Controale în mai multe şcoli din Capitală pentru colecte ilegale de bani. Foştii elevi ai Danei Blându au o nouă învăţătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe controale vor avea loc în perioada următoare la câteva şcoli din Bucureşti FOTO Adevărul
Mai multe controale vor avea loc în perioada următoare la câteva şcoli din Bucureşti FOTO Adevărul

Scandalul izbucnit la Şcoala 10 din Capitală, unde o învăţătoare a cerut bani de cadouri părinţilor, i-a determinat pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar să efectueze controale în mai multe unităţi de învăţământ. Separat, a fost declanşată o anchetă la Şcoala Centrală după ce un părinte a reclamat că o învăţătoare umileşte elevii. Între timp, la fosta clasă a Danei Blându, de luni a venit o nouă învăţătoare.

UPDATE Părinţii a patru elevi din clasa învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala 10 din Bucureşti, au fost audiaţi, luni, de poliţiştii Secţiei 6, în dosarul în care femeia este cercetată pentru a fi cerut bani pentru cadouri, potrivit unor surse din Poliţie.

Potrivit surselor citate, cei patru au fost întrebaţi de anchetatori despre sumele de bani percepute de învăţătoare şi dacă ştiu în ce mod au fost cheltuiţi aceşti bani.

Conform anchetatorilor, în cursul zilei de marţi, le sediul Secţiei 6 sunt aşteptaţi, pentru audieri, părinţii altor patru elevi.

UPDATE Raportul privind anchetele care sunt derulate la trei şcoli din Capitală ar putea fi gata cel mai târziu vineri, potrivit oficialilor din ISMB.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) sesizările au venit din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, chiar a ministrului Remus Pricopie, şi de la părinţi.

„Vorbim de o sesizare din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, chiar a domnului ministru Remus Pricopie, de una din partea unui părinte şi de o alta care vizează o situaţie mai veche, dar reluată recent de către presă , în cazul Şcolii 'Sf. Andrei'”, a spus Marian Banu.

Sesizările vizează un aspect comun celor trei şcoli, respectiv pretinderea unor sume de bani pentru fondul clasei, fiind însă reclamate şi aspecte ce ţin de managementul educaţional.

UPDATE: Nu doar în şcoli sunt nereguli. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a declanşat luni o anchetă după ce tatăl unei fetiţe de trei ani, care mergea la Grădiniţa „Scufiţa Roşie” din Capitală, a reclamat la Poliţie faptul că aceasta a necesitat îngrijiri medicale în urma unei tăieturi de câţiva centimetri la bărbie, incidentul nefiind semnalat de educatoare, dascălul scuzându-se că „este în tura de după-amiază”.

„Vineri după-amiază, la această grădiniţă s-a produs un incident în care un copil a suferit un traumatism pentru care a fost transportat la spital, pentru îngrijiri medicale. ISMB nu a fost informat despre incident, aşa cum ar fi fost normal. Abia duminică, conducerea gădiniţei ne-a relatat despre incident”, a declarat Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB, potrivit Mediafax.

O comisie a instituţiei va cerceta acest caz.

UPDATE: Mama care a denunţat-o pe învăţătoarea Blându a declarat pentru adevarul.ro că o nouă învăţătoare a venit de astăzi la clasă.

„Copilul meu merge la şcoală, avem o nouă învăţătoare venită din afara şcolii. Nu ştiu nimic despre ea încă, am văzut-o astăzi, e prima ei zi, nu a mai predat până acum la pregătitoare, dar încearcă şi ea să se adapteze situaţiei. O să fie şi o şedinţă cu părinţii în curând”, a declarat mama, care a adăugat că „nu cred că putem găsi ceva mai rău decât Dana Blându. Aş vrea să nu mai întâlnesc astfel de cadre didactice în şcoală, chiar le doresc părinţilor să nu aibă vreodată de a face cu astfel de dascăli”, a mai spus ea.

Mămica este în continuare preşedintele comitetului de părinţi, dar se gândeşte să renunţe.

De la începutul anului şcolar şi până acum, ea a dat şcolii 500 de lei pentru achiziţionarea de rafturi, o multifuncţională, pentru curăţenie. „Am dat două milioane înainte de Crăciun pentru cadourile sărace şi cele mai sărace au fost darurile copiilor. O parte din bani s-au dus pe Moş Crăciun. Doamna învăţătoare ne-a zis că aduce ea un Moş şi am aflat abia după că Moşul era chiar soţul ei”, a mai spus mămica pentru adevarul.ro.

Ea nu crede că este normal ca părinţii să plătească lucrurile astea, dar spune că nici nu poate să-şi lase copilul la şcoală fără hârtie igienică, săpun sau apă plată.

Între timp, audierile continuă la Secţia 6 de Poliţie din Capitală. Mama unui elev de la clasa Danei Blându a dat declaraţii, luni, spunând, la finalul audierii, că părinţii au dat bani pentru cadouri, încercând să mulţumească pe toată lumea, dar nemulţumirile învăţătoarei i-au jignit.

"Am dat pentru cadouri, am încercat să facem pe toată lumea mulţumită, dar acele nemulţumiri ale doamnei ne-au jignit. Aceasta nu ne-a jignit până în decembrie, dar spunea indirect în timpul şedinţelor ce trebuia să facem, ce trebuia să cumpărăm", a spus femeia, potrivit Mediafax.

Ea a precizat că a plătit în acest an şcolar 400 de lei, bani pentru uniforme şi alte obiecte necesare copilului la şcoală, dar o parte din această sumă s-a folosit şi pentru achiziţionarea de cadouri. Femeia a menţionat că Dana Blându nu a încasat în mod direct aceşti bani, o parte fiind achitaţi la casieria şcolii.


Concret, cele trei şcoli care vor fi luate la puricat de inspectori pentru colecte ilegale de bani sunt Şcoala generală Sf. Andrei, Şcoala 10, Liceul Nicolae Iorga şi Colegiul C. Kiriţescu.

„Este bine să facem curăţenie în sistem. De multe ori, unii părinţi sunt la fel de vinovaţi ca şi profesorii care s-au concentrat pe acest mod de acţiune”, a explicat Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater, citat de digi24.ro.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Educaţiei, în ultimele zile au fost primite foarte multe sesizări privind fondul clasei, dar veridicitatea acestora trebuie analizată.

Anchetă şi la Şcoala Centrală

În acelaşi timp a fost începută şi o anchetă la Şcoala Centrală din Capitală după ce tatăl unui copil a depus o plângere la Secţia 6 Poliţie pe numele unei învăţătoare. Acesta a reclamat că elevii pedepsiţi sunt puşi să se dea cu capul în perete. În plus, acesta reclamă că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru a merge la concursuri.

Părintele s-a prezentat vineri la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri. Sursele citate au precizat că părintele ar fi fost chemat luni pentru a fi audiat la sediul Secţiei 6.

Directoarea Şcolii Centrale a precizat pentru adevarul.ro că în acest caz a fost făcut un dosar care a fost transmis Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). „Acest lucru a fost sesizat de un părinte. A fost făcut un întreg dosar care a fost transmis şi la ISMB”, a declarat Maria Cojescu, directoarea Şcolii Centrale.

Dosar penal pentru învăţătoarea Dana Blându

Un dosar penal în cazul învăţătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimis pe 8 ianuarie de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei Dana Blându. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început pe 9 ianuarie, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.

Ancheta administrativă de la Şcoala nr. 10 şi cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Mămică denunţătoare: De ce părinţilor le este frică să denunţe astfel de situaţii?

„S-a lăsat liniştea peste scandalul învăţătoarei de la Şcoala 10, dar se ridică numeroase întrebări...Acest cadru didactic se va întoarce vreodată la catedră? Ce se întâmplă dacă va câştiga contestaţia asupra deciziei de desfacere a contractului de muncă? De ce legea este atât de vulnerabilă şi permisivă, de ce nu sancţionează rapid astfel de oameni?”, a declarat pentru hotnews.ro, mama care a dat publicităţii înregistrările de la Şcoala generală numărul 10.

Aceasta dezvăluie că a ales să facă publice înregistrările respective pentru că a fost deranjată de atitudinea învăţătoarei. „De ce părinţilor le este frică să denunţe astfel de situaţii? De ce se îngrămădesc unii părinţi să arunce cu cadouri în profesori? Cine este mai vinovat, părinţii sau profesorii?”, mai notează femeia.

„Doamna învăţătoare ne-a spus că are nevoie de un calculator, de o multifuncţională, rafturi, boxe, rechizite, curăţenie suplimentară şi noi ne-am dat peste cap să i le oferim pe toate în cel mai scurt timp. Şi cum să te opui când o învăţătoare îţi spune ca are nevoie de toate acestea pentru că îşi doreşte şi ne garantează rezultate, că are nevoie de condiţii pentru performanţă, că îi trebuie suport pentru calitatea actului educaţional. Am băgat deci mâna în buzunar cu drag”, mai spune mămica denunţătoare.

Mămica dezvăluie că în momentul în care a decis să strângă dovezi împotriva învăţătoarei avea calitatea de Preşedinte al Comitetului de Părinţi al clasei. 

Ministrul Educaţiei: Fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal

„Este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat acest caz. Cred că din această situaţie negativă trebuie să luăm puterea exemplului, curajul de a spune şi de a furniza informaţii exacte. Numai aşa putem să acţionăm imediat”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre fondul clasei, dar şi despre banii care circulă în şcoli. „Nu este o noutate şi se ştie că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din şcoală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani”, a completat oficialul.

Totodată, acesta a precizat că este necesară o modificare a legislaţiei în vigoare astfel încât dascălii care încalcă regulamentele să nu se mai poată întoarce niciodată la catedră.

Profesor ieşean, acuzat că motivează absenţe contra cost

După scandalul izbucnit la Şcoala 10 din Capitală, un incident similar a intrat în atenţia presei. Vizat este profesorul Petrică Angheluş, profesor de educaţie fizică şi sport la Colegiul „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, acuzat că a cerut bani elevilor pentru motivarea absenţelor, dar şi că i-a jignit pe aceştia, făcându-i „proşti şi oligofreni”. Conducerea unităţii şcolare a demarat o achetă internă în acest caz după ce o înregistrare audio a fost făcută publică.

„Când fetiţa mea a lipsit prima dată, mi-a propus să sponsorizez echipa de volei a şcolii. I-am trimis atunci 50 de lei profesorului Angheluş. Ulterior, într-o altă zi în care m-am dus cu fata la doctor, n-am mai dat bani profesorului”, a spus Vasile Luca, tatăl unei eleve care a solicitat mutarea acesteia într-o altă clasă.

Bărbatul susţine că fiica sa are unele probleme de sănătate, dar că mai multe absenţe nu au fost motivate, chiar dacă a fost prezentată o adeverinţă de la medicul de familie.

Pe de altă parte, Angheluş admite că a cerut bani pentru echipa de volei colegiului doar o singură dată şi că, într-adevăr, a ţipat la elevi, întrucât s-a enervat pe aceştia. „Eu sunt diriginte şi am aflat mai târziu că au strâns nişte bani pentru catedră şi au dat suma unei alte profesoare. Acest fapt m-a scos din sărite şi într-adevăr am discutat cu ei pe un ton agresiv”, s-a apărat dascălul.


ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite