Asociaţia Procurorilor din România  reclamă că nu le-au fost luate în seamă propunerile privind revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Procurorilor din România (APR) se declară profund nemulţumită de faptul că „Plenul Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei nu a ţinut seama de cea mai mare parte a propunerilor înaintate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor“. Aceştia doresc îmbunătăţirea statutului procurorilor şi egalizarea acestuia cu cel al judecătorilor.

Potrivit sursei citate, de la începutul lui 2013 şi până recent, în spaţiul public au avut loc numeroase discuţii cu privire la necesitatea îmbunătăţirii statutului procurorului.

APR: Este bine ca statutul procurorului să fie identic de cel al judecătorului

Astfel, APR a precizat că „opinia publică a înţeles că între statutul judecătorului şi al procurorului există diferenţe şi că pentru bunul mers al justiţiei în special şi al societăţii româneşti în general, este bine ca statutul procurorului să fie identic cu al judecătorului“.

Procurorii susţin că, astfel, nu vor mai exista nemulţumiri, nu vor mai exista acuzaţii, nu vor mai exista plângeri cu privire la pretinse influenţe asupra justiţiei.

„Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au înţeles necesitatea egalizării celor două statute profesionale. Numeroşi oameni politici au afirmat public că doresc eliminarea imperfecţiunilor constatate în funcţionarea sistemului român de justiţie. Cu toate acestea, la discutarea modificărilor Codului de procedură penală, s-a susţinut de către unele grupuri parlamentare ca procurorul să nu mai poată dispune începerea urmăririi penale, această prerogativă urmând a fi îndeplinită de instanţă“, se precizează în comunicatul de presă al APR.

În 12 iunie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanţii magistraţilor au participat la o discuţie cu membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde şi-au prezentat punctele de vedere asupra modificărilor legii fundamentale, cei mai mulţi solicitând întărirea statutului procurorului în Constituţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite