Constantin Degeratu, despre scandalul din MApN: Nu înseamnă că generalul Ciucă nu mai este şeful Statului Major al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul de armată Constantin Degeratu
Generalul de armată Constantin Degeratu

Invitat la “Adevărul Live”, generalul de armată Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major General, a vorbit despre situaţia creată de suspendarea prelungirii mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

"Este o problemă de maximă importanţă pentru orice stat. Şi  este adusă în limitele bâlciului politic. De fapt este o dramă pe care acest general nu merita să o trăiască. Practic a fost bălăcărit politic. Pentru felul cum a muncit, generalul Ciucă nu merită să fie târât într-o astfel de situaţie. Pentru Armata Română este o problemă complicată care are şi un anumit grad de pericol, dar în mod cer nu este o tragedie. Nu înseamnă că Armata Română nu mai există şi că nu îşi face datoria", susţine generalul Degeratu. 

Şi nu trebuia să ajungem de râsul lumii pentru că sunt reuniuni importante pe teme de securitate, unele care presupun prezenţa unor oficiali NATO în România, mai spune invitatul. 

"Oricum în acest moment suntem într-o situaţie juridică ambiguă. Nu înseamnă că generalul Ciucă nu mai este şeful Statului Major al Apărării. În primul rând această decizie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Apoi, generalul Ciucă nu putea pleca din funcţie la 31 decembrie pentru că nu s-a emis un decret de revocare din funcţie, de încetare a misiunii, de către preşedintele Klaus Iohannis. În plus locul lui trebuie să-l ia un comandant numit legal acolo.

Pentru eviderea unei astfel probleme, încă din vară, trebuia să existe o hotărâre comună a preşedintelui, premierului şi ministrului Apărării pentru ce se va întâmpla după 31 decembrie 2018, când expira mandatul generalului Ciucă.  Dacă i se prelungea sau nu mandatul.  Dacă nu i se prelungea mandatul, generalul Ciucă putea să vadă şi el de cariera lui.  Apoi, puteau să-l pregătească pe cel care venea pe funcţie. 

Sper ca si preşedintele şi Guvernul să facă un pas înapoi şi să numească repede un înlocuitor", a precizat generalul.

 

Intreagul interviu AICI

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite