Corecturile pe care le-a făcut Brucan în textul Proclamaţiei Revoluţiei / Vezi aici documentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Mazilu
Dumitru Mazilu

Potrivit spuselor lui Dumitru Mazilu, autorul primei forme a Proclamaţiei Revoluţiei din decembrie 1989, textul scris de mână de cel care, mai târziu, a fost numit „perdantul revoluţiei", a suferit câteva modificări creionate cu grijă de mâna iscusită a lui Silviu Brucan, înainte de a fi citit la televizor.

Mai citiţi şi:

VIDEO Victor Atanasie Stănculescu: „L-am ridicat în aer pe Ceauşescu ca să-i iau puterea“

Drumul spre moarte măsoară 62 de metri

Martori în infernul Revoluţiei: „Hai, tată, că ne omoară şi pe noi!”

"Eu am scris Proclamaţia Revoluţiei care s-a intitulat, nu întâmplător "Democraţie, Libertate, Demnitate - Acum!". Organele de represiune ale regimului comunist îmi oferiseră, într-un fel, răgazul gândirii. Eram în arest la domiciliu. În momentul în care s-a ridicat Timişoara, pe 16, 17 decembrie, am ajuns la concluzia că va fi o dezvoltare revoluţionară şi că regimul nu va rezista. Atunci am studiat Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite elaborată de Thomas Jefferson, am studiat Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului din Franţa şi aveam toate informaţiile privind căderea regimurilor comuniste din Centrul şi Estul Europei. Am ţinut cont de toate acestea şi am scris cele 10 puncte ale Proclamaţiei, care au rămas până în ziua de astăzi", şi-a amintit Dumitru Mazilu.

Brucan a tăiat formula de final a Proclamaţiei:  "Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

"În sediul CC m-am întâlnit cu domnul Iliescu. Îl cunoşteam dinainte, colaborasem în pregătirea poziţiei României la conferinţa ONU pentru dreptul mării. I-am spus că am un document pregătit. Eu n-am fost în biroul în care lucrau dânşii, dar Iliescu şi-a amintit: "Are Mazilu un text! "Aşa au aflat şi ceilaţi. După aceea, m-a dus Mihai Lupoi, cu o Dacie, la Televiziune, unde m-a întâmpinat domnul Brucan: "Pe unde umbli domnule, că n-avem documentul!" Domnul Brucan a citit din nou textul şi a eliminat pasajele referitoare la totalitarism. A a tăiat formula de la final: "Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a adăugat Mazilu.

Brucan a preferat să încurajeze mica producţie de mărfuri şi nu recuperarea pământurilor ţăranilor

"A mai făcut două modificări. Prima se referea la ţărănime. Eu spuneam că pământul să fie înapoiat ţăranilor, dânsul a spus că trebuie să încurajăm mica producţie de mărfuri. Eu am eliminat orice referire la Pactul de la Varşovia, dânsul a scris cu mâna sa o formulare prin care România îşi va respecta angajamentele internaţionale. Apoi domnul Iliescu a mai făcut câteva completări, după părerea mea extrem de utile. A declarat dizolvarea tuturor structurilor de putere: Consiliul de Stat, Guvern, Marea Adunare Naţională. A înfiinţat, la nivelul local, Consiliile Provizorii ale FSN. Cineva de la Televiziune a bătut la maşină textul. Domnul Iliescu l-a prezentat la televizor", a mai povestit cel care a creat unul dintre cele mai puternice simboluri ale Revoluţiei.

Prima pagină din Proclamaţia Revoluţiei  - scrisă de Mazilu

Proclamaţia Revoluţiei pagina 1 - scrisă de Mazilu

Modificările făcute de Brucan

Proclamaţia Revoluţiei pagina 1 - scrisă de Mazilu, modificată de Brucan

A doua pagină din Proclamaţia Revoluţiei  - scrisă de Mazilu

Proclamaţia Revoluţiei pagina 2 - scrisă de Mazilu

A treia pagină din Proclamaţia Revoluţiei  - scrisă de Mazilu

Proclamaţia Revoluţiei pagina 3 - scrisă de Mazilu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite