Consultările de la Cotroceni - marea ciocnire Iohannis-Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultările de la Cotroceni anunţate de Klaus Iohannis se vor dovedi
primul moment decisiv de ciocnire între preşedinte şi Ponta
Consultările de la Cotroceni anunţate de Klaus Iohannis se vor dovedi primul moment decisiv de ciocnire între preşedinte şi Ponta

Adept al unei instituţii prezidenţiale de tip arbitru, mult mai puţin zvăpăiată şi smucită decât cea propusă de Traian Băsescu, Klaus Iohannis şi-a gândit primele luni de mandat în planul politicii interne în logica didactică: dăm tema - apoi corectăm şi recapitulăm.

În ianuarie - dincolo de acordul firesc pe 2% pentru Apărare - partidele au venit la Cotroceni pentru a se poziţiona în raport cu două subiecte majore pentru viaţa politică românescă: legislaţia electorală şi relaţia partidelor cu lupta împotriva marii corupţii. În ambele dosare, acordul formal a fost unanim: toţi au spus că vor reforme imediate. Când se vor întoarce însă la Cotroceni, după aproape patru luni în care au avut timp să-şi pună în practică cele promise, partidele din coaliţia de stânga de la guvernare vor avea o mare şi stingheritoare problemă: n-au făcut nimic. Mai mult, au înregistrat regrese şi au consemnat răzgândiri bizare. Pe tema Justiţiei, de pildă, PSD s-a sucit concomitent cu Traian Băsescu. După ce în ianuarie, la Cotroceni, Ponta promitea acces neîngrădit al DNA la parlamentarii cu probleme penale, după ce - tot în ianuarie - Grupurile Parlamentare PSD votau entuziast pentru acceptarea tuturor solicitărilor Justiţiei vizând deputaţii sau senatorii, în martie-aprilie lucrurile s-au schimbat brutal. Salvarea lui Şova de către PSD în Senat a fost asumată deschis şi a fost punctul de plecare pentru o ofensivă PSD anti-DNA; au început să apară tot mai des în discursul pesedist formule precum "zornăitul cătuşelor", "abuzurile DNA" sau iniţiative vocale pentru modificarea Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi a regulamentelor Parlamentului. 

 

Legislaţia electorală este, la rândul ei, într-un impas. La şase luni de la episodul jalnic al votului din Diaspora, PSD continuă să tacă mâlc în privinţa votului prin corespondenţă, refuzând să se pronunţe articulat "pentru" sau "împotriva" proiectului propus de PNL. Din noiembrie până azi, Ponta a îngânat - după întrebări insistente din partea presei şi presiuni publice PNL - două-trei răspunsuri pe acest subiect: niciodată poziţia lui nu a fost stabilă, clară şi nu a oferit un orizont de aşteptare privind acţiunile PSD vizând votul la distanţă pentru Diaspora. Situaţia e la fel de neclară în privinţa reformelor electorale în ansamblu, Ludovic Orban avertizând public, recent, asupra faptului că PSD pare să tergiverseze adoptarea noii legislaţii electorale până în punctul în care acest lucru va deveni imposibil din raţiuni de calendar (nu poţi schimba regulile alegerilor chiar oricând înaintea alegerilor). 

 

În acest context, consultările de la Cotroceni anunţate de Klaus Iohannis se vor dovedi primul moment decisiv de ciocnire între preşedinte şi Ponta. Cum va reuşi preşedintele, altfel profesor de fizică, să contracareze şi să modifice - cu duhul blândeţii - atitudinea de şcolar şmecher ("Mă consult întotdeauna cu domnul preşedinte") şi neserios a lui Ponta, care va veni cu temele nefăcute şi va explica demn că şi-a uitat caietul acasă - asta e marea provocare a primului său an de mandat. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite