Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

17 de bani pe metrul pătrat de teren! Asta este oferta pe care o face Transgaz unora dintre cei 17 mii de proprietari pe care vrea să-i exproprieze pentru conducta BRUA, cu care să ducă gazele din Marea Neagră oriunde altundeva decât în România.

„Avem aici 186 de metri pătraţi cu suma de 31 de lei (...) De 1.000 de ori dacă pune mai mult şi nu mă mulţumeşte. Că nu se poate”, spune Victor Gîrniţă, un proprietar din comuna Schela* judeţul Gorj care a primit notificarea acasă.

Pentru ca o astfel de notificare să fie posibilă a fost nevoie de o lege mizerabilă - 185/2016 - în fapt o lungă listă de derogări de la cam tot ce înseamnă drepturi de proprietate, drept de liber-acces la justiţie, protecţia mediului şi a siturilor arheologice sau obligaţie de autorizare şi avizare. Citiţi şi vă cruciţi!

Cine se opune va fi pulănit cu jandarmii.

Dar, pentru a fi convinşi „cu frumosul” majoritatea proprietarilor sunt minţiţi sau lăsaţi să înţeleagă că vor avea şi ei în sfârşit „ţeavă de gaze”. Adevărul? Nici un centimetru cub de gaz nu va ajunge la proprietarii de pe traseul BRUA - nu se poate tehnic, nu se poate legal, nu se poate comercial. În realitate, construcţia acestei conducte le scade şansele să aibă vreodată acces la reţea. În Codul Penal, se numeşte înşelăciune!

În total, sunt de expropriat 11 milioane de metri pătraţi. La câteva zeci de bani pe metru pătrat, costul e neglijabil. Dacă ar fi să plătească preţul real, proiectul este în faliment de pe acum.

Costul total este de 479 de milioane de euro. Uniunea Europeană oferă gratis 179 de milioane de euro. Pentru restul de 300 de milioane de euro, Transgaz pune jumătate din surse proprii iar de jumătate se împrumută.

De unde va lua banii? Deocamdată, tot din buzunarele consumatorilor români. Când va începe să transporte gaz, îi va lua de la două companii ungureşti care au rezervat întreaga capacitate. Numele lor, la fel ca şi al celorlalte companii care au participat la licitaţie dar au pierdut, este secret.

Anul trecut, Ungaria a decis să nu mai continue traseul până în Austria - că au ei ce să facă cu gazul. România insistă că n-are. Dar la cum încep să arate lucrurile, în caz că vine o iarnă grea ne vom milogi pentru gaze de la ruşi în timp ce exportăm gazul din Marea Neagră către unguri. Conducta a fost contractată deja de la turci, că producătorii locali - din Galaţi şi Slatina - au fost descalificaţi din start.

Aşa grabă! O autostradă care să traverseze munţii nu s-ar îndura cineva să facă.

Anul trecut, Adevărul căpăta în exclusivitate un răspuns la întrebarea care ne frământă: EXCLUSIV Cum răspunde Comisia Europeană acuzaţiei că prin gazoductul BRUA se golesc resursele de gaze naturale ale României / Interviu cu Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Uniunea Energetică.

Ce le spuneţi politicienilor care afirmă că BRUA nu este decât un mod de a goli resursele de gaze naturale ale României şi că, de fapt, este un proiect gândit mai mult pentru export? Coridorul bidirecţional Bulgaria-România-Ungaria-Austria, aşa-numitul BRUA, este un exemplu pozitiv al cooperării sub umbrela CESEC - în sine un exemplu de poveste de succes, care demonstrează că solidaritatea este o soluţie. România progresează bine în pregătirile BRUA şi am încredere că lucrările efective pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2019.

Bref: Fiţi solidari! Faceţi progrese.

Nu e clar dacă la nivelul Comisiei Europene e vorba de corupţie, prostie sau ticăloşie gratuită - s-a mai văzut din fiecare. Dar e clar de acum că la nivelul decidenţilor din România este o afacere de corupţie şi trădare cum încă nu s-a mai văzut. Veţi face puşcărie!

Proiectul este o bazaconie strategică şi financiară iar legea - un abuz de la cap la coadă.

Îi îndemnăm pe fiecare din cei 17 mii de proprietari care a fost minţit că „i se bagă gaze”, care a fost ameninţat sau prostit de primar sau care a primit astfel de notificări de despăgubiri în batjocură să dea Transgaz în judecată.

Oricând pe parcursul procesului, fiecare proprietar poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate faţă de legea 185/2016 şi toate vor merge la Curtea Constituţională.

Articole încălcate:

Art. 21 – Accesul liber la justiţie (3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil. Art. 26 – Viaţa intimă, familială şi privată (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului (1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia. Art. 33 – Accesul la cultură (3) Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale (...) Art. 35 – Dreptul la mediu sănătos (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. Art. 44 – Dreptul de proprietate privată (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire. Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Domnule Avocat al Poporului Victor Ciorbea, dacă binevoiţi să citiţi legea, poate îi ajutaţi pe oamenii aceştia. Dacă nu, ne oferim noi să le scriem sesizările.

* Cât valorează o palmă de loc în comuna Schela? Unul din sutele de mii de posibile răspunsuri, în cronica de mai jos:

Nerămânându-i pe lume, după cum declară domnia sa, decât singurul frate din Compania a 8-a Regimentul 18 Gorj, se hotărî să lupte ca soldat lângă dânsul, spre a îmbărbăta pe soldaţi să-şi elibereze pe mama sa. Într-adevăr, în ziua de 16 octombrie 1916 dimineaţa, tocmai pe timpul loviturii furioase ce am dat cu Divizia noastră, distrugând Divizia 11 Bavareză, trecând să observ mersul luptei a Secţiei a II-a de Mitraliere a Regimentului 18 Gorj din compania ce comandam, am întâlnit în drum pe domnişoara Teodoriu Ecaterina cu fratele ei, care tocmai îi arăta cum se încarcă arma, ochirea şi punerea baionetei. Întrebând-o ce voieşte cu aceasta, mi-a răspuns că se duce la Schela să-şi scape pe mama sa.

- articol de Lucian Davidescu publicat pe România Curată


Toate articolele despre legea offshore:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite