Copiii României, săracii Europei în alocaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu 42 de lei, copiii noştri îşi pot cumpăra câte o pungă cu chipsuri la două zile
Cu 42 de lei, copiii noştri îşi pot cumpăra câte o pungă cu chipsuri la două zile

Statul nostru oferă condiţii de creştere a copilului ca în UE doar în primii doi ani de viaţă. O analiză a felului în care autorităţile susţin financiar copiii poziţionează România pe un loc fruntaş în UE la concediul de mamă, dar la coadă, la alocaţii de stat.

Propunerea recentă a ministrului Muncii, Mihai Şeitan, de a tăia alocaţiile minorilor care provin din familii bogate a readus în atenţie modul în care România îşi achită această datorie faţă de alte ţări europene.

Citiţi şi:

7.000 de euro, primul an de viaţă al copilului

Inspirat de fotografiile cu orfelinatele din România, un producător a realizat documentarul "Hand Held"

Şeitan vrea să taie alocaţia copiilor proveniţi din familiile înstărite

Vlădescu s-a răzgândit: "Nu vreau să impozitez pensiile în acest moment"

EXCLUSIV: Cum să furi statul cu alocaţia pentru copii

Astfel, la noi, copiii primesc lunar câte 42 de lei (aproximativ 10 euro) până la împlinirea vârstei de 18 ani. Cehia creşte alocaţia fiecărui copil de la 20 la 28 de euro, în funcţie de vârsta minorului, şi o poate menţine până la 26 de ani, pentru cei care termină şcoli vocaţionale.

Germania, darnică

Germania plăteşte câte 164 de euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 de euro pentru al treilea. Un copil din Suedia primeşte de la stat 116 euro pe lună. Franţa nu dă bani pentru primul copil, dar e darnică de la al doilea (124 de euro) şi de-a dreptul generoasă cu familiile cu trei copii (285 de euro). În plus, aici se mai dau ajutoare consistente, tot lunare, pentru şcoală şi bone.

Disputa alocaţiilor

Cât priveşte scandalul românesc, al eliminării alocaţiei de stat pentru copii, premierul Emil Boc a declarat că ea nu le va fi luată copiilor din familiile bogate, dar se va acorda diferenţiat, ca o combinaţie între alocaţia pentru copil şi un ajutor pentru părinţi. Astfel, va exista o sumă de bază care va reprezenta dreptul constituţional al fiecărui copil, iar peste acest plafon se vor mai adăuga nişte bani, diferenţiat, în funcţie de situaţia materială a familiei.

România stă mult mai bine la concediul de creştere a copilului, care la noi este plătit timp de doi ani. Cu indemnizaţia minimă lunară de 600 de lei (150 de euro) sau de 85% din media ultimelor venituri, ne comparăm cu Suedia, un model la acest capitol, care ţine mamele acasă timp de 16 luni, cu 80% din salariu şi încă 18 luni în concediu fără plată.

În Germania, mamele iau 100% din salariu timp de 14 săptămâni, apoi 12 - 14 luni sunt plătite cu 67% din retribuţie, dar până în limita a 1.800 de euro. Ungaria ţine mamele lângă bebeluşi timp de 24 de sătpămâni şi le oferă 100% din salariu.

În afara alocaţiei, România mai acordă şi alte ajutoare familiilor cu copii. La venirea pe lume a copilului, statul dă 350 de lei ca ajutor de naştere şi pentru trusoul bebeluşului. De asemenea, mai există alocaţia de stat pentru copii de până la doi ani, în valoare lunară de 200 de lei. ; Spune pe www.adevarul.ro ce crezi despre propunerea de acordare diferenţiată a alocaţiilor.

În Spania, doar mama poate lua banii copilului

În Italia, alocaţia este calculată în funcţie de veniturile şi de numărul de membri ai familiei şi poate varia de la 137,5 euro la 375 de euro. Cu cei 137,5 euro se poate cumpăra hrana unui copil pentru o lună şi rămân bani şi pentru câteva haine.

Primele cinci luni din concediul de maternitate sunt răsplătite cu 80% din salariu, iar următoarele 11, doar cu 30% din venit.

În Spania există două tipuri de indemnizaţii pentru copii, una de 2.500 de euro, care se plăteşte la naştere, şi cealaltă, alocaţia de 100 de euro, care se dă doar în primii trei ani de viaţă. Românca Luiza Ioana (30 de ani) este în Spania de şase ani şi l-a născut pe Rareş în urmă cu doi ani.

„Acum nu mai am de lucru şi nu mai pot cere alocaţie. Nu e corect că ni se cere să lucrăm pentru a primi 100 de euro pentru copil. În plus, deşi tatăl lucrează şi cotizează, el nu are dreptul să solicite banii copilului", susţine Luiza. (Mihaela Florea, Castellon, Cristian Gaiţă, Milano)

alocatie
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite