Cornel Penescu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penescu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare FOTO Adevărul
Penescu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare FOTO Adevărul

Omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat definitiv, de Curtea Supremă, la de trei ani de închisoare cu suspendare. Acesta a fost găsit vinovat că l-a plătit pe fostul arbitru Ionică Serea să declare echipa FC Argeş câştigătoare într-un meci disputat cu Steaua Bucureşti.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au menţinut pedeapsa de trei ani de închisoare dispusă de Curtea de Apel Ploieşti, hotărând suspendarea executării acesteia, pe un termen de încercare de cinci ani. În acelaşi dosar, fostul director al firmei Pic, Liviu Făcăleaţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de complicitate la dare de mită.

Foşti arbitri, condamnaţi la închisoare cu executare

De asemenea, prin decizia Curţii Supreme, foştii arbitri Ionică Serea şi Marius Martiş urmează să execute câte doi ani de închisoare, pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Pe 26 iunie 2012, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe omul de afaceri Cornel Penescu la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

Fostul director al firmei Pic Liviu Făcăleaţă a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare de mită. Foştii arbitri Ionică Serea şi Marius Martiş au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită şi, respectiv, pentru complicitate la luare de mită notează Mediafax.

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Ploieşti, care pe 4 decembrie 2013 a redus doar pedeapsa lui Liviu Făcăleaţă, de la trei la doi ani de închisoare cu suspendare. În cazul lui Ionică Serea, instanţa a menţinut condamnarea de trei ani de închisoare, dar a dispus ca pedeapsă accesorie interdicţia de a profesa ca arbitru de fotbal.

Totodată, Curtea de Apel Ploieşti a dispus confiscarea de la Ionică Serea a sumei de 5.000 de dolari şi de la Cornel Penescu a sumei de 16.000 de dolari. Cei patru inculpaţi au contestat decizia Curţii de Apel Ploieşti la instanţa supremă, care miercuri a dat o decizie definitivă în acest dosar.

Inculpaţii, trimişi în judecată în 2010

Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă, Ionică Serea şi Marius Martiş au fost trimişi în judecată pe 21 mai 2010, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti.

Potrivit procurorilor, pe 18 martie 2009, Cornel Penescu, acţionar majoritar al FC Argeş Piteşti, i-a dat mită 21.000 de dolari arbitrului de fotbal Ionică Serea, care fusese delegat să arbitreze meciul dintre echipele FC Argeş şi FC Steaua Bucureşti, programat pe 20 martie 2009.

Banii au fost primiţi de Serea înainte de disputarea meciului, prin intermediul lui Făcăleaţă şi Martiş, pentru ca FC Argeş "să obţină un rezultat favorabil (...) şi pentru ca jucători din cadrul echipei gazdă să nu primească sancţiuni disciplinare (cartonaş galben sau cartonaş roşu) şi să fie aplicate astfel sancţiuni fotbaliştilor din echipa adversă", au arătat procurorii în rechizitoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite