„Rechini” vânaţi degeaba. Baronii Bunea Stancu, Mazăre, Cosma sau vameşii de la Albiţa pot scăpa de controlul judiciar, declarat neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a stabilit joi că măsura controlului judiciar din noul Cod Penal este neconstituţională, deoarece nu are o durată limitată de timp. Deocamdată, hotărârea nu produce efecte, până la publicarea ei în Monitorul Oficial. Mulţi oameni cunoscuţi, fie ei politicieni, afacerişti sau interlopi faimoşi, ar putea beneficia de desfiinţarea controlului judiciar. Printre ei se numără Radu Mazăre, Ion Diniţă, Bunea Stancu şi Mircea Cosma.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis joi că măsura controlului judiciar din noul Cod Penal este neconstituţională. Multe persoane cunoscute, politicieni, afacerişti sau pur şi simplu infractori de drept comun, care în prezent sunt sub control judiciar, ar putea beneficia de hotărârea Curţii Constituţionale.

PRAHOVA. Mircea Cosma (preşedinte CJ Prahova - FOTO) şi fiul lui, deputatul Vlad Cosma, se numără printre numele sonore care ar putea beneficia de decizia Curţii Constituţionale. Cei doi sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi luare de mită, pentru trucarea de licitaţii la CJ Prahova.

La începutul anului 2014, Mircea Cosma a fost reţinut pentru 24 de ore, iar fiul său pus sub acuzare, pentru infracţiuni de corupţie. Parlamentul nu a dat girul arestului pentru deputat, iar magistraţii au decis pentru ambii inculpaţi cercetarea sub control judiciar, situaţie în care sunt anchetaţi şi în prezent, în ciuda mai multor cereri ale procurorilor de a obţine arestul la domiciliu pentru Mircea Cosma. Dosarul în care sunt judecaţi Mircea şi Vlad Cosma a demarat în aprilie 2014.

image

ARGEŞ. Deputatul PDL Cătălin Teodorescu este o altă persoană care ar putea beneficia de dispariţia controlului judiciar. După ce colegii deputaţi au refuzat miercuri să dea aviz pentru arestarea parlamentarului argeşean, iar procurorii n-au mai putut dispune reţinerea, ci doar cercetarea acestuia sub control judiciar, deputatul are şanse şi mai mari să scape din ochii justiţiei. după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.
Amintim că în sarcina lui Cătălin Teodorescu procurorii au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu.

Decizia CCR pică la fel de bine şi pentru Emanuela Pendiuc, fiica primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc, cercetată sub control judiciar pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani în dosarul Publitrans-CNCD- Girexim. Procurorii DNA susţin că, pentru facilitarea contractului de asociere între firmele amintite, Tudor  Pendiuc ar fi primit mită un milion de euro şi un apartament de lux în Bucureşti, care i-ar fi parvenit fiicei sale.

BRAŞOV. Deputatul Ion Diniţă (FOTO) este cercetat sub control judiciar în dosarul contractelor acordate ilegal de Consiliul Judeţean Braşov, dosar în care este urmărit penal şi Aristotel Căncescu, preşedintele instituţiei şi al cinci funcţionari publici. Potrivit procurorilor, firma lui Diniţă, Gotic SRL, a primit contracte preferenţiale de la Consiliul Judeţean Braşov.



Ion Diniţă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, este acuzat de corupţi, după ce CJ Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro. Căncescu este arestat, iar mandatul său expiră de Crăciun.

image

MARAMUREŞ La nivelul acestui judeţ, unul dintre cei mai importanţi oameni care ar putea beneficia de hotărârea Curţii Constituţionale este Mircea Grec Botezan, membru al clanului interlop Botezan.
În luna octombrie a acestui an, poliţiştii au stabilit faptul că Mircea Grec Botezan a intrat cu Jeepul prin poarta închisă cu lacăt a familiei preotului Mariş din Borşa, după care a lovit un autoturism parcat pe aleea din curte, pe care l-a împins printr-o uşă închisă în garajul de la subsolul casei. Atunci, procurorul de la Parchetul Vişeu de Sus a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Mircea Grec, fiind dispusă luarea măsurii cercetării sub control judiciar pe durata acţiunii penale.

VASLUI. În prezent, 56 de vasluieni se află sub control judiciar, supravegherea şi verificarea obligaţiilor pe care aceştia le au fiind făcută de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. Printre cei care trebuie să respecte măsurile de supraveghere se află şi cei 21 de vameşi de la Albiţa, judecaţi de Tribunalul Vaslui pentru fapte de corupţie.

Vameşii de Albiţa au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în decembrie anul trecut, 19 dintre ei în stare de arest preventiv. Curtea de Apel Iaşi a decis chiar înainte de Crăciun eliberarea a 15 dintre vameşi, înlocuind măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, ulterior şi ceilalţi patru vameşi rămaşi în arest, având aceeaşi soartă. Deşi au solicitat în repretate rânduri ridicarea controlului judiciar, judecătorii Tribunalului Vaslui, instanţă pe rolul căreia se află dosarul, au respins cererile, obligându-i pe vameşi să respecte program de supraveghere strict.

CONSTANŢA. Primarul Constanţei, Radu Mazăre (FOTO), este de părere că decizia luată de judecătorii Curţii Constituţionale conform căreia măsura preventive a controlului judiciar este neconstituţională este una corectă. „Fiind o lipsire de drepturi trebuie să aibă termene şi să fie instituită de judecător, nu de procuror“, a precizat Radu Mazăre pentru Adevărul.

Radu Mazare FOTO Adevarul

Radu Mazăre este cercetat sub control judiciar din primăvara acestui an, în dosarul ce vizează construirea cartierului social Henri Coandă din Constanţa. Tot sub control judiciar este cercetat şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, într-unul dintre dosare.
 
În urmă cu două săptămâni, Curtea de Apel Bucureşti a decis să îl elibereze pe Constantinescu  în dosarul certificatelor de urbanism. Vineri, şi magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis să îi înlocuiască pedeapsa arestului cu cea a controlului judidiciar, în dosarul privind Centrul Militar Zonal Constanţa

IAŞI. Printre cele mai cunoscute persoane din Iaşi care ar putea scăpa de interdicţiile şi obligaţiile stabilite prin măsura controlului judiciar se numără şi liderul clanului Corduneanu, Costel. Acesta a fost pus sub acuzare, recent, pentru contrabandă de arme. Costel Corduneanu a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fi comandat o armă de foc ce i-ar fi fost adusă în ţară de un interlop din Constanţa. Arma a fost descoperită în maşina intermediarului în timp ce acesta se deplasa spre Iaşi. Liderul clanului interlop a fost reţinut pentru 24 de ore el fiind dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Curtea de Apel Iaşi a decis însă ca el să fie cercetat sub control judiciar.

BRĂILA. Preşedintele revocat din funcţie al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (FOTO), şi fostul vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, Florin Mija, ar putea profita de o decizie luată, joi, de Curtea  Constituţională, care a declarat ca fiind neconstituţională măsura preventivă a controlului judiciar. Astfel, cei doi ar putea scăpa foarte curând de restricţiile impuse de controlul judiciar.

image

După ce Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o anchetă împotriva lor, în luna august a acestui an, Stancu şi Mija au stat în arest la domiciliu timp de două luni, după care au fost trecuţi sub control judiciar. Cei doi sunt acuzaţi de fapte de corupţie, deoarece, spun procurorii DNA, în calitate de şefi ai CJ Brăila, au acordat contracte preferenţiale firmelor "Concivia" şi "Tancrad" controlate indirect sau aflate în sfera de influenţă a lui Bunea Stancu.

BUZĂU. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, la sfârşitul lunii noiembrie, ca fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, avocatul Mihail Cosmin Vasile şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş să rămână în arest, în timp ce Ion Irimia, angajat al Romsilva, să fie cercetat sub control judiciar, în dosarul retrocedărilor de pădure de la Gura Teghii. Decizia instanţei supreme, care a judecat contestaţiile la decizia Curţii de Apel Ploieşti din 21 noiembrie, prin care cei patru au fost arestaţi, este definitivă.

În acelaşi dosar, este cercetat sub control judiciar judecătorul Neculae Toader, fost preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele. Potrivit procurorilor DNA Ploieşti, care instrumentează acest dosar, Beganu, Irimia şi Toader sunt suspectaţi că ar fi luat mită 2.250.000 de euro (primii doi câte un milion, iar al treilea 250.000) pentru a favoriza retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure lui Gheorghe Ceteraş, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moştenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare.

CLUJ. Nicolae Pivariu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj, cercetat în dosarul „Mafia cărnii” în care prejudiciul se ridică la circa 15 milioane de euro, ar putea scăpa de control judiciar. Pivariu beneficiază de decizia Curţii Constitutionale a Romaniei(CCR) privind neconstituţionalitatea măsurii.



Nicolae Pivariu (FOTO) este cercetat sub control judiciar din luna noiembrie, conform unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti. Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), inculpatul Nicolae Pivariu este suspectat că „a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparţinând unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul, precum şi de faptul că, având cunoştinţă de activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării infracţionale, a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziţii intracomunitare”.

image

OLT. Specialiştii în Drept din Olt spun că, lăsată nelămurită de către Parlament prin noi dispoziţii, noua dispoziţie a CCR ar putea lăsa inculpaţilor aflaţi în această ipostază doar două soluţii: cercetarea în stare de arest preventiv sau arest la domiciliu.

În judeţul Olt, numărul inculpaţilor cercetaţi sau judecaţi sub control judiciar nu este mare, dar, printre cei aflaţi în această ipostază, se numără fostul primar al oraşului Caracal, Gheorghe Anghel. Unul dintre cei mai longevivi primari din ţară (a condus oraşul Caracal în perioada 1984-1989 şi 1996-2012), Anghel figurează ca inculpat în două dosare grele aflate pe rolul Tribunalului Olt.  Dacă într-unul dintre aceste dosare el este acuzat de DIICOT Craiova de corupţie în conexiune cu finanţarea echipei locale de fotbal FC Caracal pe timpul cât el era primar, în celălalt dosar, Anghel este cercetat sub control judiciar după ce, iniţial, a stat după gratii o perioadă.

SĂLAJ. Decizia Curţii Constituţionale de a declara ca şi neconstituţională măsura controlului judiciar ar putea să nu apuce să producă efecte, cred procurorii sălăjeni. ”S-ar putea ca până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii să vină Guvernul cu o ordonanţă de urgenţă prin care să se stabilească limite de timp pentru controlul judiciar şi să nu mai existe, astfel, acea problemă de neconstituţionalitate”, ne-a declarat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Pe aceeaşi rezolvare a situaţiei mizează şi Dan Bubuiug, procuror DIICOT Sălaj, care spune că ar fi necesară chiar o lege de modicare a Codului Penal în acest sens. Magistraţii spun că, dacă în termenul de două - trei săptămâni până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial Guvernul nu va adopta acea ordonanţă, se va ajunge la ridicarea acestei măsuri în toate cazurile dispuse. ”Nu vorbim, însă, de autorii unor crime, violuri şi alte fapte de acest gen, pentru că în astfel de cazuri noi mergem la arestare preventivă”, explică Crin Bologa.

La realizarea acestui grupaj au participat: Dana Mihai, Cristina Stancu, Simona Suciu, Rareş Moise, Simona Voicu, Mariana Iancu, Ionuţ Benea, Florentin Coman, Mugurel Manea, Iulian Bunilă, Alina Pop, Remus Florescu.

CITIŢI ŞI:

Controlul judiciar, neconstituţional. Parlamentul sparge oalele în capul Justiţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite