UPDATE CSM va verifica declaraţiile lui Ponta, dar şi ale lui Băsescu şi Vosganian. Niţu acuză Lukoil de presiune. Preşedintele reacţionează şi el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu, Ponta şi Vosganian, reclamaţi la Inspecţia Judiciară FOTO Colaj Adevărul
Băsescu, Ponta şi Vosganian, reclamaţi la Inspecţia Judiciară FOTO Colaj Adevărul

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă declaraţiile premierului Victor Ponta legate de dosarul Lukoil duc la o eventuală afectare a independenţei procurorului de caz. De asemenea, Inspecţia Judiciară va fi sesizată şi cu privire la unele declaraţii ale lui Traian Băsescu şi Varujan Vosganian. Preşedintele a reacţionat.

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii solicită, într-un comunicat de presă, ca politicienii să nu folosească justiţia sau teme din justiţie în campania electorală.

„Plenul Consiliului a analizat potenţialul de afectare a independenţei justiţiei prin activităţi în desfăşurare pe scena politică românească în context electoral şi, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, solicită tuturor actorilor politici şi persoanelor publice să manifeste rezervă în a folosi justiţia sau teme concrete din justiţie în campania electorală, respectiv să evite posibile atingeri, prin disputele lor politice, ale independenţei justiţiei, atribut fundamental al sistemului judiciar”, se arată în comunicatul CSM.

Mai mult, plenul Consiliului „face apel la responsabilitate şi echilibru din partea întregii clase politice, a persoanelor publice şi a vectorilor de opinie, de a se abţine de la declaraţii şi atacuri nefondate la adresa justiţiei, de natură a-i afecta imaginea şi a eroda încrederea publicului, construită cu greu în timp, prin eforturile judecătorilor şi procurorilor care îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute de lege în mod profesionist”. 

Prin urmare, Plenul Consiliului solicită, inclusiv instituţiilor mass media, să adopte o atitudine obiectivă şi echidistantă, astfel încât să nu inducă impresia că demersurile organelor judiciare pot fi influenţate de factorul politic.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că magistratul (referindu-se la judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM - n.r.) care a cerut să fie sesizată Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de el minte.

„Am văzut că în ultimul timp tot mai mulţi magistraţi care vor să facă politică şi o fac prost. Domnul magistrat din CSM minte. Nu este vorba de scurgeri de informaţii”, a spus Traian Băsescu.

Acesta a ţinut să precizeze că atunci când a vorbit despre încuviinţarea urmăririi penale a celor cinci foşti miniştri implicaţi în dosarul „Microsoft” aceştia nu aveau nicio calitate în dosar.

„Domnul magistrat trebuie să ştie că preşedintele nu are doar o sursă de informaţii. La mine se înnoadă mult mai multe surse, iar informaţiile pe care le-am avut eu, nu se vor găsi în dosar”, a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a precizat că, în cazul în care sunt magistraţi care vor să facă politică, îi invită să facă politică şi să lase magistratură.

„Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră frate în politică şi lasă deoparte calitatea de magistrat şi fă câtă politică vrei. Astfel de declaraţii, date în plenul CSM-ului, nu face decât să discrediteze instituţia pe care eu am apărat-o atâţia ani”, a zis şeful statului.

În plus, Traian Băsescu a făcut referire şi la articolul 276 din Codul Penal, privind presiunile asupra justiţiei, care a fost abrogat de Parlament.

„Articolul 276 din Codul penal, care prevede: Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Din păcate Parlamentul şi-a menţinut poziţia. Voi ataca legea la CCR. Motivul este legat de independenţa justiţiei. Atac propunerea de abrogare la CCR în speranţa că voi avea câştig de cauză”, a spus preşedintele care a adăugat că un astfel de articol este vădit necesar.

Băsescu despre Lukoil: „Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria”

De asemenea, înainte de a termina declaraţia publică, şeful statului şi-a arătat nemulţumirea cu privire la ultimele declaraţii ale conducerii Lukoil, cerând Guvernului ca, în cazul în care mâine nu se va relua producţia, să fie pregătit să preia rafinăria.

„Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi guvernului. O astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti. În momentul acesta, Guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a plătit rafinăria, să preia rafinăria şi la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil să discutăm suma constată a fi fraudă, cu sumele investite de Lukoil în rafinărie. Îmi pare o abordare de tip putinian. Aşa ceva face Putin. Comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor”, a spus preşedintele.

Acesta a atras atenţia şefilor de la Lukoil să respecte legile şi că nu pot face presiuni asupra justiţiei doar datorită faimei de care se bucură compania. Mai mult, Băsescu s-a întrebat, retoric, de unde a avut Lukoil 700 de milioane la buget pentru a-i da premierul Victor Ponta din moment ce firma merge în pierde de câţiva ani.

„Lukoil trebuie să se gândească să dispară cu tot de pe piaţa românească. România este stat de drept. Lukoil trebuie să hotărască dacă respectă legile. Nu poate face acest tip de presiune pe justiţie doar pentru că se numeşte Lukoil. Lukoil, de cinci ani merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că, la terminarea anchetei, cele 230 de milioane sunt doar aşa, o deschidere. De unde i-o fi dat Lukoil 700 de milioane la buget lui Ponta? Vă spun eu: I-a dat lui. Cele 700 de milioane sunt accizele statului român. Aceeaşi acciză ar lua statul şi dacă vinde mai multă benzină Petromul. Justiţia este în faţa unui şantaj şi, doamne fereşte, să se cedeze la ea”, a zis Băsescu.

Şeful statului şi-a închis discursul spunându-le celor de la Lukoil să plece dacă nu respectă legile statului. 

„Este un lucru pe care Guvernul trebuie să-l analizeze cu toată seriozitatea. Iar mesajul dat, că ne gândim până vineri: «Ia plecaţi băieţi dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria»”, a săus şeful statului statului la sfârşitul discursului.

Băsescu, către Lukoil: Ia plecaţi, băieţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria.  Dacă se retrag, cer Guvernului să preia rafinăria

UPDATE CSM a sesizat Inspecţia Judiciară şi cu privire la declaraţiile potrivit cărora procurorul general Tiberiu Niţu şi soţia sa, magistrat la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea parţială a sechestrului la rafinăria Petrotel.

Astfel, Inspecţia Judiciară urmează să stabilească dacă şi în ce măsură au fost afectate independenţa şi reputaţia în cazul lui Niţu şi al soţiei sale.

În cadrul şedinţei de astăzi a Plenului CSM, Niţu a semnalat faptul că în în spaţiul public au apărut informaţii nereale despre faptul că el şi soţia lui, procuror în cadrul parchetului care instrumentează cazul Lukoil, ar fi influenţat ancheta de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care are în lucru acest dosar. Mai exact, s-a relatat că soţii Niţu ar fi pus presiune pe procurorii de caz, pentru a fi ridicat sechestrul pus pe rafinăria Petrotel Ploieşti.

„Eu nu mă plâng, pentru că nicio declaraţie a nimănui nu îmi poate afecta independenţa de magistrat. Acum au părut în ecuaţie şi despre soţia mea lucruri neadevărate. Soţia mea nu exercită o funcţie de conducere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, nu este procuror şef birou sau secţie, aşa cum s-a vehiculat în presă. Să faci asemenea afirmaţii, că procurorul general al României şi soţia mea supraveghem, conducem, coordonăm anchete în ţara asta? Păi ce afirmaţie mai gravă poate fi adusă unui procuror, unui magistrat?", a spus Niţu, în şedinţa de plen a CSM.

Concluziile inspectorilor judiciari urmează să fie prezentate plenului Consiliului în raportul referitor şi la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, ale premierului Victor Ponta şi ale senatorului Varujan Vosganian.

Conform unor afirmaţii relatate de presă, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, şi soţia acestuia, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea parţială a sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti.

UPDATE Plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile din presă făcute de oamenii politici.

El a adăugat însă că „acest instrument prevăzut de lege (sesizarea Inspecţiei Judiciare) este ineficient. De atâţia ani de zile este utilizat şi continuă această practică. Este clar, este evident că avem nevoie de alt instrument. Am încercat în plen să identific – pentru că mi-a trecut prin minte – un astfel de instrument inclusiv de educare a opiniei publice în ceea ce priveşte protecţia justiţiei". 

Tiberiu Nitu a completat că se gândeşte la „un spot prin care ar trebui sa educăm populaţia că Justiţia este una dintre cele mai importante instituţii ale statului şi trebuie apărată de fiecare cetăţean în parte".

La sfârşitul şedinţei CSM, procurorul general al României, a mai precizat că declaraţiile Lukoil privind faptul că dacă procurorii nu vor scoate de sub sechestru compania vor pleca din România sunt de natură să pună presiune de anchetatori.

„Declaraţia este de natură să pună presiuni pe procurori şi să-i timoreze”, a spus Niţu. 

La rândul ei, Livia Stanciu, preşedintele instanţei supreme, a declarat că nicio companie nu are voie să facă declaraţii de tipul celor ale Lukoil şi că procurorul ar trebui să îşi vadă în continuare de anchetă.

Stanciu: „Să părăsească România. Glumesc, evident”

„Punctual, faptul că o companie nu are voie să facă afirmaţii, ca şi oamenii politici, de acest gen, în sensul că ameninţi că în situaţia în care nu se ridică sechestrul, cei 3.500 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Normalitatea este ca procurorul să îşi vadă mai departe de treabă. Aceşti colegi procurori când au dispus o asemenea măsură, au luat în considerare toate faţetele legii. Legea trebuie respectată de toată lumea, inclusiv de compania care a făcut aceste afirmaţii”, a declarat Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, când a ieşit din şedinţa CSM.

UPDATE Horaţiu Dumbravă, membru al CSM, a declarat joi, la intrarea în sediul instituţiei, că şi preşedintele Traian Băsescu ar trebui să intre în atenţia Inspecţiei Judiciare după ce ar fi dezvăluit informaţii din dosarul „Microsoft”.

Dumbravă a arătat, în contextul discutaţiilor referitoare la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, referitoare la ancheta în cazul Lukoil, că Inspecţia Judiciară ar trebui sesizată şi în cazul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu de pe 3 octombrie, atunci când a emis avizele pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri, în dosarul „Microsoft”.

El a mai spus că în ultima perioadă s-au înmulţit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor, susţinând că, în acest context, membrii CSM ar trebui să emită un avertisment clar politicienilor, apreciind că sesizarea Inspecţiei Judiciare nu este suficientă.

„Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale Primului Ministru, domnul Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară, după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor”, a arătat Dumbravă.

În ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu, Dumbravă a spus că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru.

„După studiul dosarelor, spune în declaraţie domnul preşedinte, rezultă că unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, că sunt conturi blocate în străinătate, că declaraţiile de martor luate în dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, că anumite persoane nu au făcut denunţul la DNA. Urmărirea penală este nepublică, confidenţială. Toţi actorii care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, inclusiv Preşedintele României, Senatul sau Camera Deputaţilor, trebuie să respecte aceste coordonate procesuale”, a arătat Horaţius Dumbravă.

La începutul şedinţei, vicepreşedintele CSM a propus ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian, care a arătat miercuri, într-o emisiune televizată, referitor la condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu, că „un procuror cere, un procuror judecă... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie... Înalta Curte este cazul cel mai explicit”.

„Eu nu găsesc o vinovăţie nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror”, a spus procurorul Gheorghe Muscalu.

Primul ministru a declarat, luni, referitor la dosarul Lukoil, că procurorul este „suveran şi independent în cercetarea cazului”, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Ponta: „Cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia

Ponta a făcut o serie de declaraţii şi pe marginea sechestrului pus de procurori asupra unor bunuri ale companiei. „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”, a spus şeful Guvernului.

„Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta”, a declarat Victor Ponta.

Compania Lukoil a anunţat marţi că sechestrul a fost ridicat marţi, precizând că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice. Ieri, însă, vicepreşedintele Lukoil Vladimir Nekrasov a spus că dacă sechestrul nu va fi ridicat, grupul va închide rafinăria.

Ce susţin procurorii

Procurorii au făcut, joia trecută, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând grupului Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei, din care 505 milioane de lei din evaziune fiscală şi 533 de milioane de lei din spălare de bani.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa, joi, că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Oamenii legii au ridicat mai mulţi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea percheziţiilor Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.

Oligarhul Vagit Alekperov, fost ministru al Petrolului în perioada URSS

Lukoil este cel mai mare grup petrolier privat din Rusia, iar Vagit Alekperov este un fost ministru al Petrolului din perioada URSS, fiind considerat şi un apropiat al Kremlinului. Lukoil a înregistrat în 2013 un profit net de 7,8 miliarde de dolari, la venituri de 141,5 miliarde de dolari, producţia totală a grupului fiind de 90,8 de milioane de tone de ţiţei. Potrivit revistei americane Forbes, Alekperov are o avere estimată la 12,8 miliarde de dolari.

Probleme şi cu Gazprom

Scandalul Lukoil are loc în contextul în care Gazprom a anunţat de mai multe ori reducerea livrărilor de gaze naturale în România, cea mai recentă fiind o micşorare a volumelor transmise cu 20%, anunţată pentru astăzi. Situaţia României nu este nici pe departe unică, atât Polonia cât şi Austria şi Slovacia anunţând reducerea livrărilor. Gazprom a întrerupt în luna iunie furnizarea de gaze către Ucraina, dar aceste state livrau gaze Kievului prin „fluxul reversibil“ al gazoductelor, procedură contestată de către Gazprom. România nu livrează gaze în Ucraina, nici ruseşti, nici româneşti. Importurile ţării noastre sunt foarte mici, producţia şi depozitele putând acoperi oricând oprirea totală a importurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite