Corespondentul Adevărul în China, despre vizita lui Ponta la Beijing: A avut o primire de şef de stat. Nici Năstase nu a fost primit aşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Liviu Iolu a comentat împreună cu corespondentul „Adevărul“ în China, Elena Dumitru, vizita lui Victor Ponta la Beijing. Jurnaliştii au discutat despre proiectele economice, militare şi de infrastructură propuse de premier.

Principalele declaraţii:  

Declaraţiile pe care le-a făcut premierul au fost în tren. Preţul este de circa 8 dolari, dar probabil, este puternic subvenţionat de stat. Premierul a acordat un interviu în exclusivitate pentru presa de acolo. Premierul a subliniat că anul acesta se împlinesc 65 de ani de relaţii între România-China. Vicepremeirul a vorbit despre obiectivele noastre şi cum ne consolidăm politica econmică.

Aceasta a fost prima întâlnire în care s-a concretizat în ceva, proiecte concrete la care se încep lucrările. Chinezii vin şi construiesc pe cheltuiala lor blocuri în Craiova. Ei vând, iar Primăria intermediază. Avem contracte din domeniul energetic, nu ştim încă valoarea. Prima întâlnire pe care a avut-o delegaţia României a fost cu reprezentanţii mediului de afaceri. La final, directorul unei companii ne-a spus că este interesat să construască tronsonul Piteşti - Craiova.

Victor Ponta a avut o primire de şef de stat, nu de premier. Nici Năstase nu a fost primit aşa. În vizita anterioară nu a fost primit aşa. Este pentru prima dată când un premier este primit cu onoruri militare de rang de şef de stat.

Totul era foarte liniştit, acea ordine. Se vede că există acea prezenţă a poliţiei. La 11 se dă stingerea. Mall-uri, foarte multe, totul se stinge. În mall-urile lor am văzut branduri de lux. Chinezii cumpără. China a devenit piaţa cu cel mai mare ritm de creştere al pieţei de lux. Vedem maşini de lux, accesori de lux. Erau nişte preţuri uriaşe. Am fost şi în cartierele muncitoreşti. Sunt cu maşini de lux parcate de trecerile de pieton. Oamenii au acea modestie în ei, încearcă să nu deranjeze, să se ferească de autorităţi.

Ei au un motor de căutare al lor. Google nu există, Facebook nu există. Nu ai voie să te conectezi la mail. Este comunismul acela numit capitalism de stat. Au locuri de muncă, au bani şi sunt fericiţi. Nu par să-şi pună foarte multe întrebări.

Premierul Victor Ponta arată că cunoaşte acest spaţiu foarte bine. Premierul a arătat că cunoaşte specificul, se simţea mult mai angajat. Nu am avut nicio gafă.


Aflat într-o vizită oficială în China, premierul Victor Ponta a declarat că, în actualul context internaţional, România a cerut amplasarea de baze militare permanente ale NATO pe teritoriul său, aşa cum au procedat şi Polonia, şi ţările Baltice. Declaraţia premierul Ponta vine la o săptămână de la afirmaţia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit căreia Alianţa Nord-Atlantică a decis să mobilizeze o serie de capacităţi militare suplimentare, inclusiv baze militare, în Europa de Est, ca răspuns la agresiunea Rusiei.

Un alt aspect discutat în vizita oficială a fost cel al trenurilor de mare viteză. Şeful Executivului de la Bucureşti a declarat că România analizează introducerea unui tren de mare viteză pe ruta Bucureşti-Iaşi, deşi Comisia Europeană a cerut ţării noastre să renunţe la proiectul similar pe ruta Bucureşti-Constanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite