celor anunţate de Dobriţoiu. Dacă sunt dovedite elemente de fraudă, atunci e foarte grav, dar să nu fie mai degrabă răfuieli între vechi şi nou", a mai spus fosta şefă a Casei de Pensii.

Acuzaţii de fraudă făcute de fostul ministru Corneliu Dobriţoiu

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată. În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul", a declarat Dobriţoiu.
 
El a adăugat că "acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt".

Întrebat cine sunt vinovaţii, senatorul PNL a răspuns: "Vinovaţii vor fi stabiliţi de către organele îndrituite ale statului, ale acestui stat de drept".

El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN.

Dobriţoiu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu are informaţii că s-ar fi început cercetări ale parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.

Raport din decembrie 2012

Întrebat dacă el a sesizat parchetul în privinţa acestor nereguli, Dobriţoiu a răspuns: "Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la data emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar, în baza legii, pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calculului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut".

Calculul pensiilor speciale a inclus lucruri anormale, existând informaţii conform cărora în special în zona militară nu au existat adeverinţe, a declarat premierul Victor Ponta.

"Asta este o altă bombă atomică. Am informaţii despre faptul că la pensiile speciale - armată, poliţie - la calcule au fost nişte lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înţeles, nu prea erau adeverinţele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă", a spus Ponta luni seara  la Realitatea TV.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite