Contoarele pentru calorifere, obligatorii în apartamentele cu încălzire centralizată. Cât costă, cum funcţionează şi cum va reduc factura de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
repartitoare

Cu toate că nu au încredere în aceste sisteme, românii vor fi obligaţi să-şi monteze contoare  pentru energia termică până la sfârşitul anului 2020, pentru că altfel riscă amenzi usturătoare. Obligativitatea exista încă din 2016, dar nu a fost respectată pentru că reglementarea care o conţinea nu prevedea şi amenzi pentru cei nu îşi montează contoare.

Acest lucru a fost corectat de parlamentari printr-un proiect de act normativ adoptat la Camera Deputaţilor cu 216 de voturi „pentru”, care modifică, printre altele, Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 şi  Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetic.

Concret, dacă reglementarea va fi promulgată de şeful statului şi publicată în Monitorul Oficial, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură până la sfârşitul anului 2020. Încălcarea acestui termen va aduce automat o amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru proprietarii care refuză montarea acestor contoare.

„Constituie contravenţii, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, după cum scrie în document.

Măsura se aplică şi firmelor de apartament

Aşa cum se arată în textul adoptat, „în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.

Practic, vizate sunt doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul sistemelor individuale (central termice de apartament, sobe etc.).

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă, cabinet avocatură sau magazin).

La nivelul ţării, sunt vizate 50 la sută din apartamente

În această situaţie se află, conform datelor deţinute de autorităţi  mai mult de jumătate din apartamentele din România. Concret, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energie (ANRE) “situaţia slabă privind nivelul de contorizare şi subcontorizare la nivel de condominiu, respectiv apartamente, a fost remarcat şi de Comisia Europeană în scrisoarea EU Pilot ref. EUP(2017)9193, în care se arată că în România acest grad de contorizare este de sub 50%, în condiţiile în care termenul limită de încheiere a acţiunii de contorizare la nivelul ţării era 31.12.2016”.

Lipsa de încredere în sisteme şi preţuri piperate

Cu ceva timp în urmă, reţinerea cetăţenilor vizavi de montarea acestor contoare era explicată de ANRE prin lipsa de încredere faţă de aceste sisteme şi de… lipsa amenzilor.

Totuşi, conform unor surse, pe lîngă neîncredere, cetăţenii vizaţi de această campanie de contorizare nu vor să-şi monteze sistemele din cauza preţurilor mari ale operaţiunii.  Astfel, la nivelul unui condominium, de acest lucru se ocupă asociaţia de proprietari/locatari care trebuie să contacteze o firmă specializată în domeniu. Şi tarifele cerute nu sunt tocmai mici. Mai mult, conform Consiliului Concurenţei  companiile din domeniu  nu s-au dat la o parte să facă înţelegeri de tip cartel, 11 astfel de firme fiind sancţionate cu amenzi în valoare totală de 3.673.681 lei (aprox. 798.626 euro).

De exemplu, autoritatea de concurenţă a constatat că 3 companii (S.C. ista Romania S.R.L, S.C. Techem Energy Services S.R.L. şi S.C. Elsaco Brunata S.R.L). s-au înţeles să îşi împartă piaţa, respectiv localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, şi au fixat tarifelor aferente acestor servicii.

La înţelegerea de împărţire a pieţei naţionale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a participat, pentru o perioada limitată, de aproape 1 an, şi compania S.C. Elsaco Electronic S.R.L.

Cum funcţionează contoarele şi de câte feluri sunt

Contoarele pentru energia termică de montează pe fiecare calorifer din locuinţă. Lucrează în tandem cu repartitoarele de căldură (care reglează temperatura din calorifere) şi înregistrează care a fost gradul de încălzire pe fiecare încăpere în parte. Asfel, cel puţin teoretic, proprietarul unui apartament plăteşte efectiv câtă energie termică a folosit. 

Aparatele se montează în zona mediană a caloriferului şi sunt de două feluri. Primele, cele mai simple, înregistrază datele, iar citirea este făcută de propritarul apartamentului şi comunicată administratorului pentru calcularea întreţinerii. 

Al doilea model, mai complex, mai comod, dar şi mai scump (în jur de 70 de lei bucata) este cel care trimite wireless citirile  către un calculator care le înregistrează şi le comunică administraţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite