Controalele în hipermarketuri continuă. Ce au găsit autorităţile în magazinele din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru mizeria descoperită ANPC a  aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 de lei. FOTO ANPC/Facebook
Pentru mizeria descoperită ANPC a  aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 de lei. FOTO ANPC/Facebook

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor continuă campania începută în urmă cu câteva zile în Capitală, iar acum a venit rândul să fie verificate magazine aparţinând Rewe Romania, Profi Room Food, Lidl Discount şi Carrefour Romania din Ploieşti

Gândaci, murdărie şi muşte în spaţiile de producere a pâinii şi a produselor de cofetărie. Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe care le au multe dintre marile magazine din Ploieşti. Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor (ANPC) continuă campania de verificare a marilor reţele de retail începută în urmă cu câteva zile, iar în cursul zilei de joi a comunicat că a închis temporar raioane din mai multe supermarketuri sau magazine din Ploieşti pentru neregulile descoperite.

Concret, au fost controlate 7 magazine aparţinând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL şi Carrefour Romania SA cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 de lei.

Acestor sancţiuni li s-au adăugat măsuri complementare care au presupus oprirea definitivă de la comercializare a aproximativ 700 kg produse alimentare în valoare de peste 10.000 de lei, dar şi oprirea temporară de la comercializare a 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 de lei. 

Apoi. în cinci cazuri s-au dispus măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate sau  zonele de brutărie. În fine, în două cazuri s-a adoptat propuneri de închidere a anumitor raioane (panificaţie, preparate din carne şi produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni.

Produsele calde erau reci, iar cele din frigidere, calde 

Neregulile constatate de comisari au fost asemănătoare cu cele descoperite şi la magazinele din Capitală. Concret, unele legume şi fructe erau atât de depreciate încât nu mai puteau fi comercializate, iar unele produse aveau data limită de consum depăşită. Apoi, la raionul gastro nu se respecta temperatura de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, iar în zona de vitrine frigorifice nu se păstra temperatura minimă indicată de producători, pentru o serie de produse alimentare. Una dintre aceste vitrine era chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte. 

În plus, tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curăţat corespunzător. Tot în spaţiile de producţie a pâinii şi a produselor de panificatie, precum şi în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezenţa muştelor.

Campania continuă 

Reamintim că, în ultimele şapte zile, Protecţia Consumatorilor a decis închiderea, pentru o perioadă de maximum 6 luni, a unor magazine aparţinând retailerilor Cora, Auchan şi Mega Image în urma unor nereguli constatate la aceste unităţi. Ulterior acestor acţiuni, lanţurile de magazine sancţionate au anunţat că fac eforturi pentru rezolvarea totală a problemelor. Potrivit autorităţilor, campania ANPC de verificare a jucătorilor aflaţi pe piaţa de produse esenţiale va continua în acelaşi ritm. 

Autorităţile trebuie să ne anunţe şi să facă publicitate problemelor descoperite ca să ştim ce magazine ocolim Sorin Mierlea Preşedintele InfoCons

Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, a declarat pentru „Adevărul” că în această perioadă pendemică autorităţile trebuie să verifice mai bine piaţa alimentară. „Mai ales acum în aceste condiţii sanitare, organele de control sunt oarecum obligate să ne protejeze. Şi autorităţile trebuie să ne anunţe şi să facă publicitate problemelor descoperite ca să ştim ce magazine ocolim, cum le cenzurăm”, a precizat Sorin Mierlea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite