Conturile Sănătăţii, blocate de fantomele lui Nicolăescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Eugen Nicolăescu a comandat în primul său mandat mai multe studii de fezabilitate. Tot el este obligat să le plătească în al doilea mandat. În facsimil, cererea de poprire a conturilor ministerului FOTO Adevărul
Ministrul Eugen Nicolăescu a comandat în primul său mandat mai multe studii de fezabilitate. Tot el este obligat să le plătească în al doilea mandat. În facsimil, cererea de poprire a conturilor ministerului FOTO Adevărul

Firma care a făcut studiile de fezabilitate pentru reabilitarea unor spitale judeţene de urgenţă a cerut blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii pentru o datorie de peste 4,3 milioane de euro, neachitată din 2008.

Decizia ministrului Eugen Nicolăescu, în precedentul mandat, de a reabilita 15 spitale judeţene a dus în cele din urmă la blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii. Firma care a efectuat în 2008 studiile de fezabilitate pentru reabilitarea unităţilor spitaliceşti nu şi-a primit banii nici până în ziua de astăzi, astfel că a apelat la justiţie pentru a recupera nu mai puţin de 18,6 milioane de lei (4,3 milioane de euro).

Firma Vamed Engineering GmbH & CO Viena a apelat la instanţă în 2010, în încercarea de a recupera suma de 8,1 milioane de lei, datorată din 2008, când fotoliul de ministru era ocupat, ca şi acum, tot de Eugen Nicolăescu. La această sumă se adaugă şi penalităţi pentru neplată în valoare de aproximativ 6 milioane de lei, dar şi 4,3 milioane de lei, „reprezentând penalităţi de 0,1 la sută, calculate conform procesului verbal de calcul al penalităţilor din data de 11 martie 2013”. 

image

Pe lângă aceste sume, Ministerul Sănătăţii mai are de plătit 38.000 de lei drept cheltuieli de judecată, dar şi 234.500 de lei, reprezentând cheltuieli de executare. „Dispunem înfiinţarea popririi asupra sumelor existente în conturile debitorului Ministerul Sănătăţii Publice, conturi deschise la banca dumneavoastră (BCR, n.r.), urmând ca din momentul înregistrării prezentei adrese să luaţi măsura indisponibilizării sumelor existente, precum şi a celor provenite din încasările viitoare, până la concurenţa sumelor”, scrie în adresa trimisă de executorii judecătoreşti către Banca Comercială Română pe 16 mai 2013. 

MOTIVAŢIE HILARĂ PENTRU NEPLATĂ

Procesul împotriva Ministerului Sănătăţii a fost câştigat atât la judecătorie, cât şi la Tribunalul Bucureşti, după apelul declarat de minister. Ulterior, Judecătoria Sectorului 3 a încuviinţat executarea silită de către firma austriacă Vamed Engineering GmbH & CO.

După ce executorii judecătoreşti au pus poprire pe conturi, Ministerul Sănătăţii nu va putea face nicio plată până la stingerea datoriei către firma Vamed Engineering GmbH & CO, asta însemnând că nici salariile celor care lucrează în sănătate şi sunt plătiţi de la bugetul ministerului nu vor fi plătite, dar nici plata altor contracte, servicii sau utilităţi nu vor putea fi efectuate.

Contactat de „Adevărul“, avocatul care a reprezentat firma Vamed Engineering GmbH & CO  în procesul contra ministerului a refuzat să comenteze executarea silită. „Nu am acceptul firmei pe care o reprezint să dau detalii despre acest caz“, a spus scurt avocatul Ion Dragne. Surse apropiate cazului susţin că ministerul a avut o motivaţie ciudată pentru neplata banilor către firma Vamed: nu s-a întrunit comisia pentru recepţia studiilor de fezabilitate. Acest motiv nu a fost însă acceptat de judecători, care au dat câştig de cauză firmei Vamed.

ISTORIA SPITALELOR – FANTOMĂ

În primul său mandat, între anii 2005 şi 2008, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a demarat procedurile pentru construirea a nu mai puţin de 28 de spitale de urgenţe (20 judeţene şi opt regionale), din care s-a decis construirea a 25 de unităţi medicale. Niciunul nu a fost construit însă. 

Tot în 2008, ministrul Eugen Nicolăescu a decis reabilitarea a 15 spitale judeţene de urgenţă. În urma realizării studiilor de fezabilitate de către firmele asociate în acest contract, Vamed Viena şi „Institutul de Studii şi Proiectări Energetice“ SA, au fost reabilitate nouă din cele 15 spitale pentru care s-au cheltuit bani pe studiile de fezabilitate. 

Practic, pentru spitalele judeţene de urgenţă din Buzău, Tg. Jiu, Slobozia, Satu Mare, Tulcea şi Focşani 

s-au cheltuit degeaba bani pe studiile de fezabilitate.

Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii nu a putut răspunde ieri întrebărilor puse de „Adevărul“, motivând că ministrul Eugen Nicolăescu nu se află la birou pentru a aproba răspunsul în legătură cu blocarea conturilor. „Vi se va răspunde la cerere în termenul legal. Deocamdată, domnul ministru nu se află la birou pentru a semna“, a fost răspunsul Biroului de Presă. ;

18,6 milioane de lei  este suma pentru care Ministerul Sănătăţii este executat silit

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite