UPDATE Convorbirile jandarmilor de la protestul din 10 august, desecretizate. „Cine a greşit va plăti!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul de Interne a declarat că Jandarmeria a desecretizat convorbirile radio de la protestul din 10 august 2018 FOTO Inquam Photos/Adrian Neagoe
Ministerul de Interne a declarat că Jandarmeria a desecretizat convorbirile radio de la protestul din 10 august 2018 FOTO Inquam Photos/Adrian Neagoe

Jandarmeria Bucureşti a desecretizat convorbirile radio de la protestul din 10 august 2018, iar luni vor fi trimise Parchetului 248 de ore de înregistrări, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro ministrul de Interne Marcel Vela. „Cine a greşit va plăti. Vor fi şi sancţiuni administrative”, a afirmat ministrul de Interne.

UPDATE Ministrul de Interne a declarat că doreşte să facă o reorganizare a Jandarmeriei Române, pentru ca „ce s-a întâmplat în 10 august să nu se mai repete. „Jandarmeria nu merită să fie terfelită pentru nişte indivizi care nu au respectat legea în 10 august. Facem o evaluare şi cei vinovaţi vor plăti iar Jandarmeria va merge înainte cu o imagine spălată”, a declarat Marcel Vela sămbătă, la Digi24. 

Marcel Vela a spus că cele 248 ore de înregistrări sunt concludente, „fac o devoalizare completă a acţiunii şi luni dimineaţa vor fi înaintate DIICOT-ului”. Acesta a mai precizat că nu poate da detalii din convorbiri pentru că ele sunt probe din dosarul DIICOT. „Vă dau un alt detaliu. Parchetul militar a solicitat desecretizarea încă de acum mult timp. S-a tărăgănat până aseară desecretizarea aşa că putem trage o concluzie, că cineva nu dorea desecretizarea convorbirilor din 10 august. Procedura spune că cine secretizează, acea instituţie trebuie să şi desecretizeze. Este o procedură destul de amplă dar e la latitudinea instituţiilor: Jandarmeria Craiova, Ploieşti, Constanţa şi Bucureşti. Brigada de la Bucureşti este cea care a întârziat descretizarea. La Ministerul de Interne am facut o echipă paralelă pentru a vedea cum s-a facut desecretizarea”, a mai precizat Vela, sâmbătă. 

„Luni vom trimite Parchetului 248 de ore de convorbiri desecretizate din totalul de 250 de convorbiri radio ale Jandarmeriei. Pentru cele două ore rămase încă analizăm pentru că ele conţin date despre obiective păzite, date regăsite şi reglementate de alt tip de regulamente militare. Aseară a fost la minister o echipă condusă de Bogdan Despescu (numit recent secretar de stat în MAI - n.r.), care a verificat ceea ce s-a desecretizat de către unităţile de Jandarmerie de la Constanţa, Ploieşti, Craiova şi Bucureşti şi de ce nu s-au desecretizat cele două ore de convorbiri rămase”, a declarat ministrul de Interne, conform hotnews.ro

Marcel Vela a spus că acest demers era o necesitate pentru ancheta DIICOT, iar cei care au greşit vor plăti. "Sunt la dispoziţia procurorilor. Sigur, cei care nu au respectat regulamentele militare vor suferi şi sanctiuni administrative", a afirmat Vela.

Ministrul de Interne a mai afirmat că auditul care are loc în acestă perioadă la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă se va încheia cel mai probabil la finalul săptămânii viitoare, iar următoarea unitate vizată de verificări ale conducerii Ministerului de Interne va fi Jandarmeria.

Marcel Vela, spunea vineri că, până vineri după-amiază, convorbirile purtate de Jandarmeria Bucureşti în 10 august 2018, când a avut loc protestul care s-a soldat cu violenţe, nu au fost desecretizate, ministrul precizând că în funcţie de motivele întârzierii sau amânării se vor lua decizii "în consecinţă".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite