Contestaţia lui Dragnea la condamnarea din „Referendumul” se va da pe 24 aprilie. „Sunt optimist până la moarte şi am încredere în justiţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
liviu dragnea #rezist la Inalta Curte de Casatie si Justitie FOTO Iinquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea #rezist la Inalta Curte de Casatie si Justitie FOTO Iinquam Photos / Octav Ganea

Curtea Supremă a amânat verdictul în cazul contestaţiei depuse de Liviu Dragnea în dosarul în care este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia finală va fi anunţată la data de 24 aprilie. Preşedintele social-democraţilor a reclamat că motivarea a fost semnată de alţi judecători, ş nu de cei care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după judecarea contestaţie la executare în dosarul "Referendumul”, că nici acum nu ştie cine a redactat motivarea deciziei de condamnare a sa, pentru că se pare că aceasta este "o informaţie greu de obţinut” şi a precizat că a văzut în instanţă un procuror DNA care spune că un articol de lege este "de recomandare”, ceea ce înseamnă că sunt articole pe care unii procurori le consideră facultative. Liviu Dragnea a spus că aşteaptă decizia Completului de cinci judecători la contestaţia sa, arătând că are încredere în justiţie şi este "optimist până la moarte”, potrivit News.ro.

 "Eu am învăţat că legile trebuie respectate, cel puţin aşa ni se spune. Şi eu am văzut un procuror DNA în faţa instanţei de la Înalta Curte spunând că un articol de lege este de recomandare. Dar articolul este foarte clar şi riguros. Dacă un procuror DNA spune că acel articol este de recomandare, înseamnă că poate să nu fie respectat. Asta înseamnă că sunt articole pe care unii procurori le consideră facultative. Am vrut, atunci când am început demersul, să am totuşi motivarea hotărârii, aşa cum mulţi oameni din România îşi doresc asta, pentru că am vrut să merg la CEDO. N-am putut pentru că s-au depăşit cele şase luni de zile. După ce am făcut contestaţie la Tribunal , imediat a apărut motivarea. Ulterior, am vrut să ştiu dacă toţi cei care au adoptat decizia iniţială au participat la redactarea şi la conceperea acestei motivări. Am înţeles că nu avem acces la informaţii. Aşteptăm pronunţarea”, a spus Liviu Dragnea, la instanţa supremă, după şedinţa de judecată.

Dragnea a precizat că a formulat această contestaţie pentru că vrea să ştie cine a redactat şi asumat motivarea condamnării sale.

"Dacă consideram că s-a făcut un abuz privind redactarea motivării, făceam o plângere penală pentru abuz în serviciu. Eu v-am spus că doream să am acces la aceste informaţii. Un om când primeşte o condamnare are măcar acest drept să ştie că toţi cei care au decis acea condamnare au participat la redactarea şi la motivarea ei. Se pare că este greu de obţinut această informaţie”, a mai spus preşedintele PSD.

Întrebat despre investigaţia Rise Project potrivit căreia, în vacanţele din Brazilia, se caza în locuinţa unui apropiat al său, Liviu Dragnea a spus: "Nu mai comentez asemenea prostii. Aştept să-şi verse tot veninul. Bănuiesc că sunt plăţi serioase acolo, şi ei, şi alţii... Mai aveţi vreo întrebare legată de proces?”.

Dragnea a mai spus că este „optimist până la moarte” şi că are încredere în justiţie.

Întrebat dacă ar fi făcut la fel ca Dan Şova şi ar fi intrat la Serviciul Permise de Conducere fără să stea la coadă, Dragnea a spus: „Nu am făcut asta niciodată şi am fost în multe situaţii. Îţi asumi. Poţi să lucrezi altfel, poţi să lucrezi la debirocratizare. Ideea este nu să depăşeşti o coadă, ideea este să elimini cozile din România”.

Avocaţii lui Liviu Dragnea au cerut, luni, Completului de cinci judecători al instanţei supreme să admită contestaţia la executare a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul "Referendumul” pe motiv că hotărârea nu a fost redactată în 30 de zile de la pronunţare, iar la data motivării, preşedintele completului care a soluţionat cauza nu mai era judecător, pentru că se pensionase. Procurorul DNA a cerut respingerea cauzei pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile legale.

În ultimul cuvânt, Liviu Dragnea a spus că a asistat la o dezbatere care îl depăşeşte, pentru că el este inginer, dar a remarcat faptul că procurorul DNA a spus că un articol de lege este cu titlu de recomandare.

"Din câte ştiu eu, motivarea trebuia redactată în termen de 30 de zile. Nu cred că demersul meu a fost exagerat. Am fost condamnat pentru ceva ce nu am fost acuzat în rechizitoriu. Am vrut să văd dacă această hotărâre este rodul participării tuturor membrilor completului de judecată”, a spus Dragnea în faţa judecătorilor.

UPDATE Curtea Supremă a amânat verdictul în cazul contestaţiei depuse de Liviu Dragnea în dosarul în care este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia finală va fi anunţată la data de 24 aprilie. Preşedintele social-democraţilor a reclamat că motivarea a fost semnată de alţi judecători faţă de cei care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

La ieşirea dn sediul Curţii Supreme, Liviu Dragnea s-a arătat supărat faţă de pledoaria procurorului DNA.
„Am asistat la o dezbatere de înalt nivel juridic care pe mine ma depăşeşte, eu sunt un simplu inginer. Mă uimeşte că un procuror DNA spune în faţa ICCJ că un articol din Codrul de Procedură Penală este cu titlu de recomandare. O asemenea afirmaţie mie mi se pare incorectă. O asemenea afirmaţie mie mi se pare incorectă... Eu nu cred că demersul meu a fost exagerat, căutând un răspuns la o întrebare care pe mine mă frământă. Am crezut şi cred cu tărie în continuare în nevinovăţia mea şi am vrut să văd dacă aceasta hotărâre este sau nu rodul deciziei luate de judecătorii care s-au pronunţat”, a declarat Dragnea.

Cum a decurs procesul

Iniţial, apărătorii liderului PSD au cerut, în cadrul termenului de luni de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, înscrisuri şi o expertiză informatică asupra sistemului ECRIS, aplicaţie folosită la nivelul instanţelor judecătoreşti pentru managementul electronic al dosarelor, având suspiciuni că motivarea nu a fost redactată în termen de 30 de zile. De asemenea, avocaţii au cerut şi copii după cererile de pensionare ale judecătoarelor Livia Stanciu şi Luminiţa Zglimbea.

Solicitarea avocaţilor lui Liviu Dragnea a fost respinsă de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. După decizia judecătorilor, avocaţii liderului PSD au cerut sesizarea Curţii Europene de Justiţie, considerând că li se refuză accesul la probe. Instanţa supremă a respins şi cea de-a doua cerere, potrivit Mediafax.ro
 

UPDATE Liviu Dragnea a ajuns la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu o oră după ce a început şedinţa la Completul de cinci judecători şi s-a întâlnit în curtea instanţei supreme cu avocatul său, cu care a rămas să fumeze, potrivit News.ro

Întrebat dacă speră să scape de condamnarea din dosarul "Referendumul” după judecarea contestaţiei, Dragra a spus: "Vedem după”.

Dragnea şi avocatul său au intrat apoi în sediul ICCJ, unde s-au întâlnit cu fostul senator Dan Şova, cu care preşedintele PSD a început să discute în faţa sălii de judecată, în aşteptarea dezbaterii contestaţiei sale.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a început la ora 09.00 şedinţa de judecată, la acel moment Liviu Dragnea nefiind prezent în sală, unde era doar avocatul acestuia.

Instanţa supremă a decis, pe 7 martie, să trimită la Completul de cinci judecători contestaţia la executare formulată de Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul". Decizia magistraţilor este definitivă.
"Trimite contestaţia la executare formulată de Liviu Dragnea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de cinci Judecatori. Definitivă", se arată în decizia instanţei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după ce magistraţii rămăseseră în pronunţare asupra contestaţiei la executare, că el şi avocaţii săi cred că nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivării deciziei definite din dosarul "Referendumul”, în condiţiile în care două judecătoare din completul care a judecat cauza s-au pensionat înainte de a fi concepută motivarea, deci nu au participat la redactarea motivării.
Întrebat dacă acest viciu de procedură ar putea duce la "albirea” cazierului său, Dragnea a spus: "Nu este vorba de albirea cazierului, este vorba de dreptul de a face această contestaţie”.

"Un om care este condamnat, are dreptul, după părerea mea, dacă nu cumva deranjez pe cineva, să ştie exact de ce a fost condamnat, pentru ce a primit această condamnare. De asemenea, are dreptul - şi instanţa este obligată, pentru că aşa scrie în lege - să fie convins că toţi membrii completului au participat la conceperea acelei decizii, pentru că este o decizie care schimbă viaţa unui om”, a mai spus Dragnea, la ieşirea din sala de judecată.
Liviu Dragnea a precizat că el şi avocaţii lui cred că cele două judecătoare nu au participat la redactarea deciziei din dosarul "Referendumul”, în condiţiile în care acestea s-au pensionat, judecătoarea Livia Stanciu, fost preşedinte al instanţei supreme, la două luni de la decizie, iar cealaltă judecătoare, ulterior, după ce el a făcut contestaţia, când foarte rapid a apărut şi motivarea.

"Noi vrem să vedem exact când a fost concepută, când a fost redactată, în ce calculator a fost înregistrată, deci sunt nişte cerinţe legitime”, a adăugat Dragnea.

Condamnarea

În dosarul "Referendumul", Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare. Dosarul în care Liviu Dragnea a contestat executarea pedepsei a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce, în 15 februarie, instanţa Tribunalului Bucureşti, unde a fost depusă iniţial acţiunea, a stabilit că nu este competentă să judece cauza şi a decis trimiterea acesteia la instanţa supremă.

Procurorul DNA ceruse Tribunalului Bucureşti să trimită la instanţa supremă doar partea din contestaţia la executare a lui Liviu Dragnea referitoare la semnatarii motivării condamnării din dosarul "Referendumul”.
Liviu Dragnea declara atunci că, din ce a înţeles, în dosarul "Referendumul” a primit pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru "exemplificare”, afirmând că nu este corect ca oamenii să fie condamnaţi pentru exemplu, situaţii care aduc aminte de "nişte vremuri triste”.
Preşedintele PSD a adăugat că are dreptul să conteste decizia din dosarul "Referendumul” atât timp cât hotărârea nu este completă.
"O să mă uit cu atenţie cine a semnat motivarea respectivă, să vedem dacă avea dreptul să semneze, pentru că eu cred că, totuşi, de la această clădire (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, n.r.) se aşteaptă ca legea să fie respectată la rigoare”, a spus Dragnea.
În 22 aprilie 2016, preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare.
Potrivit rechizitoriului din dosarul "Referendumul”, Liviu Dragnea, la data faptelor secretar general al PSD, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, "a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".
Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
Completul de cinci judecători care a dat decizia definitivă în dosarul "Referendumul” a redactat recent motivarea, arătând că pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare aplicată lui Liviu Dragnea este de natură să asigure scopul educativ şi să faciliteze reinserţia socială a inculpatului.
Judecătorii au apreciat că pedeapsa primită de Liviu Dragnea este suficientă "pentru a-l determina să adopte o conduită corespunzătoare în cadrul campaniilor electorale viitoare".
Din Completul de cinci judecători a făcut parte şi Livia Stanciu, care la momentul condamnării din dosarul “Referendumul” era preşedintele instanţei supreme.
Livia Stanciu nu a mai fost la momentul redactării motivării deciziei la instanţa supremă, pentru că s-a pensionat la jumătatea anului trecut, iar din iulie 2016 este judecător la Curtea Constituţională.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite