UPDATE: CSM îi cere Monei Pivniceru să schimbe criteriile de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii CSM au avut, în şedinţa de marţi, o dispută aprinsă pe tema selecţiei candidaţilor pentru funcţia de procuror general   FOTO: Mediafax
Membrii CSM au avut, în şedinţa de marţi, o dispută aprinsă pe tema selecţiei candidaţilor pentru funcţia de procuror general   FOTO: Mediafax

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au propus, în şedinţa de marţi, ca selecţia candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să se facă de către Consiliu, şi nu de către ministrul Justiţiei. Disputa creată a rămas însă fără rezultat, în condiţiile în care, potrivit Constituţiei României, ministrul Justiţiei este cel care face nominalizările pentru aceste posturi.

UPDATE: Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a anunţat că joi va avea loc o întâlnire de lucru privind procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, care să corespundă exigenţelor cerute de lege şi de Comisie Europeană.

Oana Schmidt-Hăineală a declarat presei, după şedinţa de marţi a CSM, că plenul, cu majoritate de voturi, şi-a însuşit unele dintre observaţiile Direcţiei Legislaţie a Consiliului.

În acest sens, a precizat aceasta, joi va avea loc o întâlnire între ministrul Justiţiei şi membrii Secţiei pentru procurori a CSM, pentru a găsi o formulă de a se cădea de acord "pe formalizarea unei proceduri care să corespundă criteriilor de transparenţă şi exigenţelor cerute atât de legislaţia internă, cât şi de Comisia Europeană".

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, după şedinţa de marţi a CSM, că s-ar putea să amendeze procedura de selecţie a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA, precizând că o să prelungească termenul de depunere a candidaturilor, dar că acesta "nu va fi 100 de ani".

Ministrul Pivniceru a spus că au fost critici privind constituirea comisiei de examinare, propusă de ea în procedura de selecţie, arătând că membrii acesteia ar fi fost aleşi din rândul formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii.

Ea a adăugat că un al motiv de reproş a fost durata termenului de depunere a candidaturilor şi a proiectelor de management, arătând că termenul de 60 de zile similar cu alte proceduri ar implica şi organizarea unui examen, ceea ce în cazul procurorilor nu e cazul.

Întrebată dacă s-ar putea recurge la procedura privind Curtea Supremă, Mona Pivniceru a precizat că acolo e vorba de promovare, nu de numire.

Concret, mai mulţi membri ai CSM au pus în discuţie faptul că procedura de selecţie a candidaţilor pentru posturile de procuror general al României şi de şef al DNA ar trebui să fie la fel cu cea de selecţie a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, când în faţa Consiliului au venit candidaţi şi au fost selectaţi în urma interviurilor.

Potrivit articolului 125 din Constituţie, propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice. 

CSM propune preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii. 

Cel care face propunerile de numire a procurorilor către CSM este ministrul Justiţiei, membru al Executivului. Consiliul poate da doar un aviz consultativ, şi nu unul conform, apoi preşedintele României decide dacă emite decretul de numire.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, fost membru al CSM, a declanşat luni procedura de numire a procurorului şef al DNA şi a procurorului general al României, ceea ce a atras o serie de critici din partea unor membri ai Consiliului, deşi este atributul exclusiv al ministrului să facă aceste propuneri.

Membri CSM spun că procedura de selecţie ar fi netransparentă, că respingerea candidaturilor nu poate fi contestată în instanţă, ceea ce ar îngrădi dreptul la justiţie. 

Până acum însă, niciodată nu au fost contestaţii faţă de propunerile făcute de miniştrii Justiţiei.

Procurorul este, în accepţiunea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, magistratul neindependent, motiv pentru care în 2003 s-a revizuit Constituţia, astfel că acesta nu mai poate aresta, măsura putând fi luată de judecători care sunt inamovibili. CEDO a statuat că procurorul român este subordonat ministrului Justiţiei, membru al Guvernului.

Oricum, procedura de selecţie a procurorilor şefi este în curs, iar un punct de vedere al CSM nu o poate suspenda, susţin magistraţii.

Ministerul Justiţiei (MJ) a anunţat, luni, că selecţia procurorilor se face în perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012.

"Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", a transmis luni MJ. 

La elaborarea documentaţiei au fost avute în vedere şi recomandările Comisiei Europene, transmise Ministerului Justiţiei pe 11 septembrie 2012, au precizat reprezentanţii ministerului. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că, pentru atingerea de către România a obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată "corect şi transparent".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite