Convingeţi-i pe români să rămână acasă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu siguranţă mulţi dintre dumneavostră au fost indignaţi de intenţia guvernului britanic de a declanşa o campanie mediatică prin care să-i convingă pe potenţialii imigranţi români să nu meargă în Anglia, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii.

"Nu veniţi în Marea Britanie, plouă şi job-urile sunt puţine şi prost plătite" este unul dintre mesajele subtile pe care britanicii vor să ni-l transmită, conform The Guardian.

Eu cred că această iniţiativă a autorităţilor britanice este de fapt o bună oportunitate pentru Guvernul de la Bucureşti de a răspunde şi de a iniţia la rândul său o campanie intensă pentru a-i convinge pe români să rămână în ţară. Avem nevoie acum, mai mult ca oricând, să vedem că mai marilor dregători le pasă de ce se întâmplă cu locuitorii cetăţii. Avem nevoie de guvernanţi responsabili care să acţioneze rapid şi eficient pentru a stopa exportul de creiere şi de forţă de muncă calificată. Şi aşa ne confruntăm cu un deficit demografic acentuat. Dacă-i lăsăm în continuare pe cei mai buni să plece, atunci viitorul acestei naţii este deja amanetat.

Sunt convins, spre deosebire de preşedintele Băsescu care-i îndemna acum ceva vreme pe medici să plece din ţară, că România poate să-şi păstreze valorile. Trebuie doar voinţă politică şi pricepere pentru a pune la punct un set de legi şi de măsuri care să constituie fundaţia pentru a construi o Românie prosperă. 

Tinerii trebuie încurajaţi să rămână în ţară. Să simtă că sunt apreciaţi şi că pot avea un viitor aici, în România. 

Îmi permit să sugerez câteva idei, care odată puse în practică, ar genera mii de locuri de muncă şi ar conduce la o dezvoltare accentuată a economiei. 

1.Adoptarea legii holdingului, care ar putea transforma ţara noastră într-un hub regional pentru mari companii de IT, telecom sau pentru firme care au nevoie de call centere. Nici nu trebuie să facem mare lucru. Doar să copiem modelul polonez. 

2. Îmbunătăţirea legii parteneriatului public-privat care ar putea aduce în ţară zeci de investitori străini de calibru interesaţi de marile proiecte de infrastructură ce ar genera o dezvoltare în lanţ a economiei.

3. Extinderea legii amnistiei fiscale şi asupra mediului privat. Acest fapt ar aduce în ţară sute de milioane de euro care ar intra în circuitul economiei.

4. Iniţierea rapidă a unui set de facilităţi fiscale care să încurajeze mediul antreprenorial. Mulţi se gândesc la a-şi deschide propria afacere, dar lipsa finanţărilor şi birocraţia excesivă le curmă din faşă orice iniţiativă. 

5. Stoparea imediată a scurgerii fondurilor publice către buzunarele “băieţilor deştepţi” şi orientarea acestora spre sectoarele care au nevoie acută de finanţare: sănătatea şi educaţia.

Cred cu tărie că avem resursele pentru a-i convinge pe români să nu mai plece pe capete din ţară. Ne trebuie doar puţină responsbilitate din partea clasei politice. Sunt convins că dacă după ’90, România ar fi fost guvernată de nemţi, astăzi ar fi fost Elveţia Estului. Dar niciodată nu-i prea târziu!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite