Completele lui Liviu Dragnea şi Tăriceanu nu se modifică la anul. CSM a decis ca dosarele să rămână completelor ce au fost recent trase la sorţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea, preşedintele CSM şi a Secţiei pentru judecători
Lia Savonea, preşedintele CSM şi a Secţiei pentru judecători

Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri că nu mai este necesar ca la începutul anului viitor să se tragă din nou la sorţi completele de 5 judecători, aşa cum prevede legea. Astfel, dosarele deja repartizate noilor complete vor rămâne aşa până la finalul procesului.

Secţia pentru judecători a CSM a dezbătut, miercuri, situatia completelor de 5 judecatori ale Curţii Supreme pentru anul 2019 şi a decis ca acestea să nu mai fie trase la sorţi la începutul anului viitor având în vedere că au fost stabilite recent.

Astfel, dosarul în care este judecat Liviu Dragnea în apel va fi judecat de Completul 2 de 5 judecători. Acest complet a decis, la şedinţa de miercuri, să amâne procesul pentru data de 21 ianuarie. 

De altfel, astăzi noile complete de 5 judecători de la Instanţa supremă au amânat, pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, dosarele pe care le aveau pe rol, între care şi cel al lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului sau al lui Toni Greblă, secretar general al Guvernului şi al lui Victor Ponta.

Ce spune legea

Alineatul 1, al Art. 52 din Legea 304/2004 statuează că „Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecată la începutul anului, urmărind asigurarea continuităţii completului. Schimbarea membrilor completelor se face în mod excepţional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti”.

Pe 7 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completelor de 5 judecători. În plus, instanţa constituţională a însărcinat Secţia pentru judecători a CSM cu elaborarea unui set de recomandări cu privire la modul de desfăşurare a tragerii la sorţi.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale (...), obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare”, se arata în motivare.

Pe 5 decembrie membrii Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dezbătut, la rândul lor, situaţia completelor de 5 judecători. După aproape patru ore de deliberări, CSM a dat publicităţii minuta în acest caz.

Potrivit acesteia, CSM a recomandat Înaltei Curţi să formeze 3 complete în penal şi alte 3 complete în alte materii decât cea penală. Până acum la Curtea Supremă erau două complete în materie penală şi două în materie civilă. 

Astfel, pe 13 decembrie au fost trase la sorţi trei complete în materie penală şi trei în materie civilă:

Complet 1 penal - Simona Cristina Neniţă, Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoş, Ionuţ Matei;

Complet 2 penal - Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa;

* Completul 3 penal - Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Iancu;

Complet 1 civil - Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;

Complet 2 civil - Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;

Complet 3 civil - Bianca Ţăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu.

Dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman a fost repartizat la Completul 2 penal  format din judecătorii: Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica Aida.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite