Corn cu lapte şi mere pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii vor primi şi un măr în pauza mare de la stat
Copiii vor primi şi un măr în pauza mare de la stat

Elevii din clasele I-VIII din învăţământul public şi privat vor primi zilnic mere începând din acest an şcolar, pe lângă lapte şi corn.

Experţii europeni apreciază că acest program va încuraja consumul de fructe printre copii şi astfel vor combate obezitatea. Părinţii se bucură cel mai tare de acest proiect. „Fructele sunt foarte bune pentru copii. Fetiţa mea nu se prea omoară cu fructele şi avem mereu discuţii acasă. Poate că acum, când o să-i vadă pe colegii ei cum mănâncă mere, o să i se facă şi ei poftă", spune Angela Mihail, mamă.

Aproximativ 1.800.000 de elevi din clasele I-VIII vor primi zilnic mere, începând cu anul şcolar 2009-2010 şi până în 2013, în limita a 30 de bani pe elev. Programul „Fructe în şcoli" se dăsfăşoară la nivel european şi va fi aplicat până în anul 2013. Potrivit autorităţilor, valoarea totală a programului este de 6,68 milioane de euro, din care ajutorul comunitar se ridică la 4,99 milioane de euro.

Datele sta­tistice arată că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali şi mai mult de 5 milioane dintre ei sunt obezi şi se aşteaptă ca acest număr să crească cu 400.000 în fiecare an. Doza minimă zilnică de fructe şi legume pe persoană recomandată de OMS este de 400 de gra­me, nerespectată însă de europeni, care consumă în medie 380 de gra­me. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2007, un român a mâncat zilnic, în medie, 102 grame de fructe.

Producătorii nu cred că vor intra în program

„Dacă acest nou program, cu merele, va fi la fel ca acela cu laptele şi cornul, producătorii români nu vor avea nimic de câştigat", ne-a declaratpreşedintele Federaţiei sindicatelor din agricultură - Agrostar, Nicolae Ştefan.

El a arătat că programul „Corn cu lapte" a fost benefic mai mult pentru importatori şi intermediari sau pentru diverse firme „de partid" decât pentru producătorii autohtoni.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite