Copiii "căpşunarilor" - vulnerabili la tentaţiile străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate sunt vulnerabili la tentaţiile străzii, riscând să abandoneze şcoala, să sufere deviaţii de comportament ori să fie atraşi în fapte

Copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate sunt vulnerabili la tentaţiile străzii, riscând să abandoneze şcoala, să sufere deviaţii de comportament ori să fie atraşi în fapte penale. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de o fundaţie ieşeană, care a descoperit 4.000 astfel de cazuri doar în reşedinţa de judeţ.
"Nimeni nu cunoaşte numărul acestor copii, dar numai în judeţul Iaşi sunt de ordinul miilor. Doar la nivelul municipiului am identificat peste 4.000 de elevi aflaţi în această situaţie. Studiul nostru a fost efectuat pe un eşantion de 734 de elevi din municipiul Iaşi şi din localitatea Răducăneni", a declarat Cătălin Luca, reprezentantul Fundaţiei "Alternative Sociale".
20 de abandonuri şcolare într-un an
Studiul mai schiţează un portret-robot al părinţilor care lucrează în străinătate. "Surprinzător poate, nu sunt oameni aflaţi sub limita sărăciei, de genul celor care trăiesc din ajutoare sociale, ci oameni care îşi doresc mai mult, care vor să le asigure o bunăstare materială copiilor. În general, pleacă în străinătate părinţii care au fete şi, în special, mamele", a explicat lectorul Gabriela Irimescu, autoarea studiului. Sociologii spun că, în lipsa afecţiunii şi supravegherii din partea părinţilor, aceşti copii dezvoltă tulburări de comportament, încep să absenteze de la şcoală, sunt indisciplinaţi, le scad performanţele la învăţătură. "Doar în ultimul an, am întâlnit peste 20 de cazuri de copii care au abandonat şcoala, având părinţi plecaţi la lucru peste hotare", a arătat Maricica Buzescu, şefa Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.
Proiectul "Singur acasă"
Studiul citat propune măsuri speciale de protecţie socială pentru copiii celor plecaţi în ţară, precum înfiinţarea unor centre de zi pentru aceşti minori sau delegarea unor asistenţi sociali care să le ofere consiliere. În acest sens, reprezentanţii Fundaţiei "Alternative Sociale" au anunţat că au demarat, în colaborare cu Poliţia şi Inspectoratul şcolar Iaşi, o campanie de prevenire şi conştientizare a elevilor faţă de pericolele străzii. "Proiectul ?Singur acasă?, în valoare de 12.500 de euro, a fost finanţat de Ambasada Olandei şi prezintă pedepsele penale pe care le atrage participarea la diverse infracţiuni. Pe de altă parte, autorităţile pentru protecţia copilului caută "o formulă juridică" prin care părinţii care pleacă la lucru în alte ţări să garanteze eventual că au în grija cui să lase copiii. O astfel de garanţie ar fi necesară pentru ca, şi în lipsa părinţilor, minorii să crească în condiţii normale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite