UPDATE Copilul mort la Sanador. Medicii au greşit. Aceştia au primit doar vot de blam din partea Colegiului Medicilor. Reacţia mamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Colegiul Medicilor din România a finalizat ancheta în cazul copilului mort la Sanador. Concluzia forului este că medicii au greşit şi nu au supravegheat, postoperator, copilul.

UPDATE Andreea Duţă, mama copilului mort la Sanador, a declarat la Digi24, luni, în urma votului de blam dat de Colegiul Medicilor ca unică sancţiune împotriva celor şase medici de la spitalul privat că această instituţie „nu ar trebui să mai existe”.

„E o mizerie decizia Colegiului Medicilor. Am spus în nenumărate rânduri că nu am încredere în această instiuţie din care principalul vinovat, dr. Bălănescu, cred că face şi parte sau soţul ei face parte. Fac parte din toate comisiile posibile şi imposibile. Colegiul Medicilor demonstrează încă o dată că e inutilă în societatea românească, demonstrează că e diletant. Votul de blam e o sancţiune care priveşte imaginea, noi operăm aici cu imagini, nu operăm cu vieţilor oamenilor. Nu ştiu ce ar fi trebuit să facă mai mult echipa de medici care care mi-a omorât copilul ca să îşi piardă dreptul de liberă practică, mă întreb”, a spus Andreea Duţă, la Digi24.

Medicii au primit însă doar un vot de blam de la Colegiul Medicilor din România, ceea ce îi nemulţumeşte pe părinţi, care au 15 zile la dispoziţie pentru a contesta decizia forului medical, potrivit digi24.ro. 

Doar vot de blam pentru medicii care au greşit

Votul de blam este o sancţiune prin care Colegiul Medicilor din România îşi arată dezaprobarea faţă de o faptă nedemnă făcută de un membru al Colegiului. 

Mustrarea este o altă sancţiune pe care o poate primi medicul, care atunci când primeşte o asemenea sancţiune e nevoit să facă şi cursuri de perfecţionare. Avertismentul este de asemenea o sancţiune pe care o poate primi un membru al Colegiului Medicilor din România, de asemenea „la pachet” cu efectuarea unor cursuri de perfecţionare. 

De asemenea, Colegiul Medicilor din România poate lua decizia de a suspenda pe o perioada determinată dreptul unui medic de liberă practică sau, în cazuri foarte grave, cum a fost cazul Ciomu, Colegiul Meidicilor din România poate ridica definitiv dreptul unui medic de a profesa.

Decedat după o operaţie în privat

Ştefan Alexandru, un băieţel de 1 an şi 10 luni, a murit pe 20 octombrie 2018, după o operaţie efectuată la Spitalul privat Sanador.

După câteva ore de la intervenţia chirurgicală, starea de sănătate a băieţelului s-a agravat şi a intrat în stop cardiorespirator, nemaiputând fi resuscitat. 

Patru doctori au trecut să îl verifice pe Ştefan în următoarele ore şi au consemnat în fişa de observaţie că starea copilului este satisfăcătoare. Părinţii susţin însă că Ştefan se simţea tot mai rău, aşa că în cele din urmă l-au dus pe braţe în sala de tratamente. Apoi tatăl spune că a sunat la 112, chiar la recomandarea chirurgului care l-a operat pe copil.

Care a fost concluzia autopsiei: şoc hemoragic

Pe 23 octombrie a avut loc autopsia, în urmă căreia s-a aflat cauza decesului copilului: şoc hemoragic, cauzat de o hemoragie internă. Mai multe cadre medicale, dar şi părinţii micuţului au fost audiaţi la Poliţia Capitalei. O anchetă a Colegiului Medicilor din Bucureşti este în plină desfăşurare, după ce părinţii au acuzat chirurgul de malpraxis. 

Laura Bălănescu, doctoriţa care l-a operat pe micuţ, a declarat într-o conferinţă de presă că intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat fără evenimente majore. „Nu am nicio explicaţie în momentul acesta ce s-ar fi putut întâmpla. Intervenţia chirurgicală a evaluat fără evenimente majore”, a declarat chirurgul. 

Asistentele ar fi acţionat haotic

Părinţii lui Ştefan îşi amintesc însă că, după operaţie, asistentele acţionau haotic. „Persoanele astea sunt atât de necalificate şi este înfiorător faptul că ele în continuare merg şi pun mâna pe copiii”, declara Andreea Duţă, mama lui Ştefan, la scurt timp de la decesul micuţului. 

Potrivit părinţilor, atât chirurgul, cât şi anestezistul au considerat că nu e o problemă ca băieţelul să rămână la patru etaje distanţă de secţia de Terapie Intensivă. Au urmat nouă ore în care băieţelul s-a simţit rău, nefiind luate niciun fel de măsuri, au mai spus părinţii. 

După izbucnirea scandalului, au fost analizate inclusiv probele video ridicate de poliţişti de la spitalul privat. Aceştia au dorit să refacă traseul din spital al cadrelor medicale şi să vadă modul în care au interacţionat cu micuţul de la internarea în spital şi până în momentul în care s-a constatat decesul acestuia. 

Ce spune Codul penal

Conform art. 77 din Codul de procedură penală, persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect. 

Faţă de suspect nu se poate dispune măsura arestării preventive, arestării la domiciliu, măsurile controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune. Aceste măsuri pot fi luate doar în raport cu o persoană care deţine calitatea de inculpat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite