Contre între Kovesi şi Morar pe tema protocolului cu SRI. „CSM trebuie să decidă implicaţiile protocolului în sistemul judiciar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Săptămâna Patimilor, desecretizarea protocolului semnat între Parchetul General şi SRI stârneşte... patimi aprinse. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, l-a contrazis pe fostul şef al instituţiei, Daniel Morar, care afirmase că nu a aplicat niciodată protocolul de colaborare. Astfel, Morar şi-a nuanţat astăzi declaraţii şi cere arbitrajul CSM. La rândul lor asociaţiile de magistraţi cer publicarea tuturor protocoalelor sau înţelegerilor din 1990.

Dacă ieri - când critica dur protocolul dintre Parchetul General şi SRI - părea lovit parcă de amnezie, actualul judecător constituţional Daniel Morar, care a condus DNA în perioada 2005-2012, se declara categoric „mulţumit“ de relaţia „foarte bună cu SRI“ în urmă cu 6 ani. 

Asta deşi cu 24 de ore în urmă spunea că protocolul SRI-Parchetul General a fost semnat în perioada în care ocupa fotoliul de şef al DNA şi că imediat ce a aflat de el a anunţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, pe atunci procuror general al României, că nu îl va respecta ape motiv că unele dintre dispoziţii încalcă legea.

Morar nu este contrazis doar de el însuşi. Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat dimineaţă că protocolul a fost aplicat şi în mandatul lui Morar la DNA, fără ca acesta să-l denunţe vreodată ca fiind ilegal. „Cu aprobarea dlui Morar, protocolul a fost multiplicat şi toti procurorii din subordine au primit copii. Sunt în arhiva instituţiei numeroase adrese semnate chiar de către domnul Morar, adrese trimise la SRI în temeiul documentului semnat“, a declarat Kovesi.

Kovesi a precizat că atunci când i-a încetat mandatul de procuror general, Daniel Morar a fost delegat în funcţia de conducere a Ministerului Public şi a exercitat atribuţiile de procuror general din octombrie 2012. „Deci dacă acest protocol ar fi avut dispoziţii în contradicţie cu legea, sunt convinsă că ar fi dispus denunţarea acestui protocol“, a completat aceasta.

Cum lăuda Morar colaborarea cu SRI

Reacţia lui Daniel Morar este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în două interviuri luate în 2012, deci la trei ani de la semnarea protocolului de cooperare dintre Parchetul General şi SRI, actualul judecător CCR se declara foarte mulţumit de colaborarea cu SRI, relaţie pe care o caracteriza drept foarte bună şi afirma că nu dispune de nicio probă pentru a spune că SRI dirijează dosarele.

„Am căutat întotdeauna, în înţelegere cu ei, ca fiecare din cele două instituţii să-şi păstreze competenţa”, afirma Morar în 2012. Într-un interviu acordat luni jurnalistei Sorina Matei, Morar susţine că nu ar fi respectat protocolul cu SRI, că le-ar fi comunicat procurorilor că documentul va fi ignorat şi că „nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI“, declara Morar pentru Hotnews.

„În privinţa colaborării cu SRI-ul eu spun ca abia acum este una bună în sensul că SRI-ul face exact ceea ce-i cere legea. Atunci când are indicii asupra savârşirii unor fapte de corupţie trimite datele procurorului. (...) Categoric sunt mulţumit de colaborarea cu SRI“, mai spunea fostul şef al DNA.  

Declaraţii nuanţate

După ce a fost contrazis de Laura Codruţa Kovesi, Daniel Morar a recunoscut că a aplicat protocolul SRI, dar a făcut câteva precizări. El a declarat, că dispoziţia şi atitudinea sa ca procuror şef al DNA, atât timp cât a condus instituţia, a fost să nu comunice date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, aşa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General şi SRI.

Totodată, Morar a precizat că în mandatul său nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI întrucât „aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală, potrivit dispoziţiilor Codului de Procedură Penală“.

Asociaţiile magistraţilor cer desecretizarea tuturor protocoalelor

În urma acestui război al declaraţiilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au decis să ceară Parchetului General şi SRI publicarea tuturor protocoalelor sau înţelegerilor din 1990 până în prezent şi CSAT să facă publice toate hotărârile pe care le-a emis din 1990 referitoare la justiţie.

„Solicităm public atât Parchetului General, cât şi SRI-ului, să publice de îndată absolut toate protocoalele ori înţelegerile de cooperare pe care le au din 1990 până în prezent, încheiate între oricare dintre structurile lor din subordine. De asemenea, solicităm public CSAT-ului să publice toate hotărârile pe care le-a emis din 1990 şi privesc ori au legătură cu justiţia. Dacă vrem să ne rupem de trecutul comunist şi să vindecăm justiţia de metehnele şi practicile securiste, trebuie să începem prin a află adevărul cu privire la aceste acte secrete ce au influenţat justiţia din 1990 până în prezent. Tot adevărul!“, transmite asociaţiile de magistraţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

CSM verifică alte protocoale cu structurile de informaţii

La rândul lor, membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au anunţat că în şedinţa de miercuri vor examina răspunsurile primite de la instituţiile din sistemul judiciar cu privire la protocoalele încheiate cu structurile de informaţii.

„Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice faptul că în şedinţa de miercuri, 4 aprilie 2018, Plenul Consiliului urmează să examineze răspunsurile transmise, la solicitarea acestuia, de către instituţiile din sistemul judiciar, cu privire la protocoalele încheiate cu serviciile/structurile de informaţii“, a precizat CSM.

Consiliul a reamintit că, în şedinţa Plenului din 20 martie 2018, s-a decis, printre altele, transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, începând cu data de 01.01.2005.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite