Corina Creţu, pentru „Adevărul“: Vizita lui Juncker la Bucureşti, un eveniment important. România trebuie să aibă ambiţia să fie printre refondatorii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul European pentru Politică Regională Corina Creţu şi Jean Claude Juncker FOTO Mediafax
Comisarul European pentru Politică Regională Corina Creţu şi Jean Claude Juncker FOTO Mediafax

Eurocomisarul pentru Politică Regională Corina Creţu afirmă că România are nevoie de un salt administrativ pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi apreciază că preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a plecat „optimist“ de la Bucureşti. Ea îi îndeamnă totodată pe români să aibă ambiţia de a se număra printre refondatorii Uniunii Europene (UE).

Corina Creţu a vorbit pentru „Adevărul“ despre dificultăţile întâmpinate de politica Fondurilor de Coeziune, importanţa vizitei lui Jean-Claude Juncker la Bucureşti şi rolul României în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Fondurile de Coeziune, sub atac

Politica Fondurilor de Coeziune se află sub atac şi depinde de fiecare membru să-şi apere interesele, dar nu de pe o poziţie de forţă, spune Corina Creţu.

În pofida acestor dificultăţi, comisarul european speră că se va ajunge la un consens.

Potrivit Corinei Creţu, miniştrii Fondurilor Europene au pledat deja pentru menţinerea Fondurilor de Coeziune, iar landurile germane şi-au dat la rândul lor acordul în acest sens.

„Există speranţa că se va găsi o formulă de a continua această politică“ după încheierea exerciţiului bugetar 2014-2020, insistă ea.

România are nevoie de un salt administrativ

În ceea ce priveşte România, creşterea absorbţiei fondurilor europene ar putea avea loc printr-un „salt în alegerea administraţiei locale“.

„Unde există capacitate administrativă, (o mai bună absorbţie, n. red.) este posibilă“, subliniază Creţu, menţionând că România mai are la dispoziţie încă 19 miliarde de euro pentru drumuri, spitale, şcoli etc.

Comisarul european şi-a exprimat mai ales îngrijorarea faţă de lipsa de absorbţie în domeniul infrastructurii şi s-a declarat totodată optimistă că lucrările la spitalele regionale (Cluj, Iaşi, Constanţa) vor începe în 2018.

Juncker, impresionat de dialogul cu cetăţenii

Jean-Claude Juncker şi Corina Creţu, la dialogul cu cetăţenii FOTO Mediafax 

Dialog cu cetatenii FOTO Mediafax

Solicitată să aprecieze vizita lui Jean-Claude Juncker la Bucureşti, Corina Creţu a declarat că a fost vorba despre un „eveniment important pentru România“.

Potrivit ei, liderul de la Bruxelles a fost impresionat de dialogul cu cetăţenii şi a plecat „optimist“ de la Bucureşti.

Jean-Claude Juncker a efectuat joi prima sa vizită la Bucureşti în calitate de şef al Comisiei Europene. Oficialul european a pledat pentru ridicarea MCV-ului şi intrarea României în Spaţiul Schengen, precizând că ţara noastră îndeplineşte criteriile.

Şeful Comisiei Europene a ţinut un discurs în Parlament, s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu şi a dialogat cu membri ai societăţii civile.

„România este apreciată (la Bruxelles, n. red.) pentru ceea ce face“, dă asigurări Creţu.

Ea a făcut această remarcă după ce Juncker a declarat la Bucureşti că România nu este nu stat de mâna a doua.

Totodată, comisarul european i-a îndemnat pe români „să lupte pentru al cincilea scenariu“ propus de Junker pentru viitorul UE şi să aibă „ambiţia să fie printre părinţii refondatori“ ai blocului comunitar.

Referitor la negocierile asupra ieşirii Marii Britanii din UE, Corina Creţu a ţinut să nuanţeze că nu este vorba de vreo notă de plată prin care Bruxellesul ar pedepsi Londra, ci doar de achitarea obligaţiilor asumate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite