Convorbire Iohannis - Macron. Franţa îşi retrage candidatul la şefia Parchetului European şi o susţine pe Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Octav Ganea
Foto: Octav Ganea

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a promis vineri lui Klaus Iohannis, în cadrul unei convorbiri telefonice, că va retrage candidatura lui Francois Bohnert de la şefia Parchetului European şi că o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi, a transmis Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcţia de procuror-şef european. În virtutea bunei colaborări şi a bunei înţelegeri între cei doi şefi de stat, Preşedintele Emmanuel Macron i-a transmis Preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe doamna Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European”, se arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, la cererea Conferinţei preşedinţilor Parlamentului European, preşedintele David Sassoli va trimite în următoarele ore o scrisoare către Consiliu, reamintind sprijinul deplin al Parlamentului pentru Laura Codruţa Kövesi în calitate de procuror-şef european.

„Înaintea reuniunii informale a miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne de la Helsinki, Parlamentul doreşte să-şi reînnoiască angajamentul faţă de Laura Codruţa Kövesi în calitate de candidat al Parlamentului European pentru procuror şef european. Este esenţial ca ancheta şi urmărirea penală a presupuse infracţiuni împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda fiscală transfrontalieră, să fie asigurate cât mai repede posibil”, a declarat David Sassoli, citat în comunicatul de presă.

Documentul reiterează ideea că numirea procurorului-şef european este o codecizie a PE şi a Consiliului.

„Parlamentul European şi Consiliul desemnează de comun acord procurorul şef al Uniunii Europene pentru o durată de cel puţin 7 ani, care poate fi reînnoită. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă", se arată în Regulamentul de instituire a Procuraturii Europene, citat în comunicatul de presă.

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, în luna iunie, într-un interviu acordat Politico, că nu are de gând să se retragă din cursa pentru funcţia de procuror-şef european.

Laura Codruţa Kovesi şi Jean-François Bohnert sunt cei doi candidaţi rămaşi în cursă pentru a deveni primul procuror-şef european, care va avea sarcina de a investiga fraudele, corupţia sau spălarea de bani cu fonduri europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite