Copil mort după o operaţie simplă la un spital privat. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă. Ministerul Sănătăţii face verificări. Reacţia Sanador

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil a murit la un spital privat din reţeaua Sanador, din Capitală, în urma unei intervenţii care ar fi trebuit să fie una de rutină. Micuţul a fost operat de hernie inghinală sâmbătă după amiază şi a murit duminică. Poliţia s-a autosesizat în acest caz şi face cercetări pentru ucidere din culpă, iar Ministerul Sănătăţii verifică dacă s-au respectat procedurile. Dacă se va concluziona că a fost malpraxis, va fi sesizat Colegiul Medicilor.

UPDATE Raportul preliminar al controlului efectuat de DSP Bucureşti la clinica privată a constatat că s-au respectat procedurile igienico-sanitare. 

„A fost verificată respectarea circuitelor,  trasabilitatate pacientului, condiţiile de igienă din secţia AŢI pediatrie, sterilitatea şi produsele biocide utilizate”, notează documentul. Totuşi, MS a decis sesizarea Colegiului Medicilor din România pentru a verifica şi conduita terapeutică în acest caz.

Mărturia mamei care şi-a pierdut copilul după o intervenţie de rutină într-o clinică privată: „Doctoriţelor de gardă le tremurau mâinile, nu ştiau ce să facă“

Clinica Sanador nu a dorit să comenteze cazul. Unitatea sanitară privată a transmis că până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale nu va oferi detalii despre acest caz. 

„Având în vedere că este vorba de un deces din cauze necunoscute, până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale care va stabili cauzele decesului, Spitalul Clinic Sanador nu poate face declaraţii referitoare la acest eveniment”, arată spitalul. 

„Dorim să menţionam că echipajul SMURD a fost chemat de aparţinătorii pacientului, şi nu de către Spitalul Clinic Sanador, acesta alăturându-se echipei Sanador care iniţiase deja procedura de resuscitare conform protocoalelor în vigoare”, se arată în răspunsul clinici private. 

Poliţia face cercetări pentru ucidere din culpă

Luni dimineaţă, Secţia 4 de Poliţie s-a autosesizat în acest caz, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolului 192 din Codul Penal, respectiv ucidere din culpă.

Un copil de aproape doi ani a murit la Spitalul Sanador din Capitală, după ce sâmbătă a fost supus unei operaţii de hernie inghinală. La scurt timp de la intervenţie, micuţul s-a simţit tot mai rău, părinţii fiind cei care au solicitat SMURD-ul deşi erau în spital. 

De asemenea, o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti verifică, luni, dacă s-au respectat procedurile şi protocoalele medicale în cazul copilului de un an şi 10 luni. „În funcţie de rezultatul verificărilor, daca va fi necesar, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor din România”, transmite instituţia. 

Dan Antonescu: „ E anormal ca într-un spital să nu se poată face o resuscitare”

„Mi se pare ciudat faptul că un copil care a fost operat a fost lăsat nesupravegheat mai ales că avea o vârstă atât de mică, iar atenţionările familiei, din afirmaţiile acestora, către personalul medical, nu au avut ecou aşa încât i-au forţat pe părinţi să apeleze la 112 şi astfel, un echipaj SMURD a venit pentru a resuscita copilul într-un spital. E anormal ca într-un spital în care se operează să nu se poată face o resuscitare”, a explicat, pentru „Adevărul”, Dan Antonescu, fostul şef al Serviciului Omoruri din Capitală. 

„Documentele trebuiau înaintate de către spital către Parchetul competent, Parchetul competent trebuia să emită ordonanţa de necropsiere şi aceste două documente, copia foii de observaţie şi ordonanţa de necropsiere trebuiau să ajungă la INML. Luni dimineaţă copilul era în continuare în morga spitalului”, a completat Antonescu.

Familia afirmă că a plătit 11.500 de lei pentru intervenţie 

Andreea Duţă, mama copilului, a povestit, pentru „Adevărul”, că a optat să-şi opereze copilul în clinica privată de frica infecţiilor intraspitaliceşti din spitalele de stat. Au ajuns sâmbătă la clinica privată şi, la scurt timp de la internare, Ştefan a ajuns pe masa de operaţie. Medicul chirurg care l-a operat, care îşi desfăşoară activitatea şi în Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, nu i-a vorbit mamei de riscuri, susţine femeia. „A spus că este doar o intervenţie de rutină”, a mărturisit femeia. 

În jur de ora 13.00, chirurgul a ieşit din operaţie şi le-a transmis părinţilor că totul este în regulă. „Copilul era somnolent, am tot întrebat de ce doarme şi de ce nu îşi revine din anestezie. Mi-au spus că totul e normal, să stau liniştită, că aşa îşi revin ei mai greu. Anestezista spunea că i-a dat chiar o doză mai mare de anestezic şi că acesta ar fi motivul pentru care încă e somnoros. Ştefan a mai făcut o intervenţie, într-o altă clinică privată, în ianuarie, şi se trezise mai devreme. După ce am semnalat noi că ceva nu e în regulă, au venit toţi medicii. Noaptea, copilului i s-a făcut rău”, spune Andreea Duţă.

Întreaga mărturie poate fi citită AICI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite